Istopolni brakovi, istopolni brak, gej brak, gej brakovi
Foto: Shutterstock

U Srbiji je konačno na dnevni red stiglo donošenje zakona o istopolnima zajednicama, koji u javnosti izaziva oprečne stavove. Ipak, do kraja nedelje nacrt tog zakona trebalo bi da bude prosleđen Vladi, a plan je da se do maja ili juna nađe u skupštinskoj proceduri. Usvajanjam ovog zakona pripadnici gej populacije imaće gotovo sva prava kao i bračni partneri, osim usvajanja dece, na koji se ovaj zakon ne odnosi.

Kada je Gordana Čomić izabrana za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u jednoj od svojih prvih izjava navela je da će njeno ministarstvo raditi na usvajanju zakona o istopolnom partnerstvu. Pet meseci kasnije, nacrt tog zakona je gotov i on će do kraja ove nedelje biti poslat drugim ministarstvima, nakon čega bi trebalo da usledi njegovo usvajanje na sednici Vlade.

Ukoliko bude usvojen u Skupštini, ovaj zakon, koji je objavljen na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, pripadnicima LGBT zajednice će rešiti probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju – od pitanja nasledstva, preko zdravstvenog osiguranja, posete istopolnog partnera u zatvoru ili bolnici, pa do izdržavanja deteta drugog partnera i prava da naslede penzije.

Matičar, svečani čin, prigodno uređena prostorija

U zakonu piše da je istopolna zajednica – zajednica porodičnog života, koja se sklapa pred matičarem, “na svečan način”, u službenoj prostoriji, “prigodno uređenoj za tu namenu”.

Istopolna zajednica, kao i brakovi, može da se sklopi i na drugom “prikladnom” mestu, ako to partneri zahtevaju i za to navedu “opravdane razloge”.

Raskid istopolne zajednice

U Nacrtu zakona piše da se istopolna zajednica može raskinuti u postupku pred sudom, a izuzetno i pred matičarem, ukoliko je reč o sporazumnom raskidu. Sporazumni predlog za raskid istopolne zajednice mora da sadrži i pismeni sporazum o deobi zajedničke imovine.

U ovu zajednicu ne mogu da uđu osobe mlađe od 18 godina (u brak mogu), ona ne može da se sklopi ukoliko su partneri krvni srodnici, kao ni tazbinski u prvom stepenu.

Posete u zatvoru i bolnici

Partneri u istopolnoj zajednici imaju obavezu “međusobnog pomaganja i pružanja nege i pomoći u slučaju bolesti”.

Ako se partner istopolne zajednice nalazi se u pritvoru ili na izdržavanju zatvorske kazne ili mera bezbednosti, ima isto pravo na primanje paketa, na posete svog partnera i posete u posebnim prostorijama, kao i supružnik.

U slučaju bolesti jednog partnera, drugi ima pravo da bude obavešten o njegovoj bolesti i zdravstvenom stanju, toku lečenja, kao i pravo da učestvuje u donošenju odluka u pogledu izbora medicinskog tretmana.

Ukoliko se jedan od njih nalazi na bolničkom lečenju ima isto pravo na posetu svog partnera, kao i supružnik.

Izbor prezimena i izdržavanje

Prilikom sklapanja istopolne zajednice partneri se mogu sporazumeti da svako zadrži svoje prezime, da kao zajedničko uzmu prezime jednog od njih, da uzmu oba prezimena, kao i da odluče koje će biti na prvom ili drugom mestu.

Neregistrovana istopolna zajednice

Poput vanbračne zajednice, ovim zakonom predviđeno je i postojanje neregistrovane istopolne zajednice. U Nacrtu zakona piše da je to zajednica porodičnog života dve osobe istog pola, koja nisu sklopila zajednicu pred matičarem, ukoliko ona traje najmanje tri godine. Postojanje ovakve zajednice dokazuje se na isti način kao i vanbračne.

Osobe u istopolnoj zajednici imaju obavezu međusobnog izdržavanja, a partner je družan i da izdržava dete drugog partnera ako ono nema srodnika.

Izdržavanje deteta drugog partnera, u tom slučaju, obaveza je i posle smrti roditelja.

U slučaju hitnosti, ako postoji opasnost po zdravlje i život deteta, partner koji nije roditelj, ima pravo da odonese odluku o preuzimanju “neodložnih i neophodnih radnji” u skladu sa interesima detea i odmah obavesti partnera o tome.

Posebna i zajednička imovina

Kao i u slučaju supružnika, i partneri u istopolnoj zajednici mogu imati posebnu i zajedničku imovinu.

Posebna je ona koju je svako od njoj stekao pre zaključenja istopolne zajednice, kao i imovina koju je stekao u toku trajanja zajednice deobom zajedničke imovine, nasleđem, poklonom…

Zajedničku imovinu je ona koja je stečena tokom trajanja života u istopolnoj zajednici, kao i prihodi iz te imovine.

U Nacrtu zakona piše i da se na pitanja u vezi nasleđivanja primenjuje odredbe zakona o nasleđivanju, pri čemu je partner istopolne zajednice izjednačen sa supružnikom.

Slično je i kada je reč o pravo na zdravstveno osiguranje – partner u istopolnoj zajednici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i osiguranje kao što je to predviđeno za supružnike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare