Dobrica Veselinović Foto: NOVA S

Dobrica Veselinović iz inicijative "Ne davimo Beograd" smatra da oni koji su protiv spomenika Stefanu Nemanji nisu protiv samog spomenika i Srbije, već protiv onog što on predstavlja.

„On predstavlja fasadu, ‘Potemkinovo selo’ ili bilbord Srpske napredne stranke (SNS), gde se pravi paralelna vizija i stvarnosti i prošlosti, i on treba da sakrije pitanja o teškom životu građana, kako smo se borili i kako se borimo protiv korone, kriminal i sveopštu pljačku javnih resursa“, ukazuje Veselinović.

„Ono što smo od početka videli oko spomenika je da zapravo ništa nismo videli. On je nekoliko puta bio premeštan: prva inicijativa za njegovo postavljanje došla je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića – ideja je bila da bude u parku Manjež, pa se onda prebacilo na ćošak Vlade, da bi onda bio premešten tu gde jeste. Od početka je cena bila sakrivena, jer je to tobože umetničko delo, pa zbog toga ako bi se znala cena ugrozio bi se položaj umetnika na tržištu“, kaže Veselinović u Danu uživo na TV N1, komentarišući izjavu zamenika gradonačelnika Beograda da će se cena spomenika znati kada to odobri vajar.

Metro ili ne?

Na pitanje kako komentariše to da je porodica Karić odustala od gradnje Tesla grada na Makišu i novi memorandum o razumevanju za izgradnju beogradskog metroa, on kaže da je „priča oko Tesla grada od početka bila jedna šarena laža i zamagljivanje ljudi, i uopšte vizije o čemu treba da se priča“.

„Glavna priča je zašto je promenjena trasa metroa. Ceo vek je bilo da treba da ide linijom Ustanička-Zemun, i onda se dolaskom nove vlasti to promenilo, zato što se ovde radi zapravo o dve livade koje će se dodeliti investitorima bliskim SNS, i ovaj metro neće rešiti saobraćajne probleme u Beogradu. On zaobilazi Klinički centar, novu železničku i autobusku stanicu, i šta reći osim da on nema nikakvog smisla, s tim da se pojedinci bliski vlasti ponovo obogate, jer će cela Srbija uzimati kredit za njegovu izgradnju. Mislim da je to skandalozno, a to uopšte neće doprineti kvalitetu života ni u Beogradu ni u Srbiji“, kaže Veselinović.

On ukazuje da je planiranje metroa došlo kao posledica Beograda na vodi, „gde se menja trasa, izmeštaju stanice i u novoj trasi metroa i nemaju, to nema nikakvog smisla, što je ogromno ubijanje Srbije na konto Beograda“.

„Mi ne mislimo da Beogradu ne treba metro, mislimo da treba metro za ljude, a ne zarad bogatstva ljudi bliskih vlasti“ istakao je Veselinović.

Na pitanje da li misli da li će zaista početi izgradnja metroa i kako će biti rešeni problemi sa eksproprijacijom, on misli da će se „u osvit narednih beogradskih izbora započeti nešto“.

„Kao i u svemu sa SNS, to će biti jedna propagandna mašinerija, mislim da nećemo od ove vlasti videti išta što je korisno za građane Beograda. Kao primer navodim ovu dole ulicu – Cara Dušana (na Dorćolu), gde dve godine nisu uspeli da ga završe“, podseća Veselinović.

Ističe da se nada „da neće ni početi da grade metro, jer se bojim šta bi to moglo da proizvede za Beograd“.

Zabrinutost za kvalitet vazduha

„Ono što je na celom Balkanu problem je zavisnost proizvodnje električne energije iz uglja, koji je jedan od najvećih zagađivača, pored industrije koja nije regulisana dobro jer pripada investitorima. Nemoguće je ovo pitanje rešiti bez ozbiljne energetske tranzicije, moguće je sanirati neke posledice, što ne vidimo da vlast radi“, smatra Veselinović.

No, veruje da je „moguće učiniti otklon od proizvodnje uglja, napraviti otklon ka solarnoj energiji, to je ono gde Srbija ima potencijal, moramo u energetsku tranziciju ubaciti i zdravstveni aspekt. Nas veoma mnogo košta u ljudskim životima i bolestima i bez jednog ozbiljnog otklona, koji ne možemo očekivati sa ovom vlašću, ne možemo očekivati napredak“.

„Oni su nesposobni, ne znaju šta rade, nemaju viziju. Moramo mi da se organizujemo i ponudimo rešenja za 21. vek“, poručuje Veselinović.

On dodaje da je neophodno da se ulaže u javne službe, što je pokazala i situacija sa koronavirusom.

Ističe da je u tom smislu veoma bitna uloga države i lokalnih samouprava, koje moraju da utiču da ljude da prelaze na energente koji mnogo manje zagađuju „i time se izbave iz siromaštva koje je i energetsko siromaštvo, jer kad imate uređaje koji ne ostvaruju pun kapacitet grejanja, kad nemate dovoljno izolovanu kuću, vi previše trošite“.

„To vam je jedan začarani krug – ne možemo da izađemo iz siromaštva koje nas vodi u zagađenje, koje nas vodi u bolest, a ona nas vodi u siromaštvo – to je onda krug koji uz odlučujuću ulogu države i lokalnih samouprava može da se reši“, kaže Veselinović.

O tome kakav je njihov stav po pitanju međustranačkog dijaloga navodi da su od Evropskog parlamenta tražili da se intenzivno uključe u taj proces, i da imaju dobre pokazatelje da će se to i desiti.

„Naš principijelan stav je da o pitanjima kao što su izbori i medijske slobode imamo odgovore, da sa svima razgovaramo i sa svima nađemo najbolje moguće rešenje. Važno nam je da dijalog počne i završi se u dogledno vreme da bi se svima obezbedile jednake šanse za učešče na izborima“, rekao je Veselinović.

Na pitanje kako će vlast reagovati, on kaže da ne očekuje da će imati razumevanja za zahteve opozicije.

„Moramo da ih nateramo da sednu za sto za pregovaranje…Očekujem teške pregovore, koji će uz pomoć evropskih partnera doprineti da situacija u Srbiji bude relaksiranija i pravičnija. Prvo da Beograd postane dobar grad, a onda i cela Srbija“, naveo je Veselinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar