Foto: Ivan Dinić/Nova S

Gosti Olje Bećković u "Utisku nedelje" bili su novinarka nedeljenika NIN Sandra Petrušić, glavni urednik BIRN Srbija Milorad Ivanović i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Baucal.

Gosti su govorili o statistici tokom epidemije koronavirusa, da li je tačan broj preminulih i obolelih, ali i zašto je postojala potreba da se takvi podaci sakriju od javnosti.

Profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal ocenio je da je Krizni štab postavljen hibridno, te da bi trebalo odvojiti stručnjake i političare.

„Oni imaju različite interese. Trebalo bi zaista napraviti dva tela. Ovom situacijom ne može da se upravlja bez političara. Ali, moramo da odvojimo stručni deo“, objasnio je on.

S druge strane, glavni urednik BIRN-a Milorad Ivanović otkrio je da su uvid u informacioni sistem Kovid-19 imali, pored ljudi iz Batuta, i savetnici premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

On je istakao da su do javnosti stizali prepravljeni podaci, koji su bili umanjeni u odnosu na pravo stanje.

„Izveštaj je išao u Vladu i u Ministarstvo zdravlja. Između dva, i tri sata, sa tim izveštajem nešto se dešavalo. Podaci koji su poslati iz Batuta, bili su daleko umanjeni kada su saopštavani javnosti“, rekao je Ivanović.

Novinarka NIN-a Sandra Petrušić vodila je posebnu evidenciju o broju obolelih i preminulih od koronavirusa.

Ona je, kako kaže, išla pešice i zvala svaki Institut i Zavod koji su zaduženi za određeni region.

„Na osnovu dve trećine mojih prikupljenih podataka, imali smo preko sedam hiljada više zaraženih nego što je prijavljeno. Takođe smo imali 200.000 manje PCR testiranih nego što je prijavljeno“, rekla je novinarka.

Petrušić je ocenila i da se “ovde neko igra sa našim životima i našim zdravljem”.

Gosti su se usaglasili da je nepoverenje građana u Krizni štab dodatno povećano činjenicom da su od javnosti skrivani tačni podaci o broju zaraženih i preminulih.

Pogledajte celu emisiju „Utisak nedelje“:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram