Foto: N1

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o osnivanju Radne grupe za eksternu kontrolu Jedinstvenog biračkog spiska, dogovorenu na međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijma.

„Rešenje o imenovanju članova Radne grupe, u skladu sa ovom odlukom, doneće ministar državne uprave i lokalne samouprave u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke“, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o inovacionoj delatnosti kojim se uspostavlja mreža naučno-tehnoloških parkova kao savetodavnog tela, a kako se navodi u saopštenju, na taj način unapređuje se poslovanje Fonda za inovacionu delatnost i omogućava reforma Registra inovacione delatnosti.

„Predloženim rešenjem se na adekvatan način ističe značaj upravljanja intelektualnom svojinom koja je nastala u okviru naučno-istraživačke organizacije i prepoznaje uloga i značaj startapa sa ciljem komercijalne eksploatacije inovacija“, piše u saopštenju.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o kulturnom nasleđu, a po navodima u saopštenju prvi put ta oblast definiše se specijalizovanim zakonom, a ne Zakonom o kulturnim dobrima, koji po svom karakteru i opštem propisu uređuje opšta, zajednička pitanja zaštite kulturnih dobara.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima, koje se odnose na oblast sertifikata o dodatnoj zaštiti i zaštite pronalaska malim patentom.

„Cilj predloženih izmena i dopuna Zakona o patentima je usklađivanje sa najnovijim propisima Evropske unije, kao i otklanjanje određenih nedostatka koji su uočeni u primeni važećeg Zakona o patentima“, navodi se u saopštenju.

Članovi vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti kovid-19, a koje sada može da se iskoristi najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

„Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je zamensko putovanje otkazano, organizator putovanja je dužan da vrati uplaćena sredstva najkasnije 1. februara 2023. godine. Ova ponuda važi i za zamensko putovanje za izlete pod uslovima koje Uredba predviđa“, pojasnili su iz vlade.

Vlada Srbije saglasila se da Republička direkcija za robne rezerve sprovede interventnu prodaju brašna T-500 proizvođačima hleba čija je proizvodnja ugrožena zbog porasta cene pšenice i brašna na domaćem i svetskom tržištu, koja je na desetogodišnjem maksimumu.

Direkcija će raspisati javni oglas za robnu razmenu 30.000 tona merkantilne pšenice za brašno tog tipa, a isporuka dobijenog brašna proizvođačima hleba, sprovodiće se na osnovu spiskova koje će sačiniti Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija po ceni od 33 dinara po kilogramu sa PDV.

Na današnjoj sednici doneta je odluka o osnivanju naučno-obrazovnog centra „Ras“ kako bi se iskoristili kulturno-istorijski potencijali ovog dela Srbije i planine Golije, koja se proteže na teritoriji opština Ivanjice, Novog Pazara, Sjenice i Kraljeva i biće pozicioniran na mestu ukrštanja tih puteva.

BONUS VIDEO: Prof. Miodrag Zec: Vlada mora da prekine da daje novac, nema besplatnog ručka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar