Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U trenutku kada Srbija čeka novu Vladu a predstavnici Kine i SAD bore se za uticaj u našem regionu, Beograd u ovim državama nema ambasadore i generalne konzule, odnosno iščekuje se imenovanje novih ambasadora i generalnih konzula upravo u ovim državama.

Kako piše „Politika“ u današnjem broju, Srbiju otpravnici poslova predstavljaju u čak 24 ambasade širom sveta, od Japana, Kine, Koreje, Azerbejdžana, Belorusije, Izraela, Maroka, Libije, do Kanade, Brazila, Norveške.

„Budući da Srbija ima 69 ambasada, to znači da je ispražnjeno više od trećine ambasadorskih mesta. Takodje u devet konzulata čeka se postavljanje generalnih konzula, a prazno je i mesto šefa naše misije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Trenutno ovaj posao obavlja otpravnik poslova Marina Ivanović“, navodi Politika.

Kada je u pitanju region, istekli su mandati ambasadorima u Hrvatskoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

List navodi da Srbija najviše ambasada ima u Africi ukupno 11, a da od toga u pet ambasada trenutno upravljaju otpravnici poslova, odnosno ambasade su u v.d. stanju.

Postoje i diplomatsko-konzularna predstavništva koja godinama čekaju postavljanje novog šefa, poput Zambije, čije je rukovodstvo u v.d. stanju devet godina.

Iz Ministarstva spoljnjih poslova (MSP) Srbije su za „Politiku“ naveli da „nije problem u nedostatku kadrova jer resorno ministarstvo raspolaže s dovoljno stručnih ljudi i može da pronadje najbolje rešenje za svaku poziciju“, ali da bi bilo dobro da državu predstavljaju i neke ličnosti iz sfere javnog života, ali i iz sfere bezbednosti.

Iz MSP je pojašno i da su „ambasadori izaslanici predsednika Srbije i da je neophodno sve uskladiti“, kao i da je pandemija korona virusa „usporila spoljnju politiku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare