Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine, naveo je da SAD ne podržavaju polovične mere kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da takse Prištine na robu iz Srbije moraju biti u potpunosti ukinute.

Aljbin Kurti je sinoć najavio da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz centralne Srbije i BiH i dodao da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na 90 dana, ukoliko srpska strana pokaže „dobru volju“, odnosno prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti i eliminiše trgovinske i necarinske barijere prema Kosovu.

Nakon ove najave Kurtija, specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel naveo je na svom Tviter nalogu da ne SAD ne podržava Kurtijeve polovične mere.

Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju biti u potpunosti ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je danas sasvim jasno stavljeno do znanja gospodinu Tačiju u Beloj kuću“, naveo je Grenel na Tviteru.

Kosovo je krajem 2018. uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, nakon čega je prekinut dijalog Beograda i Prištine.

Kurti je prethodnih nedelja najavljivao ukidanje taksi i da će biti zamenjene merama reciprociteta, čim ih razradi ministarstvo za ekonomski razvoj. Tada će, kako je naveo, biti uspostavljen “puni reciprocitet” sa Beogradom.