Foto N1 printscreen

Urednik Nova.rs Milenko Vasović, komentarišući proglašenje ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata i, zatim, recipročnu meru Beograda, rekao je da se pravi dreka ni oko čega i da se dižu tenzije zbog jednog gafa, a da posebno smatra neprimerenim potezom to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao hitan sastanak na premijerkom i ministrom spoljnih poslova, i što se sve diže na jedan viši nivo.

Komentarišući proglašavanje srpskog amabasadora u Podgorici personom non grata, a i recipročne mere Srbije, Vasović kaže da mu se čini da na relaciji Podgorica-Beograd važi to „da svaku priliku koristimo da uprskamo stvar“, da dižemo tenziju i da nam bude što gore.

Čini mi se da je tu toliko dreke ni oko čega, ne mislim da je naš ambasador napravio mudar potez – mislim da je gurao prst u oko vladajućoj garnituri – ako ljudi gledaju na jednu stvar drugačije od nas, ne moramo na napadan način da ih razuveravamo, kazao je gost N1.

„Mislim da je jedna nespretna izjava srpskog ambasadora, svejedno da li je ona smišljena ili slučajna, izazvala neprimerenu reakciju Podgorice“, smatra Vasović. Mišljenja je da je taj potez „poen za Krivokapića i novu Vladu“. Dok se sada sve to vrati u normalu i izabere novi ambasador, proći će neko vreme, a (crnogorski ambasador) Tarzan Milošević je kolateralna šteta – ni kriv ni dužan mora da se vrati pre isteka mandata, navodi urednik Nova.rs.

Pročitajte još...

„Ono što se meni čini takođe neprimerenim – predsednik je sazvao sastanak, sada će to da se digne na još jedan, viši nivo, umesto da se time bavi ministar inostranih poslova i tu da se završi priča… Sada će se sastati predsednik, predsednica Vlade, ministar, samo što nisu sazvali Savet za nacionalnu bezbednost… Ovo je samo jedan mali incident, gaf“, navodi Vasović.

Čini mi se da je ova priča sa proterivanjem ambasadora stavljena u jednu veliku torbu, koja se bespotrebno koristi, jer na Zlatiboru postoji narodna izreka „spakuj mi to u manju torbu“ a mi smo jedan gaf spakovali u najveću moguću torbu, mobilisane su najveće strukture vlasti, navodi gost Novog dana.

„Tako se ne grade prijateljski odnosi, tako se dižu tenzije i koristi se to zarad domaćeg stanovništva, da se pokazuju mišići – kako smo mi jaki i kako na sve odgovaramo. Ma džaba vam ta jačina, mi se samo svađamo“, kaže Vasović.

Govoreći o promociji tenkova u Nišu i poseti predsednika, kaže da je to deo kontigenta od 30 koji smo dobili na poklon iz Rusije: „Pa šta sad – sada smo promovisali 11, pa ćemo 12, pa možemo svaki tenk da promovišemo dnevno i da pričamo kako smo jaki, kako jača armija“, naveo je. On navodi da ne misli da Vojska Srbije ne treba da se naoružava, ali da sve to treba da ima neku meru.

Voleo bih kad bi te naše državne strukture, svaki put kad promovišu to naoružanje, malo pričale kako smo prošli u tom nesrećnom ratu protiv NATO-a, koliko smo letelica izgubili, pilota, ali o tome se ćuti, istakao je urednik Nova.rs, navodeći da se plasira priča da smo „sila u regionu“, a imamo minimalne zarade od 200 i nešto evra. „Lako je manipulisati siromašnim narodom i govoriti – evo sad smo mi jaki i ne može nam niko ništa, ma nam vraga ne može – kad ti narod strada i mentalno“, naglasio je Vasović.

Opoziciji nedostaju i plan i akcije

Osvrćući se na opoziciju u Srbiji, kaže da je njena razjedinjenost delimično veštačka i napravljena od strane vlasti. Ta razjedinjenost, navodi, nije ništa novo za naše prilike, ali ističe da je problem što ta opozicija malo čini da kaže da narodu šta bi ona to uradila. Problem je odsustvo plana i jasnog cilja, ne u koliko je kolona, ocenjuje.

Pročitajte još...

Sem onoga „smeniti Vučića“ i „Vučić nije dobar“, opozicija nema prepoznatljivost – u smislu šta bi ona to uradila, dodao je. Kaže da joj ne nedostaje samo program, već i akcije, podsećajući da je novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković išao na teren, od kuće do kuće. Vasović kaže da ne vidi da je opozicija čak i u Beogradu aktivna, i da nije aktivnost izdati saopštenje ili ako se povremeno njih sedam negde okupi da protestuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar