Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Evropska narodna pratija, čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, glasaće danas za rezoluciju o Srbiji, rečeno je portalu Nova.rs.

Izvori našeg portala iz EP navode da su i predstavnici ove koalicije, koja je ujedno i najbrojnija, prihvatili predlog rezolucije i potvrdili da će glasati za njeno usvajanje.

Kako navode naši sagovornici, ovakva odluka predstavlja signal šefu srpske države Aleksandru Vučiću da se situacija u Evropskom parlamentu menja i da sve manji uticaj na odluke imaju Demohrišćani, partija nekadašnje kancelarke Angele Merkel.

Izvori Nova.rs navode da je SNS uputio zahtev EPP( Evropske narodne partije) da glasa protiv amandmana kojim se osuđuju veze huligana i policije, odnosno njihovo zajedničko delovanje u odbrani murala Ratka Mladića. Međutim najbrojnija koalicija u EP je odbila da izađe u susret vladajućoj stranci u Srbiji.

Podsetimo, na dnevnom redu sednice Evropskog parlamenta danas je i predlog rezolucije o Srbiji u kojoj se poseban akcenat stavlja na prinudni rad zaposlenih u kineskoj fabrici Linglong i nasilju koje je viđeno tokom ekoloških nedavnih ekoloških protesta.

Kako je eksluzivno objavio naš portal, zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica.

Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije.

Kako je ranije objavio portal European Western Balkans, jedan od predlagača rezolucije Klemen Grošelj, poslanik iz redova liberala (Renew Europe/Obnovimo Evropu) objasnio je da ona nije uperena protiv Srbije i njenih građana, već predstavlja upozorenje srpskoj vlasti.

Prema njegovim rečima poslednji događaji u Srbiji su neprihvatljivi za zemlju kandidata za članstvo u EU.

“Srbija se sprema za ulazak u Evropsku uniju, a huligani su napali demonstrante, što jasno pokazuje da Vlada Srbije ima poteškoće u primeni prava kao što je pravo na miran protest”, rekao je Grošelj.

On je dodao da vlasti u Srbiji moraju obećanja i da sprovode, ne samo da ih daju na papiru, prenosi portal EWB.

Tonino Picula, poslanik Socijalista i demokrata (S&D) objasnio je da nije često da Evropski parlament ima na dnevnom redu hitan slučaj kršenja ljudskih prava u nekoj zemlji kandidatu za ulazak u EU, kao i da je u Srbiji često primećen slučaj da strana ulaganja nisu u skladu sa standardima Unije.

Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Klaster 4 je nedavno otvoren, a ipak vidimo da je Vlada trebalo da usvoji zakon koji bi naneo štetu životnoj sredini”, naglasio je Picula.

Mirjam Leksman iz redova Evropske narodne partije (EPP) izjavila je da je izgradnja fabrike guma Linglong simbol rastućeg uticaja Kine u region Zapadnog Balkana.

Kako je istakla, nedavni protesti pokazuju da građani Srbije brinu o svojoj zemlji i zaštiti životne sredine. Leksman je pozdravila odluku Vlade Srbije da povuče dva sporna zakona o ekosproprijaciji i referendumu i pozvala da se ispita položaj radnika u Linglongu.

Poslanica iz redova Zelenih Viola fon Kramon izjavila je da je Srbija zarobljena država sa veoma niskim reformskim iskustvom, ali da to nije novost.

“Ono što je novo je način na koji se vijetnamski radnici tretiraju u Srbiji. To je ono što mi zovemo modernim ropstvom, nema vode, hrane i grejanja. Da li je ovo slika koju EU želi da pošalje svetu?”, izjavila je ona.

Ona je spomenula i nedavne proteste i ocenila da Vlada Srbije i Rio Tinto čuvaju prikrivaju od javnosti stvari u vezi sa iskopavanjem litijuma u Loznici.

“Građani se s pravom brinu. Protesti su podjednako protiv rasprostranjene korupcije, netransparentnosti, ne samo životne sredine. Umesto otvaranja klastera, treba da podržimo demokratske, proevropske glasove u zemlji”, rekla je fon Kramon.

Da je Bor u Srbiji umesto “puta svile” postao “put srama” smatra poslanica Evropskog parlamenta Natali Luazo.

“Kina ne eksploatiše samo bakar, već i ljude. Za one koji istražuju kineska ulaganja se kaže da idu protiv interesa zemlje. Ali kakav je interes kada radnici rade za male plate, a Huavei ima hiljade kamera za prepoznavanje lica u Beogradu”, izjavila je poslanica iz grupe Obnovimo Evropu.

Prema njenim rečima, nema sumnje da bi Evropske unija trebalo da bude prisutnija u regionu Zapadnog Balkana.

Janez Lenarčič, evropski komesar za krizni menadžment, izjavio je da pozdravlja otvaranje Klastera 4 sa Srbijom, ali da je očigledno da još puno toga treba da se uradi u oblasti zaštite životne sredine i vladavine prava.

“EU očekuje da se domaće zakonodavstvo i relevantne međunarodne obaveze o pravima radnika u potpunosti primenjuju u Srbiji.

Nastavićemo da pratimo istragu u vezi sa situacijom u Linglongu”, rekao je on.

Komentarišući ekološke proteste u Srbiji, Lenarčić je izjavio da je sloboda okupljanja osnovno pravo i da je policija dužna da to pravo štiti.

“Nasilje nad mirnim demonstrantima je potpuno neprihvatljivo”, izavio je Lenarčič.

Vučićeva vlast ugrožava bezbednost Evrope

Poslanik iz Rumunije Vlad George rekao je na sednici Evropskog parlamenta, tokom diskusije o usvajanju predloga rezolucije o Srbiji, da Evropska unija ne sme više da toleriše lažne vesti, antievropsku propagandu, govor mržnje i moderno ropstvo na njenim granicama, već da sve to mora da tretira kao pretnju po bezbednost i prosperitet građana Evrope.

Vlad George
Vlad George Foto:Alexis HAULOT europa.eu

“Ne možemo više da ignorišemo flagrantno kršenje vrednosti koje su nas okupile, od strane naših članova ili onih koji žele da postanu članovi naše porodice. Vreme priče je prošlo, potrebne su konkretne akcije sa stvarnim rezultatima”, rekao je George na početku svog izlaganja.

On je istakao da lažne vesti, antievropska propaganda, govor mržnje, diskriminacija, nasilje, narušavanje slobode govora, štampe i kretanja, ugrožavanje prava na rad i moderno ropstvo dominitraju na granicama Evropske unije, ali i unutar nje.

“Moramo se prema njima odnositi onako kako zaslužuju – kao pretnji po bezbednost i prosperitet evropskih građana, koji su nas izabrali da ih zastupamo ovde u parlamentu. Ne možemo da budemo lideri na kontinentu i u svetu tako što ćemo davati blaga saopštenja, koja se izdaju u toplim kancelarijama. To ne može biti odgovor na ponovljenje, dobro organizovane i nedozvoljene napade”, poručio je on.

Bonus video: Nervozni Vučić odgovara na pitanje Nova.rs

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare