Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Udružena opozicija Srbije ocenila je da je najnoviji izliv nasilja u Srbiji produkt "dugotrajnog, sad već javnog pakta režima Aleksandra Vučića sa srpskim podzemljem".

Kako se navodi u saopštenju, stravične scene prebijanja i lomljenja ruku onesevešćenom mladiću u Novom Sadu posledica su tolerisanja kriminalnih grupa, „čiji pripadnici uživaju zaštitu države koja ih, po potrebi, koristi protiv sopstvenih građana“.

„Najnoviji događaji pokazuju posledični niz i vezu između mučkog prebijanja ljudi od strane policijskih i parapolicijskih snaga na protestima početkom jula u Beogradu, ali i najnovije eskalacije nasilja širom Srbije. Sve je to dokaz povezanosti SNS režima, policijskog vrha i razularenih kriminalnih bandi. Postojeći policijski vrh nakon afera poput Jovanjice, Krušika ili ranije Savamale pokazuje da je u službi jedne stranke i zaštite njenih kriminalnih krakova“, istakli su iz Udružene opozicije Srbije.

Ističu da oslobađanje Zvonka Veselinovića i Caneta Subotica, veze Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi sa Dijanom Hrkalović, oslobađanje Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja optuženog za ubistvo i pored nađenog DNK na mestu zločina, „jasno pokazuju direktnu povezanost režima Aleksandra Vučića i srpskog podzemlja“.

„Danas se kriminalci kreću u blindiranim vozilima, dok pripadnici njihovog obezbeđenja imaju značke MUP. Ništa se nije desilo povodom ubistva na pumpi na Voždovcu, iako postoji snimak ubistva, a isto je i kod mnogih drugih „nerazjašnjenih“ slučajeva. Najnovije dešavanje u Novom Sadu, gde se nedeljama zataškavao stravični zločin, od koga se ledi krv u žilama, ostao bi u tajnim policijskim dosijeima da nije bilo građana. Na ovom slučaju vidljiva je sprega vrha policije, koja štiti novosadske policijske čelnike, čak i kada su pojedinci, pod njihovom nadležnošću, prekomerno primenjivali silu prema detetu ometenom u razvoju“, dodaju.

Udružena opozicija zaključuje da, ovakvi događaji, koji se dešavaju svaki dan širom Srbije, „šire strah, podstiču nesigurnost građana i izazivaju ozbiljnu zabrinutost, a uz to ponižavaju one policajce koji savesno rade svoj posao“.

„Sve sa ciljem širenja što većeg straha među ljudima, da bi se njima lakše upravljalo i manipulisalo“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare