Foto: Nova.rs, Twitter/UN Special Procedures

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija tražio je da institucije hitno reaguju , istraže uslove rada i zaštite 400 vijetnamskih radnika kineske fabrike Linglong u Srbiji, za koje postoji sumnja da su žrtve trgovine ljudima. Ova vest objavljena je na zvaničnoj stranici Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi na sajtu Ujedninjenih nacija, osam kompanija, uključujući vijetnamske agencije za zapošljavanje i kineske građevinske firme registrovane u Srbiji, navodno je počinilo ozbiljno kršenje ljudskih prava.

Pročitajte još:

Savet UN je već uputio pismeni apel preduzećima a kako se navodi stupili su u kontakt sa vlastima Kine, Vijetnama i Srbije.

„Ovo uključuje i agencije za zapošljavanje“, naveli su u saopštenju.

Zahtevaju da preduzeća koja se nalaze na njihovoj teritoriji ili posluju pod njihovom jurisdikcijom poštuju ljudska prava svih radnika.

„Postoji sumnja koja nas zabrinjava da su radnici ove fabrike možda bili predmet trgovine ljudima i da su prinuđeni da rade, da žive u užasnim uslovima u Srbiji, te da se nalaze u ozbiljnoj životnoj opasnosti“, navodi se u saopštenju UN.

Didaje se da su uznemirujući navodi da ljudima iz udruženja koji žele da pomognu radnicima nije dozvoljen pristup fabrici.

Dodaju i da je regulisanje i praćenje agencija za zapošljavanje ključno za efikasno sprečavanje trgovine ljudima u svrhu prinudnog rada.

Eksperti su, između ostalog, podsetili vlade da je njihova dužnost da zaštite radnike od kršenja ljudskih prava u poslovanju.

Zemlje takođe moraju da preuzmu odgovarajuće korake i osiguraju žrtvama pristup pravdi i delotvornim pravnim lekovima, kao i da obezbede stalnu pomoć i zaštitu, uključujući i zaštitu od prisilne deportacije.

Takođe su istakli da su obaveze preduzeća da osiguraju prava svih radnika, bez diskriminacije, uvažavajući posebne potrebe i prava radnika migranata.

Podsetimo, zahvaljujući novinarki redakcije Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Ivani Gordić Perić, obelodanjeni su neljudski uslovi u kojima žive vijetnamski radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu.

Radnicima je ograničena sloboda kretanja, pod celodnevnom su prismotrom kineskih menadžera i privatnog obezbeđenja bez mogućnosti da komuniciraju sa aktivistima i ostalim građanima, a pojedini su imali povrede nogu i otežano su hodali, dok većina radnika obavlja visoko rizične poslove bez adekvatne zaštitne opreme.

O ovom slučaju oglašavao se i Evropski parlament.

BONUS VIDEO: Pacovi u hrani za robove iz Linglonga

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare