Foto: Federico Pestellini / Panoramic / Bestimage / Profimedia, Nemanja Jovanović/Nova.rs; Vesna lalić/Nova.rs; shutterstock

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je pitanje nedelja kada će doći do sklapanja konačnog sporazuma Beograda i Prištine. To je prvi put da neki strani zvaničnik ovako otvoreno najavljuje stavljanje tačke na decenijama dug kosovski problem, a sagovornici Nova.rs smatraju da ovakav izliv optimizma kod Eskobara nije slučajan.

Kad je dijalog Beograda i Prištine u pitanju, stiče se utisak da su se stvari pomakle s mrtve tačke nakon što su se Nemačka i Francuska aktivnije uključile u sam proces. Ubrzo su njihovi savetnici “isporučili” srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju svoj predlog rešenja. Nakon što su o detaljima javnost obavestili mediji, o ovom predlogu je govorio i srpski predsednik.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Suštinski se menja arhitektura pregovora Beograda i Prištine i na stolu je predlog dve najjače evropske sile, Nemačke i Francuske. Mi moramo o tome da razgovaramo i razmišljamo. Mi ne možemo da ignorišemo taj predlog, jer je to neodgovorno i neozbiljno. Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN. Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist”, naveo je nedavno Vučić.

To treba da bude brzo

Neposredno nakon što je nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema dospeo u javnost, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je došao u još jednu posetu Beogradu i Prištini. Nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, koji je održan u sredu u Prištini, Eskobar je bio vrlo otvoren po pitanju završetka dijaloga Srbije i Kosova.

Rekao je da SAD podržavaju francusko-nemački predlog za dijalog Kosova i Srbije i da je konačni sporazum pitanje nedelja.

Gabrijel Eskobar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Čuo sam svoje evropske kolege kako govore da je to pitanje nedelja, a ne godina za dogovor, za put napred. Dakle, pored toga, na obe strane i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. Uzimajući u obzir kontekst onoga što se dešava, svako mora da preuzme odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu“, rekao je Eskobar u Prištini.

Istakao je i da je sa Osmani razgovarao i o modelima Asocijacije – Zajednice opština sa srpskom većinom, koje Kosovo mora da primeni.

“Razgovarao sam sa predsednicom o različitim načinima na koje Kosovo može da stvori Asocijaciju kako bi bila „vin-vin“ situacija, kako za zajednice na severu tako i za samo Kosovo. Ali najvažnije je da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne sme da utiče na funkcionalnost Kosova“, rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Zatim je Eskobar stigao u Beograd, gde je juče razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Međutim, nakon razgovora se nisu obraćali javnosti, niti je bilo saopštenja. Predsednik Srbije se na ovaj sastanak osvrnuo samo u kratkoj poruci na Instagramu, rekavši da je reč o vrlo važnom razgovoru.

Eskobar ne govori u prazno

Komentarišući izjavu Gabrijela Eskobara i mogućnost sklapanja konačnog sporazuma Beograda i Prištine za svega nekoliko nedelja, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Nova.rs kaže da diplomate “obično ne govore u prazno”.

Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

“Ako posmatramo na osnovu svih dosadašnjih izjava naših zvaničnika, to zaista zvuči nerealno, ali s druge strane mi svedočimo trenutno jednoj veoma ubrzanoj dinamici pregovora Beograda i Prištine i ne znamo šta se iza brda valja. Ako Eskobar tako nešto izjavi, pretpostavljam da je dobio neke signale od Aleksandra Vučića da to može da se dogodi. Ja sam primetio taj izliv optimizma kod Eskobara, a obično diplomate ne govore tako u prazno. E sad, to što mi ne znamo ništa o tome, nije prvi put. Mi obično saznajemo post festum, pa možda bude tako i sada”, kaže Jakšić.

Boško Jakšić kaže i da se u predlogu Nemačke i Francuske nigde ne spominje ta velika finansijska pomoć o kojoj Vučić govori.

“Iz dobro obaveštenih zapadnih krugova sam čuo da interpretacija tog predloga koju je dao Vučić, uopšte ne odgovara onome što je zaista na stolu. Nigde se u tom predlogu ne spominje ta značajna finansijska pomoć koju je Vučić najavio, niti su dati konačni datumi. Spominje se ubrzanje procesa pristupanja Srbije EU, ali takođe ne na način da ako potpišemo ulazimo po ubrzanom modelu kao što su Bugarska i Rumunija na primer. To je jedan vrlo uopšten predlog, a zašto ga je Vučić tako interpretirao zaista ne znam”, kaže Jakšić.

Vremenski i tematski okvir

S druge strane, predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović sumnja da je reč o konačnom sporazumu.

Dragan Đukanović

“Verujem da je reč o nekim vremenskim i tematskim okvirima koji bi trebalo da ubrzaju dijalog do zaključenja konačnog prvano obavezujućeg sporazuma. Mislim da smo mi vrlo daleko od tog konačnog dogovora, nemamo čak ni okvir. Pored tooga, ako Gabriel Eskobar traži od Prištine da odluku o registarskim tablicama odloži na deset meseci, kako onda možemo da očekujemo da konačni dogovor bude za nekoliko nedelja”, zaključuje Đukanović.

BONUS VIDEO: Vučić: Nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, ni pedalj naše otadžbine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare