Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Organizacija za borbu protiv trgovine ljudima ASTRA iz Beograda poslala je nadležnim institucijama Zahtev za urgentno pružanje medicinske pomoći i zdravstvene zaštite vijetnamskim radnicima angažovanim na izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu kineskog Linglonga.

U Zahtevu navode da su radnici “ograničene slobode kretanja, pod prismotrom kineskih menadžera i privatnog obezbeđenja”, da su “bez mogućnosti da komuniciraju sa aktivistima/kinjama i ostalim građanima”, da pojedini radnici “imaju povrede nogu i otežano hodaju”, da je “većina radnika bez adekvatne zaštitne opreme”. Potvrđuju i da znaju za slučajeve kada je proteklog vikenda tražena intervencija lekara.

Evropski parlament je danas usvojio Rezoluciju o Srbiji, u kojoj od domaćih vlasti zahteva da preduzmu mere zbog informacija o prisilnom radu u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu. U Rezoluciji se izražava duboka zabrinutost zbog sumnji o postojanju prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima u vezi sa oko 500 Vijetnamaca koji rade na izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu. Evropski parlament traži od vlasti u Srbiji da taj slučaj pažljivo istraže i obaveste EU o zaključcima istrage.

“Sve je odlično od kako ste se vi založili za nas. Dobili smo plate. Imamo pasoše. Vakcinisani smo”, kažu aktivistima radnici iz Vijetnama. U prisustvu kineskih predradnika.

Na pitanje da li su vakcinsani kažu da jesu jednom dozom, ali da ne znaju kojom vakcinom. Oni sa “kineskom pratnjom” kažu da im je redovno ukazivana medicinska pomoć, oni koji su sami kažu da nije.

Organizacije koje prate situaciju sa radnicima iz Vijetnama dnevno dobiju barem pet poruka u kojima radnici traže lekarsku pomoć. Jedina mogućnost da im se ta pomoć pruži je pozivanje Službe hitne medicinske pomoći u Zrenjaninu. Takav je slučaj bio proteklog vikenda. Ekipa je po pozivu izašla na teren, međutim radnik koji je zatražio pomoć nije izašao napolje.

“Oni ne smeju da kažu da su bolesni. Dobila sam poruku u kojoj mi čovek kaže da krvari, da mu treba pomoć i da nema novca za lekove. Kako možete da ne reagujete na takvu poruku?! Problem je što oni ne smeju da kažu javno da ih nešto boli ili da im nešto treba. Mi smo videli čoveka sa otečenom nogom koji je tražio pomoć. Kad se pojavio kineski menadžer, on je jedva ustao i rekao da mu pomoć ne treba. To su samo neki od primera”, kaže za VOICE Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Ona je ocenila da se svesno izigrava zakon, koji jasno kaže da lekar mora da bude dostupan radnicima.

Dodatna prepreka za pružanje kvalitetne medicinske pomoći je jezička barijera, jer ni lekar ni pacijent ne govore jezik onog drugog. Po svemu sudeći, zdravstveni radnici nisu uskratili pružanje pomoći bolesnim i povređenim radnicima. Ni u ovom ni u drugim slučajevima.

Međutim, sudbina jednog, ili možda dva, Kineza/radnika povređenih u poslednjih nekoliko dana još uvek je nepoznanica. Po Zrenjaninu, i šire, naveliko kolaju priče da je radnik povređen u ponedeljak preminuo. Ni potvrde ni demantija ove vesti nema.

Bonus video: Ivana Momčilović-Odobašić o Linglong „radnom logoru“, muralima i tenzijama u BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar