Foto: Vesna Lalić

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac uporno izbegava da odgovori na pitanja portala Nova.rs u vezi sa svim dešavanjima koja poslednjih nedelja potresaju institutciju na čijem je čelu: od njenih skandaloznih tvrdnji da policija nije primenila silu nad demonstrantima, i da ni za jednu državnu aferu nije nadležna, do navoda Udruženja javnih tužilaca da zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva pravde učestvuje u lobiranju, odnosno pritiskanju tužilaca za koga treba da glasaju na predstojećim izborima za članove Državnog veća tužilaca.

Redakcija Nova.rs uputila je pitanja Republičkoj tužiteljki na zvaničnu mejl adresu njenog kabineta još prošlog četvrtka, ali odgovor do danas nismo dobili. Pitanja su upućena još jedanput juče, sa nekoliko izmena koje se tiču navoda o lobiranju za buduće predstavnike Državnog veća tužilaca.

Tužiteljka ih je međutim, maksimalno izignorisala, kao što uostalom, godinama unazad ignoriše mahom sve medije, identičnim intenzitetom kao i vlastodržačke afere, za koje je nedavno rekla čak i to da nisu u „njenoj nadležnosti“.

Upravo zbog sijaset takvih kontradikcija i spinova, portal Nova.rs je, između ostalog, pokušao od nje da dobije odgovor da li je lobiranje i ometanje glasanja među tužiocima možda pravi „dispozitiv“ njenog radnog mesta i nadležnosti. Takođe nas je zanimalo da li još uvek ostaje pri stavu da policija nije zlostavljala demonstrante, imajući u vidu kakve su reakcije u javnosti izazvale njene tvrdnje o ovim nemilim događajima.

Pitanje koje je takođe ostalo bez odgovora, odnosilo se na ono što joj je spočitala njena struka – neodupiranje pritiscima vlasti i misteriozno izbegavanje zakazivanja sednice  DVT.

Inače, kako portal Nova.rs nezvanično saznaje iz pravosudnih krugova, Dolovac namerava da se po treći put kandiduje za Republičkog tužioca, s obzirom na to da joj petogodišnji mandat ističe upravo 2021. I ovu informaciju pokušali smo da proverimo s njom, ali bezuspešno.

Pored Dolovac, pred pitanjem reizbora zbog isteka mandata sledeće godine trebalo bi da se nađu i beogradska Viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić, kao i Specijalni tužiilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić – javnosti gotovo nepoznat i u potpunost neeksponiran.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar