Malkom Simons Foto: Printscreen/Skupština Kosova

Bivši sudija misije Euleksa Malkom Simons na poziv Skupstine u Prištini govorio je danas pred Odborom skupštine o navodnoj korupciji u ovoj misiji.

Simons, poznat po izjavama da je Euleks politička misija i da svako ko misli drugačije je naivan ili glup, te da je misija imala nameru da oslabi političke figure popout Farmira Ljimaja i Aljbina Kurtija, danas je izjavio da se od te misije tražilo da sa političke scene ukloni neke ljude koji su opisani kao „krupne ribe“, i u tom kontekstu spomenuo i lidera Gradanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ujedno je kazao da je EULEX navodno dostavio mnogobrojna dokumenta srpskom tužilaštvu o zločinima na Kosovu, njihovim izvršiocima, ali i izjave svedoka albanske nacionalnosti.

Osvrnuo se i na rad Specijalnog suda u Hagu, rekavši da mu veruje isto koliko pravosudnim organima u Rusiji i Iranu.

„Specijalni sud stvoren je samo kako bi osudio bivše komandante OVK“, kazao je Simons.

On je u obraćanju poslanicima skupštinskog Odbora za zakonodavstvo, mandate i imunitete i borbu protiv korupcije u Prištini rekao i da je postojao politički uticaj u slučaju „Klčka“ gde su bivši komandant OVK, Fatmir Ljjimaj i još devet bivših članova OVK optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv zarobljenika, prenosi Gazeta Express.

Izneo je i tvrdnje da su izricanje presude bivšim liderima OVK bile tražene, inače bi se, kaže, to smatralo neuspehom.

BONUS VIDEO: Gužve na granicama 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare