Foto printscreen N1

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, posetila je danas Predsedništvo Srbije nakon konferencije za novinare koju je održao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U momentu dok je napuštala zgradu, Dolovac je stavila papir ispred lica, kako je kmaera televizije N1 ne bi snimila, a koja se nalazila ispred kabineta šefa države na Andrićevom vencu.

Zagorka Dolovac važi za osobu koja se retko pojavljuje u javnosti, a čini se da brojne kritike na njeno odusustvo nisu značajno uticale na republičku javnu tužiteljku. Dan nakon što je objavljena izjava predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, koji ju je kritikovao zbog toga što iz njenih izjava deluje kao da je Srbija skandinavska zemlja, Dolovac se obrela u Predsedništvu Srbije.

O čemu je razgovarala sa predsednikom Srbije, nije poznato javnosti, a da je Dolovac želela da ostane nevidljiva pokazuje i njena reakcija po izlasku iz zgrade na Andrićevom vencu.

Podsetmo, u izjavi koju je dao za portal KRIK, Stepanović je naveo da ne postoji nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu i da je tužilaštvo odgovorno što se ne sudi političarima.

“Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća (kojima se sudi)”, kazao je u Stepanović u intervjuu za KRIK.

Pročitajte još...

Stepanović je kazao da mu je formiranje odeljenja za borbu protiv korupcije pri tužilaštvu i sudu 2018, donelo nadu, ali da su očekivanja izneverena.

Po njegovom mišljenju, tužilaštvo je odgovorno što se ne sudi korumpiranim političarima, jer “sud radi ono što stigne iz tužilaštva”.

KRIK piše da je Stepanovićeva karijera delom isprepletena sa “uticajnim i misterioznim” bivšim šefom obaveštajne agencije BIA Aleksandrom Đorđevićem, poznanikom sa fakulteta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Taj medij dodaje da je, dok je bio advokat, Đorđević svoju kancelariju vodio iz kuće koja je u vlasništvu Stepanovićeve supruge, a predsednik Višeg suda kaže da se u tom periodu “viđao” sa Đorđevićem, ali i da on nije uticao na njegov uspon, kao i da je držao profesionalnu distancu.

Foto: Vesna Lalić

“Apsolutno nigde nikakvo njegovo punomoćje nije bilo u predmetima u kojima sam ja postupao, jer smatram da bi možda na neki način došao u sukob interesa i da je to potpuno neprihvatljivo”, rekao je on.

KRIK piše da su tabloidi nedavno objavili serijal tekstova o Stepanoviću optužujući ga za nepotizam, što je on demantovao i rekao da su pitanja tabloidima dostavljana upravo iz BIA-e i da se “nalazi na meti” jer je počeo otvoreno da govori o pritiscima na sudstvo na sastancima sa međunarodnim organizacijama, kao i u medijima.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare