Evroparlamentarac Ivan Vilibor Sinčić, aktivista i svojevremeno kandidat za predsednika Hrvatske, obratio se nedavno poslanicima u Evropskom parlamentu s pitanjem zašto je Evropa isključivo zainteresovana za srpski litijum, a ne za svoj.

Sinčić je rekao da su rudnici litijuma predviđeni na 20 lokacija u Srbiji, a da je ključna ona koja se nalazi u dolini Jadra.

Pročitajte još...

„Tamo ima 18 hiljada stanovnika koji žive od poljoprivrede. To potvrđuje tužnu neokolonijalni stvarnost Evrope i Kine. Kod nedavne posete Angele Merkel svom stranačkom kolegi iz EPP-a Vučiću, on je bio konobar, a Srbija švedski sto. Merkel izjavljuje kako je Evropa jako zainteresovana za srpski litijum. Zašto Evropa nije zainteresovana za svoj litijum pošto su najveće rezerve u Nemačkoj i Češkoj“, pitao je on, navodeći da sledi neokolonijalni koncept, gde dobit i ono što valja ide u središte, a zagađenje ide na periferiju.

On je postavio pitanje šta bi se dogodilo da se u Francuskoj otkrije nalazište litijuma.

„Zamislite da je ispod plantaža vina oko Bordoa pronađen litijum, mislite da bi Francuzi razgovarali o raseljavanju naroda koji tamo živi? Naravno da ne bi. Nije prihvatljivo da zemlje periferije, bile članice EU ili ne, budu deponija da bi se neko vozio električnim automobilima. Takođe, za Srbiju je planirano čak šest novih termoelektrana dok se svuda po Evropi zatvaraju. To što je u Evropi zabranjeno, kada je u pitanju životna sredina, ne može biti dozvoljeno u Srbiji, Bosni ili Albaniji koja isto ima nalazište litijuma koju je Merkel posetila odmah nakon Beograda“, naveo je Sinčić.

BONUS VIDEO: Zašto u isto vreme iz Evrope stižu i kritike i nagrade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare