Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Savet za borbu protiv korupcije, iako osnovan kao savetodavno telo Vlade Srbije, zbog kritika i otkrića korupcije nikada nije bio po volji nijedne vlasti. Ono što razlikuje aktuelnu od prethodnih, je očita namera vladajuće stranke da ovo telo praktično ugasi. Od 2012. godine pa do danas, Vlada nije imenovala nijednog novog člana koji je Savet predložio. Situacija je takva da ovo telo, kada bi to bio uslov, ne bi imalo kvorum ni kada bi na sastanak došli svi članovi.

Odlukom Vlade Srbije kojim je 2001. godine na preporuku EU osnovano, ovo telo bi trebalo da ima ukupno 13 članova. Tu „zlatnu“ brojku Savet od 2012. ne može da dostigne. A razlog je jednostavan – Vlada nikoga nije imenovala na predlog Saveta punih devet godina. Situacija je sada takva da imaju ukupno šest članova. Od tog broja dvoje je imenovala Vlada premijerke Ane Brnabić, a da Savet nisu ni pitali.

Krše svoj pravilnik

Ako bi se držali slova zakona, što je za aktuelnu vlast sve ređa praksa, članove ovog tela imenuje Vlada ali isključivo na predlog Saveta. Poštovanje ovog pravila je od 2012. do danas bukvalno na nivou naučne fantastike.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević za list „Nova“ objašnjava da su poslednja dva člana Saveta imenovana 2017. i to na predlog Ministarstva pravde, a ne na predlog članova Saveta, što je prekršaj pravilnika koji je sama Vlada prihvatila.

Foto:Božana Pavlica/FoNet

„Već dugo, tačnije od 2012. godine, Savet za borbu protiv korupcije, na osnovu svog poslovnika o radu, dostavlja Vladi odluku o predlogu za imenovanja novih članova na osnovu koje je potrebno da Vlada donese rešenje o njihovom imenovanju. Nažalost, Savet nikada nije dobio od Vlade povratnu informaciju da li su dostavljeni predlozi razmatrani, a novi članovi koje je predložio Savet, nikada nisu prihvaćeni“, kaže za „Novu“ Milićević.

Za Vladu kritika neprihvatljiva

Jedini put kada se Vlada izjasnila je zapravo bio odgovor koji je stigao od šefa kabineta Ane Brnabić, Miloša Popovića, 4. februara 2021. On je u tom pismu napisao da od pet predloženih kandidata trojica stručnjaka, među kojima i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić, nisu prihvatljivi – jer kritikuju Vladu.

Krizni štab, Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zbog takvog zvaničnog stava, poverenica za zaštitu ravnopravnosti proglasila je šefa kabineta premijerke Ane Brnabić diskriminatorom. On za to posledice nije snosio.

Zanimljivo je da do danas nisu imenovani ni kandidati za koje je šef kabineta premijerke dao zeleno svetlo iako je od tada prošlo sedam meseci.

„Savet je u više navrata pismenim obraćanjem pokušao da stupi u kontakt sa kabinetom premijerke, ali nažalost, bezuspešno“, objašnjava Milićević.

Jednosmerna komunikacija

Na pitanje da li to znači da Vlada na taj način praktično gasi Savet, Milićević odgovara:

„Savet je od svog osnivanja do danas obavljao i obavljaće svoju funkciju u korist građana Srbije. Da li će se Savet ugasiti ili ne je pitanje za Vladu, a ne za Savet. Na osnovu preporuka Evropske komisije i Akcionog plana za poglavlje 23 predviđeno je da Savet nastavi da obavlja zadate aktivnosti“, upozorava naš sagovornik.

To znači da Vlada, ukoliko ostaje na evropskom putu kako tvrdi, ovo telo ne sme da ugasi. S druge strane zato čini sve da opstruiše njihov rad. U Savetu za „Novu“ kažu da oni sve svoje izveštaje o sistemskoj korupciji, sa zaključcima i preporukama, šalju Vladi. Da li oni uopšte razmatraju te izveštaje, Savet nema informaciju.

Zbog čega se ignorišu predlozi Saveta i zašto do danas Vlada nije imenovala nijednog kandidata koga je predložio Savet, pitanja su koja je „Nova“ uputila kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Do danas odgovori nisu stigli.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Zanimljivo je da je upravo izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o 24 sporne privatizacije, čiju istragu je tražila i Evropska unija, u izbornoj kampanji 2012. iskoristio upravo predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić. On je tada najavio konačni obračun sa kriminalom i korupcijom, pa je formirana i Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za istraživanje sumnjivih privatizacija.

Kako je ta „borba“ izgledala najbolje je ilustrovao u izjavi za CINS nekadašnji član te grupe Siniša Janković. „U početku je išlo dobro, ali se posle nekoliko meseci ’bajka’ završila.“

Nema pristupa dokumentima

Problem u radu Saveta je i otežan pristup dokumentaciji neophodnoj za izradu izveštaja. Na to, kako kažu, ukazuje i veliki broj žalbi koje su upućene Povereniku za informacije od javnog značaja. Vlada takođe ne poštuje Akcioni plan za poglavlje 23 jer uporno ne zove članova Saveta da učestvuju u radnim grupama za izradu Nacrta zakona koji imaju koruptivni potencijal.

BONUS VIDEO: Demonstracije ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram