Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Cenu gradnje spomenika Stefanu Nemanji vlast još nije otkrila, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da ona nije objavljena jer to nije želeo vajar i naveo da će se cena znati čim on da dozvolu. Međutim, poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović za Nova.rs kaže da razlog za prikrivanje podataka o novcu potrošenom za izgradnju spomenika ne može da bude to što se autor spomenika buni.

Goran Vesić juče je naveo da cena spomenika Stefanu Nemanji nije nikakva tajna, ali da je zahtev vajara bio da se ona ne objavi. On je dodao da prema zakonu vajar ima prava da to traži i rekao da će cena biti objavljena „posle završetka spomenika i dozvole vajara“.

Međutim, poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović navodi za naš portal da informacija o ceni spomenika koji je plaćen sredstvima iz budžeta, bilo republičkog ili gradskog, ne može da bude tajna i ona potpuno legitmino može da se traži i treba da se dobije po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

„Nikakav razlog ne može da bude to što se autor spomenika buni. To bi on mogao da traži da je sa druge strane privatan naručilac, pa onda građane ne bi interesovalo kako se troše te pare. Međutim, ovde se radi o parama iz budžeta“, rekao je Marinović.

On navodi da zna šta piše u ugovoru između naručioca posla i autora.

„Nemam uvid u ugovor. Ta izjava Vesića ne bi trebalo da bude razlog za uskraćivanje informacije, a drugo je pitanje kako doći do te informaicje“, kaže Marinović.

Milan Marinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Milan Marinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Upitan šta ako je naručilac grad Beograd, a izgradnju spomenika je finansirala neka firma, o čemu se spekulisalo, on navodi da ako je to neka vrsta donacije, pošto se ne radi o sredstvima iz budžeta, to može da bude zaštićeno ugovornim klauzulama između naručioca, odnosno finansijera i autora.

Na pitanje da li onda možemo da dobijemo informaciju ko je donator, poverenik navodi da je legitimno pravo da se traži ta informacija.

„Vi često imate slučajeve da neko hoće da bude donator, ali da želi da bude anoniman. U tom slučaju on može da postavlja uslove pod kojim hoće da da. Ovoj drugoj strani odgovara da nešto besplatno dobije“, dodaje on.

Na našu konstataciju da to ne mora da bude besplatno, jer donator to može na neki drugi način da naplati, putem nekih poslova, Marinović kaže da bi poverenik bio na stanovištu da ta informacija treba da se da.

Tajno do 2023?

Sekretarijat za kulturu grada Beograda odgovorio je grupi profesora Filozofskog fakulteta da ne može da odgovori na njihov zahtev da im dostavi podatke o ceni koštanja spomenika Stefanu Nemanji jer su u pitanju podaci koji su označeni oznakom poverljivo.

U dopisu Sekretarijata se navodi da je taj podatak poverljivim proglašen zaključkom Vlade Srbije od 18. jula 2018. godine kada je određeno da ta poverljivost traje do 2023. godine.

Informacije, kako objašnjavaju u odgovoru Sekretarijata,  koje se odnose na procenjenu vrednost javne nabavke, iznos ponude, kao i iznos ugovorene cene ne mogu biti dostupne javnosti imajući u vidu određeni stepen tajnosti koji je dodeljen tim podacima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar