Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sekretarijat za kulturu grada Beograda odgovorio je grupi profesora Filozofskog fakulteta da ne može da odgovori na njihov zahtev da im dostavi podatke o ceni koštanja spomenika Stefanu Nemanji jer su u pitanju podaci koji su označeni oznakom poverljivo.

U dopisu Sekretarijata se navodi da je taj podatak poverljivim proglašen zaključkom Vlade Srbije od 18. jula 2018. godine kada je određeno da ta poverljivost traje do 2023. godine.

Foto: Privatna arhiva

Informacije, kako objašnjavaju u odgovoru Sekretarijata,  koje se odnose na procenjenu vrednost javne nabavke, iznos ponude, kao i iznos ugovorene cene ne mogu biti dostupne javnosti imajući u vidu određeni stepen tajnosti koji je dodeljen tim podacima.

Profesori Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Saša Brajović, Nenad Makuljević i Milan Vukomanović tražili su od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda da im, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi podakte o troškovima oko izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.

Foto: Privatna arhiva

Pošto im Sekretarijat nije odgovorio u propisanom roku, profesori su se žalili povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i odgovor Sekretarijata je upućen pošto im je poverenik prosledio žalbu profesora uskraćenih za informaciju.

Inače, pet profesora FIlozofskog fakulteta svoj zahtev za uvid u ove informacije obrazložilo je činjenicom da su „izgradnju spomenika Stefanu Nemanji pokrenuli i realizuju državni i gradski organi“.

Oni su od Sekretarijata za kulturu gradske uprave grada Beograda, kao raspisivača i naručioca konkursa, zatražili da javnost obavesti o svim troškovima koji obuhvataju celokupni proces konkursa, izrade, transporta i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, o angažovanim preduzećima i pojedincima koji su obavili te poslove i datumima zaključivanja svih ugovora, kao i o izvoru finansijskih sredstava za te troškove.

„Izgradnja spomenika Stefanu Nemanji, autora Aleksandra Rukavišnjikova, na Savskom trgu u Beogradu nalazi se u središtu pažnje javnosti, pa je dobijanje potpunih informacija o svim aspektima ovog procesa od izuzetne važnosti“, naveli su oni u zahtevu.

Inače, spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, čije je postavljanju u toku na Savskom trgu, trebalo bi da bude visok 23 metara nad zemljom, dok ima deo od pet metara pod zemljom.

Izrada spomenika od početka je izazvala veliku buru u javnosti. Jedino što je bilo neupitno je da veliki župan Stefan Nemanja zaslužuje da ima spomenik, dok je sve ostalo u vezi sa ovim projektom bilo sporno, od samog konkursa za izradu spomenika, dok izgleda spomenika, mesta gde se postavlja, do tajnosti finansijskih detalja njegove izrade. Čak je i pokrenuta peticija kojom se tražilo od gradskih vlasti da odustanu od konkretnog projekta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar