Foto: medija centar beograd

Predsednik Gej lezbejskog info centra Predrag Azdejković podsetio je danas pokret Dveri, koji zahteva da se održi referendum o usvajanju Zakona o istopolnim zajednicima, da raspisivanje referenduma po tom pitanju prema Ustavu Srbije nije pravno moguće.

Dveri su ranije danas zatražile referendum o usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama jer smatraju da je u pitanju „samo prvi korak ka legalizaciji homoseksualnih brakova i, u drugom koraku, usvajanju dece“.

Azdejković je u pisanoj izjavi naveo da bi u pokretu Dveri naišli na član 108 Ustava Srbije da su ga čitali.

„Predmet referenduma ne mogu biti obaveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, zakoni koji se odnose na ljudska i manjinska prava i slobode, poreski i drugi finansijski zakoni, budžet i završni račun, uvođenje vanrednog stanja i amnestija, kao ni pitanja koja se tiču izbornih nadležnosti Narodne skupštine“, citirao je Azdejković Ustav Srbije.

„Kao što kaže Ustav, predmet referenduma ne mogu biti zakoni koji se odnose na ljudska i manjinska prava, samim tim ni o Zakonu o istopolnim zajednicama“, dodao je on.

Azdejković je pozvao Dveri da se ubuduće bolje informišu i konsultuju pravnike, „pre nego što krenu u pisanje saopštenja i pokazuju svoju nespremnost da se ozbiljno bave politikom u ovoj zemlji“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar