Dragoljub Bakić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kopredsednik Evropske zelene partije i član Evropskog parlamenta Tomas Vajc i evropska poslanica Viola fon Kramon pružili su danas podršku novoosnovanom političkom pokretu "Akcija".

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon poručila je da se raduje uključivanju ove građanske platforme u aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

„Mi bismo pozdravili ako bi progresivne snage u Srbiji učinile mogućim da vidimo novu stranku, novi pokret, bilo kakvu vrstu alternative koja je progresivna i pokriva najznačajnije teme kao što su Evropski zeleni dogovor, energetska tranzicija, klimatske promene, pitanja otpadnih voda, sva pitanja biodiverziteta“, rekla je Fon Kramon u video poruci okupljenima.

Vi ste, dodala je, oni koji će napraviti razliku na kraju, ali to nam nije potrebno samo u Beogradu, Nišu ili u najvećim gradovima, potrebni ste nam svuda.

„Potrebni ste nam u Srbiji, potrebni ste nam kao saveznici, nama ovde u Ervopskom parlamentu kao i našim partnerima u drugim evropskim prestonicama. Hvala vam puno na vašim naporima, angažovanju, na vašoj posvećenosti. Unapred se veoma radujemo da radimo sa vama, sarađujemo i da vas uključimo mnogo više u naše aktivnosti na Zapadnom Balkanu“, poručila je poslanica Fon Kramon.

Video poruku podrške poslao je i kopredsednik Evropske zelene partije i član Evropskog parlamenta Tomas Vajc, koji je naglasio da u Srbiji nije lako pokrenuti demokratski projekat zbog, kako je rekao, „jednostranosti medija i dominacije jedne velike stranke“.

„Čestitam vam da se upustite u ovaj demokratski projekat u zemlji u kojoj je, rekao bih, pokretanje nove političke snage jedan izuzetno težak posao. Zato što je medijska percepcija prilično jednostrana, zato što postoji velika dominacija jedne velike stranke. I zato želim da izrazim svoje poštovanje za tu hrabrost. Zahvaljujem vam se na proevropskoj posvećenosti zato što jasno ističete da je budućnost građana Srbije na našem zajedničkom evropskom stolu, gde delimo vrednosti i zajednički pristup, strateške interese i pozitivan ekonomski razvoj. Hvala na jasnom pozicioniranju ka evropskom putu“, poručio je Vajc.

On je naglasio da je trud da se dopre do lokalnog nivoa veoma značajan, ali i čestitao na programu „Zeleni dogovor za Srbiju“ zbog toga što, pored pitanja zaštite životne sredine, sadrži i ekonomska i socijalna pitanja.

„Veoma sam posvećem potrebi da mi, kao zeleni i progresivni političari, uvek pokazujemo pitanja ekologije sa pitanjima ekonomije, siromaštva i socijalnim pitanjima. Zato što svi znamo da je energetsko siromaštvo ogromna tema i zato što svi znamo da rešenja koja predlažemo moraju da uključe oba ugla“, kazao je kopredsednik Evropske zelene partije.

U prostorima Dorćol placa danas je osnovana nova građanska platforma „Akcija“ koja je okupljena oko „Zelenog dogovora za Srbiju“. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su građani iz 28 organizacija iz 60 gradova i opština širom zemlje, a na čelu pokreta će se naći bivši gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

“Zeleni dogovor” je politički program u čijem su središtu zelena politika i cirkularna ekonomija, briga o životnoj sredini, kvalitetan socijalni, zdravstveni i obrazovni program, direktno odlučivanje građana i njihovo uključivanje u javni život.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar