Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Narodna stranka sutra ima Predsedništvo na kome će zauzeti zajednički stav po pitanju referenduma o promeni Ustava zakazanog za 16. januar, rekao je večeras potpredsednik te stranke Miroslav Aleksić, dodajući da taj stav tokom nedelje treba da se dogovori sa drugim koalicionim partnerima "jer moramo biti jedinstveni".

Odgovarajući na glavnu dilemu –  da li se pozivaju građani da ne izlaze na referendum ili da izlađu i zaokruže ne, Aleksić je rekao da su pravni tim stranke i Vladimir Gajić izašli sa predlogom da treba učestvovati na referendumu, a s obzirom da u stranci neguju pluralizam on ima potpuno drugačiji stav.

„Videćemo šta ćemo odlučiti na kraju“, rekao je on u „Utisku nedelje“.

Moje mišljenje je da, kako kaže, nelegitimna skupština nastala ne osnovu nelegitimnih izbora na kojima jedan deo opozicije nije učestvovao i koja je servis predsednika države preko noći hoće da odradi neki referendum, a nema legitimitet za to.

“Mi učešćem u tom referendumu dajemo legitimitet, to je jedna strvar. Druga stvar je da u ovom momentu opozicija koja je bojkotovala izbore nema mogućnost i  pravo na kontrolu referenduma, pa bi oni bili izloženi neverovatnoj krađi i zloupotrebi,  a treće referendum je zakazan dva meseca pre parlamentarnih izbora“, naglasio je Aleksić.

Je l’ mislite da neko zna o čemu treba da se glasa na referendumu, upitao je on, napominjujući da vlast ima mehanizam da na referendum izvede „kompletnu mašineriju iz javnih preduzeća“, dok opozicija ne može da motivše ljude da izađu.

„Moj predlog bi bio da referendum bude posle izbora kada budu neke druge snage u skupštini. Mišljenja sam da se tog dana građani ne pozivaju na referendum već da tog dana napravimo najveći mogući protest i blokiramo njihove glasače koji hoće da, ispod žita, provuku to pitanje“.

Prema njegovom mišljenju, referendum je pokušaj Aleksandra Vučića da nam „baci kosku“, jer postoji realna opasnost da mi potrošimo energiju koju bi smo trebali da usmerimo na izbore.

„Građani hoće promenu ove vlasti, referendum neće suštinski ništa da promeni, jer Ustav ne poštuje ni sam predsednik“, zaključio je Aleksić.

BONUS VIDEO: Zašto referendum nikoga ne zanima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar