Srpska stranka Zavetnici u Kuršumliji je ušla u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, što bi mogao da bude početak saradnje o kojoj je nedavno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ta saradnja mogla bi se u narednom periodu ozbiljno produbiti, jer je prema saznanjima Nove predsednici Zavetnika Milici Đurđević Stamenkovski u međuvremenu ponuđeno učešće u izvršnoj vlasti i jedno ministarsko mesto.

U utorak 30. januara održana je konstitutivna sednica Skupštine opštine Kuršumlija. Iako su Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije imale neophodnu većinu da same formiraju vlast, priključili su im se Zavetnici.

Stranka Milice Đurđević Stamenkovski u Kuršumliji je na izborima dobila dva odbornička mesta, a nakon ulaska u koaliciju sa vlašću pripalo im je mesto potpredsednika Skupštine i dobili su jednog člana Opštinskog veća. SPS je dobio jednog većnika. Predsednici Skupštine i Opštine Kuršumlija su iz redova naprednjaka.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Ivan Dinić/Nova

Ovo bi moglo da označi početak bliže saradnje naprednjaka i Zavetnika, o čemu je nedavno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, kako saznaje Nova, Zavetnicima je ponuđeno mnogo više od učešća u vlasti na lokalu.

Prema našim informacijama, došlo je do razgovora između SNS i Zavetnika, pa je Milici Đurđević Stamenkovski ponuđeno da učestvuje u formiranju republičke vlasti. Čak i jedno ministarsko mesto.

“Ti pregovori nisu završeni, u Srpskoj stranci Zavetnici još razmišljaju o ovoj ponudi. Konačan odgovor još nije postignut”, navodi izvor Nove.

S namerom da proverimo ove informacije, redakcija Nove kontaktirala je Milicu Đurđević Stamenkovski i tražila komentar u vezi koalicije sa SNS u Kuršumliji, ali i ponude za učešće u republičkoj vlasti.

“Odraz odgovornosti prema građanima”

“Mi smo u skladu sa evropskom političkom praksom pružili podršku lokalnim odborima da načine najbolje procene u pogledu formiranja i rada buduće vlasti u svojim mestima, i u skladu sa tim da pruže svoj lični doprinos. Nema sumnje da oni bolje poznaju lokalnu i regionalnu problematiku, koja se iz perspektive Prestonice ne može videti onako kako je oni vide ‘na licu mesta’. Njihova prednost je što već duže vreme kritički sagledavaju situaciju i dobro poznaju probleme, a naša uloga, uloga centrale je da podstaknemo i zajedno stvorimo šanse da se ti problemi reše”, kaže Đurđević Stamenkovski objašnjavajući situaciju u Kuršumliji.

Dodaje da je to rezon kojim će se voditi u narednom periodu.

“Kritiku realizujemo kroz konkretan rad i promene gde je to moguće. Drugi razlog tiče se posebnog senzibiliteta prema Кuršumliji i sličnim mestima, gde ne postoje samo uobičajeni lokalni izazovi već i realne pretnje, zbog blizine administrativne linije, brojnih nelegalnih upada lovokradica, šumokradica i drugih kriminalnih četa koje operišu na tom području”, navodi ona i zaključuje:

“Zato je važno da odgovorimo konsolidacijom i stabilizacijom prilika. Uključivanje Zavetnika u proces odlučivanja na lokalnom nivou značiće određene promene u funkcionisanju vlasti, konkretan rad i pokušaj direktnog poboljšavanja situacije u kojoj se građani nalaze. To je iskaz direktne odgovornosti prema građanima i narodu uopšte”.

Кada je u pitanju državni nivo, tvrdi da razgovora o ministarskim mestima nije bilo.

Međutim, ukoliko do ovakve saradnje i dođe, to ne bi bilo veliko iznenađenje.

U međuvremenu, sklopljena je još jedna koalicija i Zavetnici su postali deo lokalne vlasti u Kruševcu zajedno sa socijalistima i naprednjacima.

Pročitajte još

Pohvale i priznanja

Podsetimo, poslednjeg jutra u 2023. godini Aleksandar Vučić je na televiziji Prva rekao da je na izborima video mnogo talentovanih političara koji imaju svoje stranke, a koje bi voleo da vidi i u Srpskoj naprednoj stranci. Među njima je, prema njegovim rečima, i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

“Video sam mnogo talentovanih ljudi poput Milice Đurđević Stamenkovski, koje bih voleo da vidim u SNS-u. Naravno u toj žestokoj borbi ponekad pogreše, ali imaju taj talenat“, rekao je Vučić i dodao da je predsednicu Zavetnika želeo u SNS-u i pre sedam-osam godina.

„Voleo sam da je vidim i pre sedam osam godina u SNS, ali potrebno joj je sazrevanje i iskustvo, verujem da će ta žena dobiti priliku da to uradi u budućnosti“, poručio je tad Vučić.

S druge strane, Đurđević Stamenkovski je tada rekla da nije bilo razgovora o pristupanju SNS-u, a da pohvalu predsednika doživljava kao priznanje.

Milica Đurđević Stamenkovski i Aleksandar Vučić Foto: F.S./ATAImages/TANJUG/ JADRANKA ILIÆ

“Naša odgovorna politika i državotvorna logika, sigurno je opredelila predsednika republike da se pohvalno izjasni o mom radu. S obzirom na to da je reč o figuri sa najvišim političkim autoritetom u državi, ono što je rekao doživljavam kao priznanje“, izjavila je Đurđević Stamenkovski.

Prema njenim tadašnjim rečima, Zavetnici su od osnivanja 2019. godine uživali velike simpatije među biračima SNS. Ona je tad istakla i da istraživanja pokazuju da je njena stranka druga politička opcija za glasače vladajuće partije.

Kako je došlo do sunovrata desnice

Ako odemo korak iza i vratimo se u period pre izbora i vreme formiranja koalicija, upravo je Srpska stranka Zavetnici u poslednjem momentu sprečila formiranje velikog saveza desnice.

Vodili su se pregovori oko toga da nakon ujedinjenja proevropske opozicije i desnica stane u jednu kolonu. Na toj listi trebalo je da se nađu Novi DSS Miloša Jovanovića, POKS Vojislava Mihailovića, Narodna stranka Vuka Jeremića, Dveri Boška Obradovića i Srpska stranka Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski.

U trenutku kad je dogovor bio praktično postignut, na sastanak  je došao suprug Milice Đurđević Stamenkovski, Stefan, koji je rekao da od dogovora nema ništa, jer ne želi nikakvu postizbornu saradnju sa liderom SSP Draganom Đilasom. Podsetimo, lider Novog DSS Miloš Jovanović tada je najavljivao mogućnost saardnje s listom “Srbiaj protiv nasilja”, pa i formiranje jedne privremene Vlade koja bi obezbedila mogućnost održavanja fer i demokartskih izbora nakon godinu i po dana.

Do koalicije desnice nije došlo. Umesto 20 odsto, na koliko je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić procenio snagu desnice, preko cenzusa je prešla samo koalicija NADA Miloša Jovanovića i Vojislava Mihailovića. Iz parlamenta su ispali Narodna stranka, Dveri i Zavetnici.

Vuk Jeremić se povukao sa čela Narodne stranke, Boško Obradović sa mesta predsednika Dveri, Milica Đurđević Stamenkovski to nije uradila.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare