Foto: N1

Kao i svi građani, srpski političari Vaskrs provode u svojim domovima i u krugu svojih najbližih. Iako poslovično nesaglasni kad su u pitanju političke teme, najveći hrišćanski praznik ujedinio ih je u stavu i poruci građanima da ostanu disciplinovani i da će vremena za praznovanje biti i ubuduće.

„Vaskrs ću proslaviti u krugu najuže porodice i u skladu sa merama koje je propisala Vlada Srbije i njen Krizni štab. Neću odlaziti u goste, niti će nam bilo ko dolaziti“, rekao je za Nova.rs Veroljub Arsić, narodni poslanik Srpske napredne stranke i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

On je pozvao građane da se strpe i da budu disciplinovani, navodeći da je to jedini način da se pobedi pandemija koronavirusa.

„Građanima bih poručio da imaju još malo strpljenja. Kraj se nazire, potrebno je ostati disciplinovan“, istakao je on.

Foto: N1 info

Kao i mnoge vojvođanske familije, tako i porodica poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov, najveći hrišćanski praznik slavi dva puta. Po gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Kako kaže, ove godine situacija je drugačija, jer neće moći da se vidi sa svojim roditeljima.

„Praznik ću provesti odvojena od dela porodice i zabrinuta za sve naše građane i ljude oko mene. Izostaće doručak kod roditelja na koji idemo moja sestra i ja. Ne viđamo se sa njima, jer su oboje stariji od 65 godina i ne želimo da ih ugrožavamo“, rekla je Jerkov.

Ona kaže da joj nije u tolikoj meri teško što će na ovakav način provesti Vaskrs, koliko je pogađa odvojenost od prijatelja, roditelja i sestričine.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ipak, mislim da svi treba da budemo odgovorni i da je to koliko se pridržavamo preporuka lekara ujedno i mera koliko smo odgovorni prema svom i tuđem zdravlju i životu. Iako će ovaj praznik biti mnogo drugačiji, mislim da nam to može biti povod da malo razmislimo o stvarima koje uzimamo u životu ‘zdravo za gotovo’. Građanima poručujem da paze jedni na druge i da izdrže, zato što ovo mora proći“, naglasila je ona.

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, vaskršnje praznike provodi sa svojom suprugom Natašom i ćerkom Sofijom. On ističe da je od ogromne važnosti da se poštuju sve mere koje su propisali naši stručnjaci.

„Imajući na umu brigu za zdravlje, kako svojih bližnjih, tako i svih naših sugrađana, ne napuštajmo svoje domove u narednim danima. Smatram da to ne dovodi u pitanje temeljne hrišćanske vrednosti, već ih na društveno odgovoran način nedvosmisleno afirmiše. Pravoslavna vera je saborna i liturgična, ali Bogu se iskreno može moliti i u pustinji ili tamnici. Naši najveći svetitelji, uključujući i Svetog Savu, molili su i slavili Hrista i u svojim usamljeničkim isposnicama“, napominje Jeremić, poručivši građanima da će biti vremena da se sve što je propušteno zbog koronavirusa nadoknadi.

Foto:Privatna arhiva

„Radost života ćemo nadoknaditi i Vaskrs slaviti na način na koji smo i do sada, kada snagom zajedništva budemo savladali ovo iskušenje“, rekao je on.

Prethodnih godina narodna poslanica Tatjana Macura Vaskrs je provodila u selu svog oca. Kako navodi, mere o zabrani kretanja učinile su da ove godine praznik provede u svom domu u Beogradu.

Porodično okupljanje na selu – foto Tatjana Macura, privatna arhiva

„Vaskrs je godinama unazad za nas bio povod za odlazak na selo. Reč je o tradiconalnom okupljanju, gde nas uvek bude preko pedesetoro i gde dolaze članovi naše familije koji su rasejani po celom svetu. Svake godine smo svoje praznične odmore organizovali spram tog uskršnjeg okupljanja. Tako da je Vaskrs sada značajno drugačiji nego što je bio prethodnih godina“, istakla je ona, dodajući da se nada će ubrzo proći epidemija.

„Građanima želim mnogo zdravlja i strpljenja. Nadam se da će ovo proći što je moguće pre. Važno je da svi pokažemo dovoljno discipline i razumevanja u ovom periodu i da se svesno odreknemo nekih stvari koje nam čine zadovoljstvo kako bi ostali na broju i sledeće godine proslavili ovaj praznik“, kazala je Macura.

Foto: Tatjana Macura – privatna arhiva

 

I šefu poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije, Đorđu Milićeviću, ovogodišnja proslava Vaskrsa če biti značajno drugačija u odnosu na prethodne godine.

„Do sada smo ga proslavljali u širem krugu porodice. Shodno okolnostima, ovoga puta ćemo supruga, ćerka i ja zajedno slaviti. Praznik dočekujemo u nevoljama i moramo se prilagoditi i učiniti što je do nas da pomognemo i olakšamo kako sebi, tako i drugima“, naglašava on.

Milićević smatra da su svi pravoslavni vernici svesni trenutka u kojem se nalazi Srbija i da je trenutno najvažnije sačuvati živote.

Foto: Đorđe Milićević, privatna arhiva

„Osnovno ljudsko pravo je pravo na život i bližnje treba da pozovemo da ostanu kod kuće i da tako budu odgovorni. U ovoj situaciji više je prisutan osećaj opreza i odgovornosti. Najveći strah imam od neodgovornosti. Ne pada mi teško da budem u karantinu, jer sam u prethodnom vremenskom periodu morao da shvatim šta je izolacija, u pravom smislu te reči“, rekao nam je Milićević, napominjući da je reč o teškoj saobraćajnoj nesreći koju je ranije doživeo.

„Kad se dva meseca borite za život i kad ste izolovani od spoljnog sveta i ne znate da li postoji sutra, onda shvatite koliko je jedan dan života vredan.  Dva meseca sam bio u šok sobi Urgentnog centra i čitavo vreme sam bio izolovan. Tako da, kad mi prijatelji kažu da im teško pada izolacija, ja imam da im kažem da oni ne znaju šta to znači. Sa svojim ste porodicama, gledajte na to kao jednu vrstu odmora, prebrodićemo ovo, a onda će biti vremena za sve“, naglašava šef poslaničke grupe SPS, čestitajući ujedno vernicima najradosniji hrišćanski praznik.

„I danas kad smo kao narod pred velikim izazovom, važno je da izaberemo put koji će nas sačuvati. A to su ljubav, sloga i mudrost. Jedino tako možemo da pobedimo koronavirus i sva druga iskušenja koje život pred nas stavlja“, poručio je on.

Za predsednika Skupštine Grada Jagodine, Dragana Markovića Palmu, predstojeći praznik biće drugačiji nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Kako navodi, njegova višečlana porodica neće imati priliku da ugosti brojne prijatelje koji su ih posećivali na dan Uskrsa.

„Nas dvanestoro živimo u jednoj kući. Ovo nije praznik kad se pravi neka veća proslava, on se slavi tradicionalno sa porodicom. Ne padaju mi teško restrikcije u kretanju i okupljanju, osim kod onog dela koji se odnosi na razmenjivanje uskršnjih jaja sa prijateljima“, rekao je Marković.

Dragan Marković Palma, privatna arhiva

Čestitajući građanima Srbije praznik, Palma je istakao da je sada najvažnije ostati u svojoj kući, jer je to preduslov da se epidemija ranije završi.

„Nadamo se da ćemo da ispratimo koronu i da će građani Srbije prestati da žive sa strahom da će neko od njihovih oboleti. Moja očekivanja su da će to trajati još maksimalno dve nedelje. Nadam se da ćemo se već od maja svi vratiti na svoja radna mesta kako bismo nastavili sa ranije započetim poslovima i kako bi se društveni život vratio u normalu“, ističe Dragan Marković Palma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram