Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ceo sadržaj rezolucije o Srbiji uz amandman koji se odnosio na saradnju huligana i policije, usvojen je danas u Evropskom parlamentu.

Rezolucija je usvojena sa 586 glasova ZA, 53 protiv, i 44 uzdržanih. Protiv su glasale konzervativne i desno orjentisane grupacije, prvenstveno iz Poljske i Mađarske.

Kako je ekskluzivno objavila Nova.rs, zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Autori rezolucije podsećaju da je Srbija potpisinica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da je u obavezi da poštuje konvencije Međunarodne organizacije rada i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Zbog svega toga, poslanici EP su izrazili duboku zabrinutost zbog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima za koju postoji sumnja da se odvija u fabrici Linglong.

“EP izražava duboku zabrinutost zbog navodnog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima oko 500 Vijetnamaca na gradilištu kineske fabrike Linglong u Srbiji. Pozivamo srpske vlasti da pažljivo istraže slučaj i da obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici i da EU dostave zaključke svojih istraga, te da počinioce pozovu na odgovornost”, navodi se u dokumentu.

U predlogu se navodi da je neophodno apelovati na vlast u Srbiji da omogući slobodan i nesmetan pristup fabrici Linglong u Zrenjaninu i smeštajnim objektima vijetnamskih radnika nevladinim organizacijama, zvaničnicima Evropske unije i drugim predstavnicima međunarodnih organizacija.

Protest radnika fabrike Linglong u Zrenjaninu Foto: Nova.rs

“Pozivamo delegaciju EU u Srbiji da pomno prati ove procese i sudbinu 500 vijetnamskih radnika, ali i Srbiju da poboljša usklađenost sa radnim pravom EU, usvoji novi Zakon o pravu na štrajk i da se pozabavi sa problemom koji se odnosi na rad na crno”, navodi se u dokumentu uz apel vlastima da izmeni Zakon o inspekcijskom nadzoru kako bi isti bio u skladu sa relevantnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje je Srbija ratifikovala.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog ozbiljnih problema sa korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine, opšteg nedostatka transparentnosti i procene uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske investicije i zajmove, kao i multinacionalne kompanije, kao što je Rio Tinto”, navodi se u dokumentu.

„Otvaranje kalstera znači da morate da slušate građane koji protestuju“

Poslanici Evropskog parlamenta upozoravaju vlast u Srbiji da je otvaranje Klastera 4 “Zelena agenda i održiva povezanost”, u pregovorima o pristupanju, ujedno i poziv vlastima u Srbiji da prate legitimnu zabrinutost izraženu u ekološkim protestima i da se hitno pozabave ovim problemima tokom pregovora.

“Izražavamo zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana. Stoga, pozivamo Srbiju da ojača svoje zakonske standarde za kineske poslovne aktivnosti”, piše u rezoluciji.

Skupstina Srbije narodni poslanici i Jadar Rio Tinto
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Iz EP apeluju da bi srpski zakoni o radu i zaštiti životne sredine trebalo da se primenjuju i na kineske kompanije koje posluju u zemlji.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i zbog količine sile koju je policija upotrebila protiv demonstranata. Istovremeno, osuđujemo nasilno ponašanje huligana prema mirnim demonstrantima i svako krešenje osnovnog prava na mirno okupljanje. Naglašavamo da je sloboda okupljanja ljudsko pravo i pozivamo srpske vlasti da na odgovarajući način istraže nedavne slučajeve masovnih protesta u kojima je policija navodno prekoračila svoja ovlašćenja ili nije uspela da zaštiti demonstrante od nasilja i njihovo ljudsko pravo na mirno okupljanje”, poručuje poslanici EP uz poziv srpskoj vlasti da javno osude postupke huligana protiv demonstranata.

Evroparlamentarci su izrazili zabrinutost zbog ograničenog vremena i prostora na raspolaganju za otvorenu debatu o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi i izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

Sloboda medija i dalje problem Srbije

“Žalimo zbog dugoročnih trendova medijske pristrasnosti i brisanja granica između aktivnosti državnih službenika, policije i stranačkih političara. Istovremeno, žalimo zbog pogoršanja slobode medija i porasta uvredljivog jezika, zastrašivanja, pa čak i govora mržnje prema predstavnicima opozicije, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama, novinarima i istaknutim pojedincima. Pozivamo srpske vlasti da preduzmu hitne mere kojima će garantovati slobodu izražavanja i nezavisnosti medija”, navodi se.

Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osuda napada na Mariniku Tepić

Poslanici EP su izrazili zabrinutost zbog toga što se rad nevladinih organizacija odvija u okruženju koje nije otvoreno za kritiku i upozoravaju da su nedopustivi napadi, poput onog koji je viđen na televiziji Pink, kad je potpredsednica SSP Marinika Tepić izvređana zbog njenog etničkog porekla.

“Žalimo zbog nedavnih napada na liderku Ujedinjene opozicije Srbije Mariniku Tepić, koji su viđeni na TV kanalu koji sponzoriše vlada. Pozivamo vlast u Srbiji da otvori prostor za civilno društvo i nezavisne medije i da im osiguraju rad bez ograničenja, zastrašivanja i da prekine sa kriminalizacijom njihove aktivnosti”, napominje se.

Evroposlanici pozivaju vladu Srbije da radi na efikasnim i proverljivim, fundamentalnim reformama i da se pozabavi strukturnim reformama i nedostacima u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

Protesti: Policija prekoračila ovlašćenja, sumnja se da su zakoni usvajani zbog Rio Tinta

Poslanici EP navode da su širom Srbije nedavno održani ekološki protesti zbog “naglog” usvajanja dva zakona – o referendumu i narodnoj inicijativi i o eksproprijaciji, te da se smatra da oni otvaraju prostor za kontroverzne projekte stranih ulaganja, kao što je rudnik kompanije Rio Tinto.

Policajac baca devojku preko bankine Foto:Nova.rs

“Građani Srbije iskoristili svoje osnovno ljudsko pravo na mirno okupljanje, dok istovremeno postoje ozbiljne sumnje da su policijske snage prekršile svoju obavezu zaštite života, prava i sloboda građana. Oni su upotrebili ozbiljnu količinu sile i uhapsili su nekoliko demonstranata. S druge strane, demonstrante su napale neidentifikovane naoružane grupe, huligani sa bagerima”, stoji, između ostalog, u dokumentu u koji je naš portal imao uvid

BONUS VIDEO 24 minuta: Čekićari i letvari protiv golorukih građana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare