Foto: N1

Goran Ješić, bivši poslanik i nekadašnji funkcioner DS, tokom dana krenuće sa grupom volontera na granicu Mađarske i Ukrajine, gde će na licu mesta razgovarati sa ukrajinskim izbeglicama o pomoći koja im je potrebna. U isto vreme Nacionalni savet Ukrajinaca u Srbiji prikuplja pomoć za građane Ukrajine, ali i pronalazi smeštaj za izbeglice iz te zemlje.

Bivši poslanik i nekadašnji predsednik Opštine Inđija Goran Ješić u saradnji sa Nacionalnim savetom Ukrajinaca u Srbiji angažovan je na prikupljanju pomoći za građane Ukrajine. Prema poslednjim podacima, tu zemlju je zbog invazije Rusije napustilo je više od million ljudi.

Ješić će tokom dana sa grupom volontera krenuti ka ukrajinskoj granici.

“Ne znamo šta ćemo moći da prenesemo. Pokušaćemo da ponesemo pomoć u vidu bebi opreme, kašica, mleka u prahu i hrane, koliko budemo mogli da stavimo u gepek. Moglo bi da bude problema na mađarskoj granica. Hrana mora da bude deklarisana i zatvorena”, navodi on za Nova.rs.

Ješić dodaje da će sa njim krenuti i grupa volontera, kao i da će verovatno neki od njih tamo i ostati.

“Idemo da vidimo šta tim ljudima treba i kako možemo da im pomognemo”, ističe on.

Nacionalni savet Ukrajinaca u Srbiji počeo je da prikuplja pomoć za građane Ukrajine pre tri dana. Petar Zakamarok, član tog Nacionalnog saveta, navodi za Nova.rs da prikupljaju svu konzerviranu hranu, što je najbitnije, testinanu, ulje, šećer, sredstva za higijenu…

“Dali smo predlog i da se prikupljaju komplete za prvu pomoć, koji su hermetički zatvorena i koji mogu da pređu granicu. Sve što je hermatički zatvoreno i ima deklaraciju može da pređe granicu. Prikupljaćemo sredstva za ljude koji će ovde pristizati. To će biti daleko lakše, iako će nam biti potrebna sredstva da na primer platimo prevoz kombijem, kamione…”, kaže Zakamarok.

On navodi da su prve izbeglice u Srbiju pristigle prekjuče, te da je uglavnom reč o onima koji ovde imaju nekog svog. Kako kaže, pripremljeno je oko 2.000 mesta za izbeglice iz Ukrajine.

“Reč je o mestima u centrima za izbeglice. Ljudi su počeli da pristižu i kod mog prijatelja iz Đurđeva, zatim postoji oko 100 mesta gde su bili radnici… To su neke informacije koje ima od juče. Mi ćemo se truditi da prikupimo najviše hrane i sredstava za higijenu”, priča Zakamarok.

On ističe da se pomoć prikuplja u ukrajinskim kulturno – umetničkim duštvima u Sremskoj Mitrovici, Kuli, Vrbasu, Inđiji i Novom Sadu.

BONUS VIDEO Pritisak raste – da li Ukrajina “lomi” put Srbije u EU 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar