zaštita od zagađenja vazduha
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) povodom velikog zagađenja vazduha u gradovima Srbije saopštilo je da je 15.000 građana potpisalo onlajn peticiju "Rešenje za zagađenje" koju su pored njih pokrenuli Beogradska otvorena škola, tim "Kreni-Promeni" i više lokalnih ekoloških pokreta.

Oni traže da Vlada preusmeri 120 miliona dinara koje je, kako kažu, neracionalno opredelila za subvenciju električnih i hibridnih automobila, koje sebi mogu da priušte malobrojni, na kupovinu ekoloških ložišta.

„Tražimo da se taj novac opredeli za kupovinu ekoloških ložišta kako bi se ljudima skromnijeg imovnog stanja zamenila stara ložišta koji su, pored termoelektrana, jedni od glavnih zagađivača“, kazali su oni. Time bi umesto subvencionisanja jednog automobila, naveli su, za isti novac pet siromašnih domaćinstava moglo da zameni svoje kućno ložište.

„Pre usvajanja budžeta, peticija će biti predata Ani Brnabić predsednici Vlade, ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović, kao i predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj Skupštini“, naveli su iz UZUZ-a.

Peticiji možete pristupiti na ovom linku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar