Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL, EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK, EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

Svaki dan rata u Ukrajini stvara sve veći pritisak na Srbiju da se izjasni na koju će stolicu sesti: rusku ili EU. Vlast u Srbiji, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, najradije bi da odluku o uvođenju sankcija Rusiji prolongira do izbora nove Vlade i tako sebi kupi vreme. Jer do avgusta, do kada je krajnji rok za izbor nove Vlade, rat u Ukrajini možda i stane. Sagovornici Nove smatraju da Vučićev izgovor da tehnička vlada takvu odluku ne bi trebalo da donese, neće biti dovoljan da se uspori proces uvođenja sankcija.

Oči Zapada, od Vašingtona do Brisela, od početka agresije Rusije na Ukrajinu, uperene su u pravcu Beograda. Svi čekaju da li će Srbija konačno uvesti sankcije Rusiji, te postati deo porodice onih koji su u potpunosti podržali zvanični Kijev u odbrani od Moskve.

S druge strane, predsednik Aleksandar Vučić konačnu odluku uporno odlaže. Kao izgovor za to, prvo su korišćeni izbori a sada vreme potrebno za formiranje nove vlade. I upravo zato SNS se ne žuri sa novom Vladom, verujući da pred tehničku koju vodi Ana Brnabić, niko neće postaviti ovo goruće pitanje, te da će tek na leto pitanje sankcija biti na dnevnom redu. Jer do tada, rat možda i stane.

Sankcije može da uvede i tehnička vlada

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović kaže za Nova.rs da formalnopravno nema nikakvih smetnji da Vlada u tehničkom mandatu uvede sankcije Rusiji.

„Vlada u tehničkom mandatu radi sve ono što inače ima od nadležnosti, osim onoga što nije predviđeno zakonom da su njena ovlašćenja. Pošto se nikakve sankcije ne spominju u Zakonu o Vladi, to znači da izvršna vlast u tehničkom mandatu može da donose akte kojim se utvrđuje politika zemlje, odnosno u ovom slučaju uvode sankcije Rusiji“, kaže profesor Orlović.

On dodaje da sem političkih, nema nikakvih drugih pravnih smetnji za uvođenje sankcija.

„Vlada u tehničkom mandatu ne može da odlučuje o raspuštanju Narodne skupštine, ali o ovome može da odlučuje. U svetu se dešavaju situacije da se Vlada ne formira više od 500 dana, poput Belgije, pa se politika vodila, a zemlja je funkcionisala. Ovde jeste upitan legimitet Vlade koja je odlazeća, ali zemlja ne može da funkcioniše bez izvršne vlasti“, priča Orlović.

dr Slobodan Orlović Foto:wikipedia.org/University of Novi Sad Faculty of Law

Kaže i da neko mora da donosi odluke.

„A ako je vreme za takve poteze, ova Vlada će to uraditi. Sa druge strane, baš zbog tog nedostatka legitimiteta ona bi mogla da se na to pozove to pri donošenju odluke, čime bi proces uvođenja sankcija bio usporen“, zaključuje naš sagovornik.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak ističe za Nova.rs da će vlast pokušati da odloži odluku oko uvođenja sankcija što je duže moguće, ali da ne postoje pravne dileme oko toga da li je moguće da Vlada u tehničkom mandatu može da uvede sankcije.

„Vlada u tehničkom mandatu radi stvari koje su neodložne, te koje se rade kako ne bi nastupila šteta za državu. U ovakvim vanrednim okolnostima, Vlada bi to mogla da uradi i po zakonu. Mi imamo i dalje Vladu, ona zaseda, donosi uredbe koje imaju pravno dejstvo. Prosto morate imate nekog ‘ko čuva kuću‘“, kaže on.

Vladimir Međak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vučić će pokušati da uspori proces

Međak naglašava da argument oko tehničke Vlade neće biti dovoljan da se uspori proces uvođenja sankcija.

„Odavno ne stoje ovakva tumačenja budući da se u Srbiji za sve pita predsednik države. To bi moglo da se kaže kada bi stvari kod nas funkcionisale po ustavnom okviru, ali kod nas predsednik saopštava rezultate referenduma ili prima prodavce na pijacama, za šta on nema ovlašćenja. Zbog takve prakse odbrana ovakvog tipa više neće moći da prođe“, jasan je Međak.

On naglašava da je neminovno da će predsednik pokušati da uspori proces uvođenja sankcija zbog situacije oko tehničkog mandata.

„Pitanje je da li će to neko prihvatiti ili ne, ali to je već politička kategorija, a ne pravna. Jasno je da će novu Vladu sastaviti ista stranka koja je na vlasti. Što se samih sankcija tiče mislim da će rok za uvođenje biti mnogo kraći od tri meseca kada je rok za formiranje nove Vlade. Stvari se prebrzo dešavaju, a mi pričamo o mnogo kraćim rokovima nego što su tri meseca“ zaključuje naš sagovornik.

Bonus video: Srbiji skinute sankcije na uvoz nafte – presudilo glasanje protiv Rusije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare