Utisak nedelje Radmila Vasic i Marko Mihailovic Tanja Mandic Rigonat
Radmila Vasić, Marko Mihailović, Tanja Mandić Rigonat emisija Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

"LGBT osobe u Srbiji žive pod pritiskom i uz osećaj da je njihovo postojanje pogrešno. Oduzeta im je humanost, naročito u građanskom, zakonodavnom i političkom smislu", poručio je u "Utisku nedelje" Marko Mihailović iz Beograd Prajda. Gosti Olje Bećković bili su i članica Predsedništva Dveri Radmila Vasić i rediteljka Tanja Mandić Rigonat, a čuli su se različiti stavovi o Predlogu zakona o istopolnim zajednicama - od toga da je reč o osnovnim pravima, do toga da se radi o ugožavanju većinskog stanovništva.

Mihailović i Rigonat smatraju da Zakon treba da omogući ravnopravan položaj istopolnih partnera i da im dozvoli osnovna prava. Oni su istakli da nije reč o braku, već o koraku ka ravnopravnosti.

Sa druge strane, članica Predsedništva Dveri smatra da je Predlog zakona nesutavan i da ga zbog treba povući iz procedure. Neustavnost i nezakonitost ona vidi u tome što je, kako tvrdi, porodica važećim pravnim aktima označena kao zajednica muškarca i žene, a novi zakon menja tu definiciju.

„Ne treba pravni sistem Srbije da se okrene naglavačke i uruši“, kaže Vasić i dodaje da se Dveri zalažu za prirodnu porodicu – zajednicu muškarca i žene.

 

Vasić kaže da se na ovaj način uvodi usvajanje dece na mala vrata i izjednačavaju istopolne zajednice sa brakom.

Ona ocenjuje da bi usvajanje zakona o istopolnim zajednicama ugrozilo porodične vrednosti.

Ona smatra da problem LGBT zajednica može da se reguliše izmenama već postojećih zakona, a ne donošenjem novog.

Ona smatra da članovi LGBT zajednice već imaju sva prava, a ukoliko trpe nasilje to treba da bude posao za Tužilaštvo.

Rigonat i Mihailović su je optužili za diskriminaciju.

„Ovaj zakon ne predstavlja promenu ni za koga osim za ljude poput mene, osim za pripadnike LGBT zajednice. Ovaj zakon ne ugrožava heteroseksulane ljude“, smatra Mihailović.

On kaže da važeći zakoni ne prepoznaju njegovu zajednicu kao postojeću i da bi jedan zakon sve to regulisao i objedinio. Pre svega reč je o pitanjima nasledstva ili brige u slučaju bolesti jednog od partnera.

Rigonat smatra da bi usvajanje Zakona o istopolnom partnerstvu moglo da smanji napetost, frustraciju i donese opšte dobro porodicama.

„Mi heteroseksualci smo doveli brak kao institiciju u pitanje, ali nama niko ne brani i da se nasleđujemo i da brinemo jedni o drugima – sve ono što Zakon o istopolnoj zajednici traži“, smatra Rigonat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare