Nikola Kojo, Bojana Savović, Dejan Bodiroga, Srdan Golubović, Tamara Džamonja Ignjatović ProGlas Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"ProGlas je pozvao građane Srbije da u što većem broju izađu na izbore 2023. godine, iako je bio svestan činjenice da su uslovi u kojima se oni održavaju daleko od standarda koje zahteva jedno demokratsko društvo", navode u svom saopštenju za medije.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„ProGlas je to učinio polazeći od stava da su izbori jedini način na koji vlast treba smenjivati u ustavnoj demokratiji, ali i izražavajući uverenje da masovan odziv birača i ojačan legitimitet predstavničkih tela imaju pretežniji značaj nad osvedočenim arsenalom izbornih nepravilnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Brojne ocene inostranih posmatrača, ali pre svega opsežni izveštaji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), o masovnim i sistemskim anomalijama izbornog procesa pokazali su, međutim, da je to naše uverenje bilo neutemeljeno. Razmere izbornog inženjeringa, zasnovanog na organizovanoj migraciji birača, tolike su da se bez oklevanja može reći da rezulatati na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima ne izražavaju slobodnu volju građana.

Za posebnu brigu je to što se u središtu te sistemske izborne manipulacije nalazi Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je protivzakonito dodeljivalo licima prebivalište u mestima u kojima se očito ne „nalazi centar njihovih životnih aktivnosti“, kao i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je bez validnog pravnog osnova vršilo intervencije u biračkim spiskovima i time direktno uticalo na prekrajanje izborne volje građana. Kada na brojne verifikovane izborne mahinacije nadležne institucije, a pre svih tužilaštva, ćute, ne treba da čudi što građani kao najdelotvorniji put zaštite svojih ustavnih izbornih prava vide ulične proteste i demonstracije.

Ustav Srbije kaže da „nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.“ Svojim nepristajanjem na izborni inženjering, građani istupaju kao stvarni nosioci suverenosti. Dajući im svesrdnu podršku u opravdanom buntu i nezadovoljstvu, ProGlas poziva na ponavljanje izbora na svim nivoima vlasti. Ti novi izbori, međutim, moraju biti održani pod bitno drugačijim uslovima koji će omogućiti da konačni rezultati izražavaju stvarnu i slobodnu volju građana Srbije. Istovremeno, svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u dosadašnjem protivustavnom izbornom inženjeringu moraju pravno odgovarati. U suprotnom, Srbija će samo nominalno biti demokratija, a izbore više niko neće ozbiljno shvatati kao sredstvo za smenu vlasti.“

BONUS VIDEO: Radnici iz Kuršumlije: Idemo do kraja, štrajkovaćemo glađu do iznemoglosti i smrti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar