foto:N1

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina, Bodo Veber smatra razumnom odluku Aljbina Kurtija o delimičnom, postepenom ukidanju taksi na srpske proizvode i kritikuje stav Ričarda Grenela koji nije podržao tu Kurtijevu nameru.

„To što je Kurtija takozvani izaslanik Grenel napao, umesto da pozdravi hrabar korak, ponovo pokazuje da Grenel, koji insistira na tome da je isključivo fokusiran na ekonomiju, niti razume suštinu konflikta između Kosova i Srbije, niti političkog dijaloga, niti ima dobre namere“, kazao je Veber u razgovoru za portal Kosovo Onlajn.

Veber smatra da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, umesto da pozdravi gest premijera Kurtija, glatko odbacio potez Prištine i time ponovo pokazao da mu izvorni cilj nije postizanje sveobuhvatnog sporazuma i trajni mir i stabilnost na Balkanu, nego pokušaj iskorišćavanja nejedinstva Zapada.

„Očigledno je da isto važi i za predsednika Tačija“, naglasio je on.

Na pitanje šta bi trebalo da bude sledeći Kurtijev potez, Veber nije hteo da odgovori, rekavši da nije ničiji savetnik, a posebno ne političara na Balkanu. Ipak, izneo je svoje viđenje o načinu kako bi trebalo da se takse ukinu:

„Generalno, razgovore o ukidanju, odnosno suspenziji taksi, trebalo bi vratiti u okvir koji je postojao pre nego što su razgovori prošlog juna zapali u ćorsokak, posle nemačko-francuskog samita u aprilu u Berlinu. Taj okvir je podrazumevao razgovore o resetovanju pregovora, odnosno dogovor o definisanju pregovaračkog okvira, počevši sa definisanjem principa i cilja pregovora“, naglasio je Veber.

(Kosovo Onlajn)