Novi sastanak Radne grupe za medjustranacki dijalog Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Na dnevnom redu nove runde dijaloga vlasti i opozicije, koje se održava bez posredstva stranaca, razgovaralo se o ravnopravnom medijskom tretmanu svih aktera na političkoj sceni, a kako je za Nova.rs rekao lider Dveri, Boško Obradović, dogovoreno je da na narednom satanaku učestvuju i urednici informativnih programa RTS-a i RTV-a.

Obradović napominje da je današnji sastanak, kako kaže, bio najbolji i najvažniji od kad je formirana Radna grupa za međupartijski dijalog, te da su tema bili mediji, odnosno da se razgovaralo o konkretnim modalitetima kako da se dođe do ravnopravnog medijskog tretmana sa sve buduće učesnike izbora.

Pročitajte još...

“To se ne odnosi samo na periodu u koji traje svega mesec dana, već na kompletan predizborni period. Dogovoreno je da se na sledeći sastanak Radne grupe pozovu glavni urednici informativnog programa RTS-a i RTV-a. Tada bi se konkretno razgovaralo o paketu emisija za intenzivnije i ravnomernije učešće opozicije na javnim medijskim servisima. To je veliki pomak i od tog sastanka mnogo zavisi dalji tok dijaloga između vlasti i opozicije”, naglasio je Obradović.

Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kako Nova.rs saznaje, tokom današnjih razgovora je zatražen i sastanak dela opozicije sa urednicima televizija sa nacionalnom frekvencijom, kao i sa urednicima dnevnih novina, ali još uvek nije dogovoreno da li će se pomenuti sastanak zaista održati.

Podsetimo, Nova.rs je ranije objavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prvom sastanku sa delom opozicije, koji je održan 28. aprila u Skupštini Srbije, naveo je da je vlast spremna da omogući fer izborne uslove u roku od šest meseci pre izlaska na birališta i da će se na sastancima nakon Uskrsa razgovarati o konkretnim koracima.

„Ključne teme se odnose na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno da li će se oni organizovati zajedno sa predsedničkim i beogradskim. Takođe, važno je i pitanje cenzusa. Još uvek nije poznato da li će on ostati na tri odsto ili će se ponovo vratiti na pet procenata. Postoji i mogućnost da se uvede i stepenasti cenzus. Ta pitanja su ostala otvorena i biće ključna za naredne razgovore“, rekao je tada sagovornik našeg portala.

U “dijalogu bez stranaca”, kako su nazvani međustranački razgovori u Skupštini Srbije, pored predstavnika vladajućih stranaka – Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpskog patriotskog saveza (SPAS), učestvovali su i Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dveri i Dosta je bilo (DJB).
Dveri i DJB učestvuju i i u razgovorima o izbornim uslovima kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar