Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Srbija bi u narednom periodu mogla da ostane bez vakcina, jer su farmaceutske kuće najavile smanjenje proizvodnje, ali i zbog toga što je trenutno ozbiljna borba između velikih država da što pre nabave raspoložive doze”, rekli su za Nova.rs ugledni stručnjaci epidemiolog Zoran Radovanović i virusolog Ana Gligić.

Pročitajte još...

Prethodne večeri predsednik Srbije Aleksandar Vučić slavodobitno je uskliknuo kako je Srbija “četvrta u Evropi po stopi vakcinisanja u odnosu na broj stanovnika, a deveta na svetu“.

Ipak, kao po principu “imam jednu dobru i jednu lošu vest”, šef države je posle lepe vesti rekao i da postoji problem zato što je u ovom trenutku trenutno nemoguće nabaviti nove vakcine.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ mn

“Mi ovim tempom ako nastavimo da vakcinišemo još 7 ili 8 dana imamo vakcinu, jer mi moramo da obezbedimo revakcninaciju. Dakle, svi koji su već vakcinisani imaju obezbeđenu drugu dozu”, rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa onima koji još uvek nisu primili nijednu dozu i da li će je uskoro dobiti, stručnjaci za naš portal kažu da postoji mogućnost nestašice i da bi to moglo da odredi tok vakcinacije u našoj zemlji.

Epidemiolog Zoran Radovanović takođe ističe da je teško doći do novih doza vakcine, te da je zbog toga scenario u kojem ostajemo bez vakcina moguć.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Barem će u prvom tromesečju to biti jako teško. Mi u ovom trenutku zavisimo od Kine i možda od Rusije, to ćemo videti. Objektivno, nestašica postoji”, rekao je on.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da imamo vakcine za sedam do osam dana, Radovanović je rekao da to mu to više liči na marketinški potez.

“To oko vakcina jedino predsednik zna. To  što je on rekao ja sam shvatio kao marketinški trik kako bi podigao interes za vakcinacijom, koji je zaista sramno nizak. Izgleda da je u tome uspeo, zato što čujem da su danas bile velike gužve na vakcinalnim punktovima”, navodi Radovanović.

Vučić: Pojedine zemlje naručivale pet do šest puta veći broj vakcina od potrebnih

Gostujući danas na televiziji Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su pojedine zapadne zemlje naručivale po pet ili šest puta veći broj vakcina od onih koji im treba.

“Kad sam pročitao sve izveštaje o zahtevima za nabavke, koji još uvek nisu bili formalni i zvanični, bio sam mnogo besan. Te zemlje kao da su htele i kučiće i mačiće da vakcinišu. Ja sam hteo da plačem, jer za nas ne ostaje ništa. Onda nam kažu da uđem u ‘Kovaks’ program i mi smo prvi platili preko četiri miliona, koliko je potrebno da uđemo u taj program, a dobili smo nula vakcina”, rekao je on.

Vučić je rekao da je Srbija nabavila preko milion i po doza vakcina mimo pomenutog programa, te da će naša zemlja pokušati da napravi fabriku za njihovu proizvodnju.

“Korona će da živi sa nama u godinama koje su tu. Želim da kažem da razgovaramo sa Astra Zenekom, jer mi hoćemo tu vakcinu. Ne interesuje nas njihov rat sa Evropskom unijom. Takođe, svi koji su primili vakcinu dobiće revakcinu – istu oni koju su primili prvi put”, kazao je Vučić.

Govoreći o nestašici vakcina, cenjeni virusolog Ana Gligić za Nova.rs kaže da će nju prouzrokovati najave farmaceutskih kuća da će smanjiti proizvodnju i da joj nije jasno zašto se to čini.

Dr Ana Gligić / Foto: N1

“Razloga za brigu ima zato što su neki od proizvođači rekli da će smanjiti proizvodnju i do 60 odsto. Ja ne znam gde je naša država poručila vakcine i šta je platila, ali ne mislim da je rešenje da neke države dobiju više vakcina u odnosu na druge. Po mom mišljenju, treba ravnomerno rasporediti vakcine, ukoliko želimo da se okonča pandemija. Mislila sam da su ti proizvođači alavi na pare, a ispostavilo se da oni smanjuju isporuke”, poručila je doktorka Gliglić.

Evropa nezadovoljna, Fajzer isporučuje duplo manje vakcina

Kompanija Fajzer ove nedelje isporučuje duplo manju količinu vakcina protiv kovida 19 nekim članicama EU, nego što je dogovoreno, zbog čega raste nezadovoljstvo u Uniji.

Rumunija će tako dobiti 50 odsto planiranih količina ove nedelje, a isporuka će se povećavati postupno, da bi tek krajem marta Bukurešt dobio dogovorene količine, rekao je zamenik ministra zdravlja Andrej Bačiju za Rojters.

Foto:Ronny Hartmann/Pool via Reuters

Slična situacija je i u Poljskoj koja je u ponedeljak dobila 176.000 doza, odnosno 50 odsto manje od očekivanog.

Pročitajte još...

Slična situacija je i u Poljskoj koja je u ponedeljak dobila 176.000 doza, odnosno 50 odsto manje od očekivanog.

Češka vlada zbog problema sa nabavkom takođe usporava kampanju vakcinacije.

“Moramo da očekujemo da će biti smanjenje broja vakcinacija u naredne tri nedelje”, rekao je ministar zdravlja Jan Blatni novinarima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare