Više desetina građana, kao i predstavnici dela opozicije okupili su se večeras ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu kako bi paljenjem sveća odali počast ubijenom lideru kosovskih Srba Oliveru Ivanoviću na petu godišnjicu njegovog ubistva.

Među okupljenima su predsednik i zamenica predsednika Demokratske stranke Zoran Lutovac i Dragana Rakić, predsednik i potpredsednik Pokreta SRCE Zdravko Ponoš i Slobodan Cvejić profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i bivši član REM -a.

Tu su bili predsednik, zamenik predsednika i potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Borko Stefanović i Marinika Tepić, lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić istakla je za portal Nova.rs da je ubistvo Olivera Ivanovića direktna politička likvidacija.

Ona je navela da se oseća „razočarano i ljuto“ jer njegovo ubistvo još uvek nema sudski epilog.

„Ja mislim da ne postoji normalan građanin Srbije koji nije ljut zbog toga što je potpuno jasno da je sve vreme sprečavano da ova politička likvidacija dobije svoj sudski epilog. Oliver Ivanović je politički likvidiran zbog svog mišljenja, svoje politike, svog stava i svega onoga što je radio i predstavljao u životu“, rekla je Tepić za naš portal.

Ona je poručila da će se boriti koliko god može da ovo ubistvo ne bude zaboravljeno i ne bude zataškano.

„Koliko god ovo trajalo nama je dužnost, obaveza, odgovornost i ljudski osećaj, da ako ništa drugo bar zbog njegove porodice, da ne dozvolimo da se ovo zaboravi“, rekla je Marinika Tepić.

Dragan Đilas, Marinika Tepić i Janko Veselinović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ona se osvrnula i da današnje komentare aktuelne vlasti o tome koje nacionalnosti su izvršioci ubistva.

„Potpuno je nebitno i ne interesuje nas da li je ubica ove ili one nacionalnosti. Ubica mora da bude kažnjen i mi moramo da znamo ne samo izvršioca, već i to ko su nalogodavci“, izjavila je Tepić za portal Nova.rs.

Tepić je rekla da je prošlo pet godina od ubistva Ivanovića i dodala da želi da veruje da neće proći još pet da bi dobili sudski epilog ovog slučaja, a posebno da saznamo ko su nalogodavci.

Predsednik Pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš rekao je za portal Nova.rs da je tužno i nedopustivo što su još uvek nisu otkriveni nalogodavci i izvršioci ubistva Olivera Ivanovića.

„Povodom godišnjica smrti se drže minuti ćutanja, a ovde Srbija ćuti već pet godina i to pokazuje stanje stvari. Ne samo ko je nalogodavac i ko je izvršio to ubistvo, nego mi u ovoj državi imamo problem da saznamo i ko je naručio sramni spot dok je bio živ“, rekao je Ponoš za naš portal.

nova.rs

„I posle svih ovih godina Oliver, iako ga nema, na neki način na ovaj dan okuplja sve nas koji mislimo da Srbija treba da bude drugačije mesto.“

Ponoš je istakao da Srbija „nema čemu dobrom da se nada dok se ne promeni vlast“.

On je naveo i da je na večerašnji skup došao onaj ko je mogao i ko je smatrao da je to odgovarajući način da se seti Olivera.

„To ne znači da oni koji nisu večeras došli da se nisu prisetili ili pomislili na to kako bi ova zemlja izgledala da su stvari onakve kao što su ih zamišljali Oliver i Đinđić i ljudi kao što su oni“, zaključio je Ponoš.

„Očigledno je  da ne postoji namera ni vlasti u Beogradu, ni u Prištini da se otkrije ko je odgovoran za ubistvo Olivera Ivanovića, jer da postoji namera to bi se do sada rešilo“, rekao je predsednik DS Zoran Lutovac.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oliver Ivanović je, kako je rekao, bio čovek koji je bio od izuzetnog moralnog materijala.

„On je bio čovek koji je bio posvećen javnom interesu, čestit, pošten, koji je bio posvećen borbi za bolju budućnost, čovek koji je gradio mostove i kao takav on je smetao svima i u Beogradu i u Prištini koji su u tome videli smetnju za svoje političke ciljeve.  To je ključni razlog zbog koga je stradao“, istakao je Lutovac.

nova.rs

Smatra da postojanje dve paralelne istrage o njegovom ubistvu govore da nekome odgovora da ovaj slučaj ne bude rešen.

„I dok je Oliver bio živ Albanci su ga hapsili i držali u zatvoru, a u Beogradu su mu crtali metu i vodili propagandu protiv njega. Bio je proganjan, on kao čovek koji je bio usmeren ka rešavanju problema, da se grade mostovi i prijateljstva  i kao takav smetao je svim onima koji su u tenzijama i sukobima videli politički profit. To je nešto što nismo smeli da dozvolimo., Bio je dobar za Kosovsku Mitrovicu, za Kosovo, za Beograd, za ceo region, bio je dobar i za Brisel ali čini se da niko nije dovoljno učinio da sačuvamo Olivera. Ono što bar sada možemo naknadno da učinimo je da basšinimo njegovu politiku okrenutosti ka normalizaciji i mirnom rešavanju problema“, naglasio je lider DS-a.

nova.rs

Upitan da li očekuje da se uskore oktrije ko je ubio Olivera Ivanovića, Lutovac smatra da sve dok oni koji odlučuju, a očigledno je da ne žele da reše taj problem, a i dalje imaju sve poluge moći i vlasti, teško da će se taj problem rešiti jer im to nije u interesu.

„Da bismo rešili i rasvetlili to ubistvo morali bismo da promenimo sve suštinski iz korena, da imamo vladavinu prava, nezavisno sudstvo, oslobođenu državu i institucije, da imamo red u državi, pravdu u društvu i odgovornost u politici. Kada to budemo imali onda je moguće da rešavamo sve te nerešene slučajeve, pa i ubistvo Olivera Ivanovića“, zaključio je Lutovac.

nova.rs

Podsećamo, na današnji dan pre tačno pet godina sa šest metaka u leđa u Kosovskoj Mitrovici ubijen je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP.

Sahranjen je 18. januara godine, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Uprkos protoku vremena, u Beogradu se predistražni postupak nije pomerio s mesta, dok u Prištini istraga nije otkrila ni ko je ubica ni ko je nalogodavac tog zločina.

****

BONUS VIDEO: „Ako Mitrovica zaboravi Olivera Ivanovića neće ni postojati“: Odata počast ubijenom lideru Srba s Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar