referendum glasanje
Referendum Foto:Shutterstock

Skupština Srbija već danas bi mogla da donese odluku o raspisivanju referenduma, na kojem će se građani izjašnjavati o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Sad je već izvesno da će referendum biti održan, u nedelju 16. januara sledeće godine.

Poslanici u republičkoj skupštini danas će se izjašnjavati o predloženim ustavnim amandmanima, nakon čega bi trebalo da bude doneta odluka i o raspisivanju referenduma.

U predlogu koji je objavljen na sajtu parlamenta navodi se da će referendum biti održan 16. januara, a građani će toga dana na birališta moći da izađu u periodu od sedam do 20 časova.

Oni će na licu mesta dobiti listić sa referendumskim pitanjem: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije”, a na njega će odgovarati zaokruživanjem reči “DA” ili reči “NE”.

Ceo proces pratiće Republička izborna komisija.

U ovom trenutku nije poznato koliko je građana upisano u birački spisak, jer on još nije zaključen. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima pravo glasa imalo je 6.584.376 birača.

Ovo će biti i prvi referendum na kojem neće važiti uslov da je uspešan ukoliko na njega izađe više od 50 odsto upisanih birača, To znači da će ustavne promene biti usvojene ukoliko je za njih na referendumu glasala većina izašlih birača.

To je inače predviđeno novim Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je nedavno usvojen i koji je naišao na brojne kritike javnosti.

Na predstojećem referendumu građani će se izjašnjavati isključivo o promenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je Nova.rs ranije pisala, neke od najbitnijih promena biće ukidanje zamenika javnih tužioca, te će tako postojati samo javni tužioci, dok će njihovi šefovi rukovoditi tužilaštvima, ali i imati znatno manja ovlašćenja.

Ubuduće bi javno tužilaštvo trebalo da bude kolektivni organ u kome su svi posednici javnotužilačke funkcije. To znači da će ubuduće u tužilaštvu biti svi javni tužioci, a ne kao do sada zamenici javnih tužilaca, to jest svojih rukovodilaca.

Opširnije o ustavnim promenama pročitajte na ovom linku.

BONUS VIDEO Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar