Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, izjavio je danas da će takse na srpske i BiH proizvode biti zamenjene merama reciprociteta čim ih razradi ministarstvo za ekonomski razvoj.

Takse na srpske i BiH proizvode, prema Kurtijevim rečima biće zamenjene merama reciprociteta čim ih razradi ministarstvo za ekonomski razvoj.

Tada će, kazao je, biti uspostavljen „puni reciprocitet“ sa Beogradom.

Kurti je novinarima, na otvaranju izložbe sećanja posvećenoj Ademu Demaćiju, rekao da mediji ne treba da žure sa tim pitanjem.

„Takse će biti zamenjene reciprocitetom. Ne žurite jer prvo moramo da razradimo mere reciprociteta i kada ministrstvo za ekonomski razvoj to završi, zamenićemo sto odsto uvećane takse. Ali mi ne pravimo greške, idemo u pravom smeru i pravim putem“, rekao je Kurti, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Expres: Kurti pokreće smenu Tačija

Kurti tvrdi da postoji osnov za pokretanje procedure za smenu kososkog predsednika Hašima Tačija zbog, kako kaže ozbiljnog kršenja ustava potpisivanjem „tajnog sporazuma“, koji pripadnicima KBS zabranjuje aktivnosti na severu Kosova.

Prema pisanju prištinske Gazete Expres, Kurti smatra da je to dovoljan osnov za pokretanje postupaka za smenu Tačija.

Navodi se da u kancelariji kosovskog premijera postoji dokument prema kojem je Tači 2013, kada je bio premijer, potpisao „potpuno tajni sporazum“ o aktivnostima pripadnika KBS sa tadasnjim generalnim sekretarom NATO, Andersom Fog Rasmusenom.

Na taj način je, dodaje se, Tači je u ime Prištine na Kfor preneo apsolutnu nadležnost nad svim budućim aktivnostima pripadnika KBS na severu Kosova.

Uz objavljeni sporazum, Kurti je objavio i svoje mišljenje o tom dokumentu u kojem se zaključuje da je Tači ozbiljno povredio kosovski ustav, što, kako kaže, opravdava pokretanje ustavne procedure za njegovo razrešenje sa mesta kosovskog predsednika, preneo je Expres.