Sledeće nedelje očekuju nas veliki i teški pritisci po pitanju sankcija Rusija, rekao je jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je pisanje stranih medija, poput analize CNN u kojoj taj američki mediji navodi da se on „smeje u lice zapadu“, „priprema i kampanja za ono što sledi od sledeće nedelje“.

„Ja očekujem velike i teške pritiske po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji, verovatno najteže do sada. Očekujem najteže, najsveobuhvatnije, najobimnije (pritiske prim. aut.). Uostalom možete da vidite da se u Srbiji polako pravi obruč, pokušavaju da me izoluju da ostanem sam…Pogledajte medije, svi su postali Amerikanci ili Rusi, više Srba nema nigde“, rekao je Vučić.

„Zapad će pojačati pritisak na Srbiju“

„Gledaju da me izoluju, da svi počnu da rade suštinski za neke druge sile, ne bi li primorali Srbiju da promeni svoju politiku. Ja to ne isključujem, ali mi ne izgleda sasvim verovatno. I očekujem brojne probleme. Situacija u Ukrajini je takva da je jasno da Rusiju ne možete pobediti na bojnom polju. Neću reći ni da Rusija može da pobedi. Ali svi su očekivali da će Ukrajina lako pobediti sa zapadnim oružjem, ali od toga nema ništa. Sve rupe Zapad hoće da zapuši, i zato će pojačati pritisak na Srbiju. Iako oni trguju sa Rusijom više nego mi. Bezbroj laži će se nastaviti“, kaže Vučić.

Pročitajte još:

„Srbija nikada nije izolovana. Niti možete da je izolujete, vodimo ozbiljnu i pametnu politiku, ali situacija nije laka“, rekao je Vučić još jednom podvlačeći da situacija nije laka.

„Mnogo toga se rešava u narednih mesec dana“

Govereći o teškom periodu, Vučić je pomenuo i Sednicu UN koja će se održati u septembru navodeći da On kaže da će mnogo toga biti rešeno u narednih mesec dana.

„Očekujem da se mnogo toga rešava u narednih mesec dana“, rekao je Vučić i dodao da će na Sednici UN biti „najveć gužva do sada“.

„Velika Albanija je proces koji će da se nastavi“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da je politika stvaranja Velike Albanije proces koji će da se nastavi, i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da stane.

„Nisu Srbi napustili KiM zbog tablica samo, to nije bio njihov kapric. Setimo se da je bilo mnogo nasilja, koje nije procesuirano… Hoću samo da kažem, da to nije pitanje hoćemo li mi nešto da osudimo. Politika stvaranja Velike Albanije je proces koji će da se nastavi, i Kurti neće da stane“, rekao je predsednik.

#related-news_0

O izjavi porparala EU Petera Stana koji je rekao da Priština mora da ispoštuje dogovoreno, Vučić kaže da su u pitanju trikovi na koje je navikao.

„Razumem kada mi kažu da moram da uradim nešto jer su oni velika sila. Ali to kada nas prave ljudima koji ne znamo o čemu govorimo, to ne mogu da trpim. U Kišinjevu, kada sam bio, pozvali su me Šolc i Makron posle divljačke Kurtijeve eskalacije. Kada je ranjeno šest Srba, i nijedan Albanac. Ja sam bio ljut na tom sastanku sa Šolcom i Makronom. Kako je moguće da to tražite od nas. Srbi nisu hteli da učestvuju na izborima, a oni traže da se peti put ispunjava uslov iz Briselskog sporazuma, a mi deset godina čekamo ZSO. Ja sam rekao da je to teško, ali da ću pričati sa Srbima. Podilaze Albancima u svakom slučaju, i kažu da su spremne sankcije protiv Srbije. To ste tri puta čuli, a ne znaju za šta da nam uvedu sankcije“,  rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare