Pitanje bojkota predstojećih junskih izbora ili ne izazvalo je u večerašnjem "Utisku nedelje" burnu raspravu između opozicionara koji izlaze i koji ne izlaze na izbore. Predstavnici dela opozicije okupljene u koaliciji "Biram borbu" i koji će učestvovati na izborima 2. juna, Radomir Lazović i Miroslav Aleksić, tvrde da izborni uslovi nisu gori nego 17. decembra, dok Miloš Jovanović iz Nove Demokratske stranke Srbije smatra da su se mnoge stvari pogoršale od decembarskih izbora.

„Sigurno neće biti gore nego u decembru“, tvrdnja je predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića o izbornim uslovima za predstojeće junske lokalne i beogradske izbore.

Aleksić je istakao da veća izlaznost na predstojećim izborima „samo povećava šanse za pobedu opozicije“.

„To je jedini način da se izborimo protiv uzurpatora u Srbiji“, izjavio je Aleksić u večerašnjem „Utisku nedelje“ na TV Nova.

On je ocenio kako se o bojkotu izbora „govori samo u Beogradu“, dodavši da je to „nametnuta tema u glavnom gradu Srbije“.

Prema oceni Aleksića, trenutna dešavanja na opozicionoj sceni su „idealni scenario za vlast u kom se opozicija svađa i optužuje međusobno umesto da je zajedno izašla da se bori“.

„Najveća njegova snaga (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) je što je uspeo da uradi ovo što je uradio i da bude (opoziciji) dosta teže u junu, nego što je bilo u decembru… Ovde je problem što je Vučić uradio ponovo ono što je radio punih 12 godina, a to je da razbija jedinstvo opozicije, kao i da 12 godina radi na stvaranju apatije kod građana. Odgovor na izborne uslove je izlaznost„, rekao je lider Narodnog pokreta Srbije.

On je istakao da „ne postoje uslovi za održavanje slobodnih izbora“ i dodao da ih „neće ni biti“ jer, kako je naveo, „autokrata kao što je Vučić će pre dati deo teritorije nego slobodne izbore“.

Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ali to ne znači da mi treba da odustanemo da se borimo… Meni je jako žao što nismo zajedno (svi u opoziciji), ali čini mi se da su (oni koji su za bojkot) doneli pogrešnu odluku“, rekao je Aleksić.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije je u emisiji izneo i tvrdnju da je izborni inženjering kom su svedočili na poslednjim izborima „nastao još 2020. godine kada je gotovo cela opozicija bojkotovala izbore“. „Mi sad plaćamo cenu tog bojkota jer su oni još tada to napravili“, istakao je Aleksić.

Upitan o dokumentu koji je potpisan sa „ProGlasom“ o tome da se neće izaći na izbore ako se ne promene uslovi, Aleksić je istakao da im je „ProGlas“ pomagao i dodao da je opozicija imala dobre namere, ali da „mora da se shvati jedna stvar, a to je da se u Srbiji dramtično promenila situacija u 10-15 dana i da su neke svetske sile počele da podržavaju Aleksandra Vučića“.

U emisiji se polemika povela i oko toga što Nova Demokratska stranka Srbije izlazi na lokalne izbore u drugim opštinama i gradovima u Srbiji, a da ih bojkotuje u Beogradu, kao i o stavu Jovanovića o bojkotu 2020. godine. Aleksić je o tome rekao kako je Miloš Jovanović 2020. godine kada je cela opozicija bojkotovala govorio da „bojkot nije opcija“ i da je „neodgovoran“.

Miloš Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova

„Pokazali ste da sam bio u pravu te 2020. godine, ali je sada ipak bila drugačija situacija u svakom pogledu jer tada nije bilo ni Arene ni Male Krsne, a ni ono zbog čega ste sa pravom proputovali pola Evrope i pričali o tome…“, odgovor je lidera NDSS-a na te kritike o njegovom stavu o bojkotu 2020. godine.

„Kad govorite o izlasku na neke izbore, načelna razlika je u tome da smo u Beogradu imali Arenu i Malu Krsnu. Nisam imao prava da (lokalnim odborima) zabranim izlazak na izbore, ja ne idem nigde po Srbije, oni će odgovarati pred svojim građanima i ja im želim sve najbolje i voleo bih da nešto promene“, odgovorio je Jovanović na kritike oko toga zašto bojkotuje izbore samo u Beogradu.

Jovanović: „Šta god da se dobije bojkotom, dobije se više nego učešćem u ovoj farsi, mnoge stvari su se pogoršale“

Opozicija koja sada izlazi na izbore ide pod identičnim, čak i gorim uslovima nego u decembru i ovo je „stavljanje pečata na jednu praksu koja je nedopustiva“, stav je predsednika Nove Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića.

Jovanović je naveo kako su se mnoge stvari „pogoršale“ i kako se „ništa nije postiglo“ od poslednjih izbora u decembru, te da je izborna kampanja sada „nikad kraća“, da „nema kontrole nad biračkim spiskom“, kao i da i dalje ima fantomskih birača.

On je istakao i da izlazak na izbore „odgovara samo Vučiću i ambasadoru SAD-a u Srbiji Kristoferu Hilu koji je rekao da treba izaći na ove izbore“.

„Šta god da se dobije bojkotom, dobije se više nego učešćem u ovoj farsi… U Beogradu ne postoji promil šanse da se grad dobije. Vi ste to žrtvovali zarad neke ‘pirove’ pobede na nekoj gradskoj opštini“, rekao je Jovanović i podsetio Aleksića i Lazovića „da su pretili bojkotom ako im se ne vrate neke liste koje su bile oborene“.

Lider NDSS- je naveo i kako nije hteo da podnosi pritužbe na pojedine opozicione liste koje je bilo „zakonski nemoguće proglasiti“, kako ne bi neko izjavio da nanose štetu drugoj opozicionoj organizaciji.

„Na Vračaru vam je lista odbijena sa pravom, pa posle opet proglašena, listi Savi Manojlovića je nedostajalo 300 potpisa i nismo hteli nikom da podnosimo pritužbe“, rekao je on.

Jovanović je podsetio da su koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA početkom aprila iznele tri minimalna uslova koja moraju da se ispune da bi se razgovaralo o izborima, a da ni ta tri uslova nisu ispunjena.

„‘ProGlas’ je jasno rekao da ako nema promena uslova da nemaju prava da pozivaju građane da izlaze na izbore. ‘ProGlas’ koji je pozivao građane da izađu na izbore (u decembru), sada to ne radi“, rekao je lider NDSS-a.

Lazović: „Mi moramo da pobedimo SNS na nepoštenim izborima“

Da izborni uslovi neće biti gori nego u decembru saglasan je sa Aleksićem i Radomir Lazović, koopredsednik Zeleno-levog fronta.

Radomir Lazović Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ja ne mislim da će izborni uslovi biti nužno gori jer su napravljeni neki koraci“, rekao je on u „Utisku nedelje“.

Lazović je poručio kako „odustajanja od borbe nema ništa“. On je dodao kako i ovaj izborni proces protiče u „neravnopravnoj utakmici u kojoj vlast ima sve resurse i manipuliše na mnoge načine“.

„Autokrata nikad neće obezbediti poštene izbore. Mi moramo da ih pobedimo na takvim nepoštenim izborima“, rekao je Lazović.

Koopredsednik Zeleno-levog fronta veruje da opozicija na predstojećim izborima može da pobedi u Beogradu, beogradskim opštinama, Novom Sadu, Nišu i Valjevu.

„Znam da je u Beogradu sada teže nego 17. decembra… Jedini način da SNS pobedi na Starom gradu, Vračaru, Novom Beogradu, Paliluli, Voždovcu i u Beogradu je da odustanemo od toga da se borimo“, ocenio je on.

Govoreći o bojkotu 2020. godine, Lazović je naveo da je njegova organizacija tada bila za bojkot i dodao je kako misli da su pogrešili.

„Šta dobijamo mi bojkotom? Nikad na zajedničkim sastancima nisam dobio odgovor na to pitanje“, izjavio je on.

Utisak nedelje, Radomir Lazović, Miloš Jovanović, Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova

On je zaključio kako se slaže sa ostatkom opozicije da treba promeniti izborne uslove, ali je dodao da se unutar opozicije ne slažu da se bojkotom dobija taj rezultat.

***

BONUS VIDEO – Ko crta znakove pored puta: „Grafiti poziva na bojkot dodatno zbunjuju birače“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare