Utisak nedelje, Predrag Voštinić, Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Ivan Dinić/Nova S

Nastavlja se protest, nastavljaju se blokade, jer mi naš problem nismo rešili, a prva sledeća tačka je Loznica kada lokalna skupština bude zakazala sednicu i odlučivala o 5.400 potpisa protiv Rio Tinta, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, pozivajući sve učesnike i organizatore protesta na jedinstvo.

„Buka i bes su dve ključne reči koje definišu bunt ovog naroda, a pretprošle subote je ‘pukao čir’ nezadovoljstva što je ljude izvelo na ulice“, rekao je Ćuta, dodajući da im je onda predsednik „bacio kosku“ povlačeći Zakon o eksproprijaciji i menjajući Zakon o referendumu.

“Kada bi pitali građane zašto su izašli na ulicu Borani bi rekli – truju nas, Zrenjanici – nemamo vodu, odnosno na ulicu se slio sav bes ovih poniženih građana”, rekao je Ćuta.

Dodao je da predsednik Vučić više nije u situaciji da postavlja nego da izvršava zahteve da „ne bismo morali da visimo na ulici svaki dan“.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Ivan Dinić/Nova S

Jovanović je zatražio da se sva dokumenta vezana za Rio Tinto stave na uvid “da znamo šta su se sve dogovorili“ i da svi učesnici i organizarori protesta, svi aktivisti, glumci, profesori, studenti, srednjokošlci, bez obzira na stranačke i bilo kakve druge razlike, stanu iza tih zahteva.

„Jedino tako, ako smo svi zajedno, možemo da uspemo, da sklonimo najveće zagađivače Aleksandra Vučića, Anu Brnabić, Zoranu Mihajlović, ali ne da se fokusiramo samo na njih nego i da proteramo Rio Tinto iz Srbije“, rekao je Jovanović.

On je policiji uputio zahtev da „prestane da maltretira ljude po Srbiji“, kojima svakodnevno stižu prekršajne i krivične prijave, jer će to, kako kaže, “samo povećati energiju bunta“.

Komentarišući proteste prethodnih subota, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da se Vučiću „desio narod“ i da je prvi put pod pritiskom tog naroda morao da promeni nešto protiv svoje volje.

“Kada je on kao svemogući za pet dana promenio stav od tvrdnji kako neće menjati Zakon o referendumu osim ga ubiju do promenićemo, to govori o tome da građani i te kako imaju moć u ovoj zemlji ako se dobro organizuju“, istakao je on.

Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Vlada se, kako navodi, ponaša kao lobistička organizacija Rio Tinta.

„Trenutno je izdala dozvole za istraživanja na više od 40 lokacija, očigledno neko ima ideju da od naše lepe zemlje napravi rudarsko okno. I nije samo Rio Tinto, vidimo da mnoge kompanije imaju nameru da kopaju litijum. Važno je napomenuti da ako nema prostornog plana da u dolini Jadra bude rudnik, onda se ne može nastaviti sa projektom Rio Tinta. To bi značilo njegov kraj”, istakao je Aleksić.

On je podsetio da je Vlada Srbije 20. februara 2020. usvojla Uredbu o prostornom planu za projekat Jadar „suprotno zakonima iz te oblasti“.

Zato, kako navodi, ključni zahtev treba da bude povlačenje sporne uredbe čime bi se stavila tačka na dalje aktivnosti istraživanja litijuma i projekta Jadar.

„To je prvi korak, a posle neka druga vlast donese moratorijun na istraživanje i ekspoataciju litijuma“, preložio je Aleksić I dodao da bi oko toga trebalo svi da se objedine bez obzira ko ljude poziva na protest.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta istakao je da narod nije samo zbog ekologije izašao na ulice.

Predrag Voštinić Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Nije samo ekologija razlog izlaska na ulice. Izašli su ljudi koji su imali jedni drugima šta da zamere, ali ih je ujedinilo poniženje. Ne mogu više da gledaju najproblematičnije đake iz klupa kako su sada na najvišim funkcijama, ne mogu da gledaju kako se bogate iz budžeta, kako im kradru državu. Otimaju im iz ruku vodu i vazduh zarad ličnih interesa”, rekao je Voštinić u „Utisku nedelje“.

To se, prema njegovim rečima, ne dešava samo u Jadru nego praktično u celoj državi.

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta – govor pre protesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare