Tokom večerašnje emisije "Utisak nedelje" došlo je do rasprave između predsednice Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski i Miloša Stankovića iz Nove Demokratske stranke Srbije. Đurđević Stamenkovski je zamerila toj partiji saradnju sa koalicijom "Srbija protiv nasilja" jer ta koalicija navodno "prihvata francusko-nemački sporazum o Kosovu", na šta joj je Stanković odgovorio da taj sporazum "upravo primenjuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić" i dodao da će upravo "Zavetnici biti deo tog najavljenog Vučićevog pokreta".

Đurđević Stamenkovski je u večerašnjem „Utisku nedelje“ na TV Nova prozvala deo „patrioskih snaga“ da su, aludirajući na Novi DSS, sebi „strgli temelj, odnosno patriotski legitimitet, onog trenutka kada su izmestili Kosovo na drugu stranu i isključivo počeli da se bave Aleksandrom Vučićem“.

Predsednica Zavetnika kazala je i kako ne smatra da se „patriotizam dokazuje isključivo kritikom prema vlasti“.

„Patriotizam se dokazuje jednim konstruktivnim odnosom prema državnim i nacionalnim interesima, ali i kritikom kada je potrebno podupreti očuvanje nacionalnih i državnih interesa i u tom smislu sam rekla da nije patriotizam samo kritikovati vlast i u toj borbi biti u savezu sa onima koji su protivnici patriotskog miljea“, izjavila je Đurđević Stamenkovski.

Miloš Stanković, profesor Pravnog fakulteta BU i član predsedništva Nove DSS, rekao je u večerašnjem „Utisku nedelje“ da ne zna kada se desio taj trenutak kada je Vučić za Zavetnike „od izdajnika postao državnik sa najvećim legitimitetom“.

Miloš Stanković gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Nova

„Legitimitet je da jedno govorite pre izbora i da isto tako postupate posle izbora“, poručio je Stanković.

On je upitao i kada se desio „taj trenutak kada je sintagma ‘Milica lažljivica’ postala ‘Milica ministarka'“.

„Nije (predsednik Stranke slobode i pravde Dragan) Đilas omogućio vozilima sa RKS tablicama da se kreću slobodno po Srbiji ili ukidanje dinara na Kosovu, već je to uradio Aleksandar Vučić“, rekao je Stanković.

On je rekao i kako Đurđević Stamenkovski „ni izbliza“ nije kritikovala sve ovo.

„Nemate legitimitet da budete ministar u Vladi ako imate 1,5 posto na izborima. Nemate legitimitet da pravite vlast u Beogradu ako imate 54 odbornika“, dodao je on.

Rasprava o heštegu „ministarka“

Đurđević Stamenkovski je za Novi DSS navela kako je dozvolio da bude „politički potrčko ‘Srbije protiv nasilja'“ i kako se navodno koalicija „Srbija protiv nasilja“ zalaže za „potpunu primenu francusko-nemačkog plana i Ohridskog aneksa koji vode zaokruživanju države Kosovo“.

„Ali to već sprovodi (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, čiji ćete deo pokreta vi biti“, odgovorio joj je Stanković na ove tvrdnje.

Milica Đurđević Stamenkovski gošća u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Nova

Predsednica Zavetnika je govoreći o pomenutoj heštegu „ministarka“ u objavi na stranici Zavetnika rekla da se heštegovi odnose na sadržaj teksta i da „nije tačno da je na pomenutoj stranici bio natpis da će ona biti ministarka“.

„Ova zemlja ima institucije pa se putem heštegova ne kadrira u vladi“, kazala je ona.

Međutim, ona je, odgovarajući na tvrdnje da nema legitimitet da bude ministarka sa 1,5 posto galsova, kazala kako postoje ministri „koji se nikad nisu kandidovali“ i dodala kako je Stanković izneo „ostrašćen stav“.

Đurđević Stamenkovski je navela kako se Zavetnici protive stranom intervencionizmu oko izbornih procesa i dodala kako su svi akteri koji su učestvovali na izborima „prihvatili ove izborne uslove“.

Na pitanje voditeljke da li misli da je bilo izborne krađe, ona je odgovorila da „nije merodavna da o tome govori“.

„O tome treba da odluče institucije. Ne osećam se pokradeno, ali možemo da razgovaramo o izbornim uslovima na polju medija“, izjavila je ona.

***

BONUS VIDEO: Milica Zavetnica promenila ploču: U „Utisku nedelje“ sada tvrdi da Vučić i Vučević nisu ogrezli u korupciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar