Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Stav crkve je uvek stav molitve Bogu za mir, poručio je danas patrijarh SPC Porfirije i naveo da se u SPC svi mole da mir što pre dođe na prostore Ukrajine, da se jezik oružja što pre zaustavi i da se započne razgovor i dijalog, a da kako je istakao jezik dijaloga bude jezik ljubavi i srca.

Porfirije je u Predsedništvu Srbije rekao da je ogromna većina bratije SPC deli mišljenje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje odgovorno ponašanje u situaciji koja, kako je rekao, podrazumeva principijelnni stav i odnos prema principima, a da s druge strane, ne isključuje racio ni logiku.

„U isto vreme sve to je prožeto srcem, emocijom i ljubavlju koja ima ambiciju da ne bude isključiva i pristrasna“, rekao je Porfirije u Predsedništvu Srbije gde je predsednik Aleksandar Vučić ugostio patrijarha Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem arhijerejskom Saboru SPC.

Patrijarh je zahvalio Vučiću na svemu što čini na poziciji predsednika Republike da, kako je istakao, građanima Srbije, kriza kroz koju prolazi čitav svet bude što je moguće blaža i u ime arhijereja Sabora SPC zahvalio na pozivu i toplim rečima dobrodošliice i na vrlo preciznom i kratko izloženom opisu stanja globalne situacije i pozicije Srbije.

„Mi svi osećamo da su vremena komplikovana i da su više nego teška, svakog dana ležemo i ustajemo sa pitanjem kada će doći kraj sukobu u Ukrajini znajući da taj sukob nije naprosto sukob između dve zemlje, koje bi po svemu trebalo da imaju mogućnost zajedničkog života, nego mnogo dublji sukob“, kazao je patrijarh.

Porfirije je rekao da to nije samo geoplitički sukob nego sukob sistema vrednosti, sukob civilizacija i koji, kako kaže, hteli mi to ili ne, i nas dovodi u pociziju da moramo da imamo svoj stav.

„Stav Crkve je uvek stav molitve Bogu za mir i ukazao da prve stranice Biblije polaze od činjenice da mir u svim mogućim pravcima i , s druge strane sukob zavise od principijelnog, načelnog našeg odnosa prema Bogu, tj mira sa Bogom“, poručio je patrijarh.

Porfiirije je rekao da je istorija u svakoj epohi, dodao je, pokazala da čovek ne može sam da uspostavi mir. Sukoba je bilo bezbroj, a najčešće mir je, pored ljudskih napora, dolazio u potpuno neočekivanim situacijama što mi mi vidimo da je intervencija sa višeg.

„Sukob na malo, sigurno je uvek i sukob na velikom“, rekao je Porfirije.

BONUS VIDEO: Porfirije: Svaki rat je poraz za čoveka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare