Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:TASS / ddp USA / Profimedia

U toku je osmi dan rata u Ukrajini. Prema poslednjim informacijama, tokom noći čule su se eksplozije u Kijevu, a Herson, grad na jugu Ukrajine za koji su se juče vodile žestoke borbe, sada je u rukama ruske vojske. Sva dešavanja iz Ukrajine i danas možete pratiti uživo na Nova.rs.

21.14 – Makron: Putin odbija da zaustavi napade na Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron oglasio se putem Tvitera povodom njegovog razgovora danas sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Razgovarao sam sa predsednikom Putinom jutros. On odbija da zaustavi svoje napade na Ukrajinu u ovom trenutku“, piše Makron.

Prema njegovim rečima, „Od vitalnog je značaja da se održava dijalog kako bi se izbegla ljudska tragedija“.

On će, kaže, nastaviti da razgovara sa Putinom.

„Moramo da izbegnemo najgore“, zaključuje francuski predsednik.

20.11 – Amerika najavila nove sankcije ruskim oligarsima i Putinovom potparolu

Bela kuća je najavila nove sankcije ruskim oligarsiam i njihovim firmama kao i potparolou ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kako navode u saopštenju Bele kuće, Amerika će uvesti vizna ograničenja za 19 ruskih oligarha i za 47 članova njihovih porodica i saradnika.

„Ovi pojedinci i članovi njihovih porodica biće odsečeni od finansijskog sistema SAD, njihova sredstva u Sjedinjenim Državama biće zamrznuta, a njihova imovina će biti blokirana za korišćenje“, navodi se u saopštenju.

Među ruskim oligarsima koje će Amerika sankcionisati nalaze se i Putinov potparol Dmitri Peskov i Ališer Usmanov, ruski milijarder rođen u Uzbekistanu kome je i Velika Britanija danas uvela sankcije.

19.47 – Velika Britanija sankcioniše još dvojicu „vodećih“ oligarha

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras kazala je da je Velika Britanija danas sankcionisala Ališera Usmanova, ruskog milijardera rođenog u Uzbekistanu, kao i bivšeg potpredsednika ruske Vlade Igora Šuvalova.

Ališer Usmanov Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

„Velika Britanija je uvela nove sankcije vodećim oligarsima. Ovi Putinovi saradnici su sada odsečeni od svojih značajnih interesa u Velikoj Britaniji“, navode iz britanske kancelarije za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj.

19.30 – Ukrajina: Najmanje 33 ljudi ubijeno u vazdušnom napadu na Černigov

Ukrajinske službe za vanredne situacije javljaju da je u današnjem vazdušnom napadu na Černigov, grad na severu Ukrajine, ubijeno 33 osoba.

Oni takođe navode da je spasilačka misija privremeno obustavljena zbog jakog granatiranja oblasti.

Kako podseća Skaj njuz, guverner bolasti saopštio je ranije danas da su u napadu pogođene dve škole kao i privatne kuće i stambene zgrade.

18.37 – Postignut „zajednički dogovor“ o evakuaciji civila, kaže Ukrajina

Kako je Rojtersu kazao ukrajinski delegat nakon današnje runde mirovnih pregovora, Ukrajina i Rrusija dogovorile su se da obezbede humanitarne koridore za evakuaciju civila.

Ukrajinski delegat dodao je da druga runda pregovora nije dala rezultate kojima se Kijev nadao, ali da su obe strane zamislile privremeni prekid vatre za vreme evakuacije civila, doduše samo na mestima gde će se nalaziti humanitarni koridori.

17.57 – Putin: „Specijalna vojna operacija“ ide po planu, Ukrajincima „isprani mozgovi“

U svom obraćanju nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ruski predsednik Vladimir Putin kazao je da njihova „specijalna vojna operacija“ ide po planu i da su njegovi vojnici „pravi heroji“, najavivši dodelu posthumne nagrade ruskom vojniku koji se „razneo“ granatom da ne bi bio zarobljen.

„Svi ciljevi koji su postavljeni se rešavaju ili uspešno ostvaruju“, kaže Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN

Prema njegovim rečima, Rusi i Ukrajinci su „jedan narod“, ali su Ukrajinci pod pretnjom ili su im „isprani mozgovi“.

Putin je u svom obraćanju nastavio da tvrdi da se Rusija bori protiv „neo-nacista“ koji koiste civile kako „ljudske štitove“.

17.41 – Zelenski pozvao Putina na sastanak: „Ja ne ujedam. Čega se plašiš?“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina na razgovor, objasnivši da je to „jedini način da se zaustavi rat“.

„Sedi sa mnom da pregovaramo, samo ne na 30 metara razdaljine, kao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom“, kazao je Zelenski na današnjoj konferenciji za novinare i dodao: „Ja ne ujedam. Čega se plašiš?“

On je takođe rekao da su bilo koje reči „bolje od pucnjave“ kao i da Ukrajina ne napada Rusiju, niti planira da je napadne.

„Mi ne napadamo Rusiju i ne planiramo da je napadnemo. Šta vi hoćete od nas? Pustite našu zemlju“, kazao je Zelenski na konferenciji, obraćajući se Putinu, nakon čega je pozvao Zapad da poveća vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da će ostatak Evrope biti ugrožen ako Rusiji nastavi da napreduje.

„Ako nemate moć da zatvorite nebo, onda nam dajte avione! Ako nas, ne daj Bože, tada više ne bude, sledeće će biti Letonija, Litvanija, Estonija. Verujte mi“, upozorio je ukrajinski predsednik.

16:56 – Eksplozija odjeknula tokom prenosa uživo

Zastrašujući snimak koji je zabeližio američki CBS otkriva svu strahotu rata u Ukrajini. Dok je njihov reporter Čarli D’agata izveštavao iz Kijeva u prenosu uživo, eksplodirala je bomba neposredno u njegovoj blizini. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Foto:printscreen/tweeter/CBS Evening News

16:50 – Lukoil pozvao na prekid vatre u Ukrajini

Ruski naftni gigant Lukoil pozvao je na prekid rata u Ukrajini, javlja AFP.

16:45 – Harkov devastiran nakon granatiranja

Jedan od gradova koji su konstantno izloženi granatiranju je drugi najveći grad po veličini – Harkov, čije su ulice potpuno prazne, a veći deo grada uništen.

16:37 – Uništene zgrade na periferiji Kijeva

Fotoreporteri AP-a zabeležili su prizore uništenih stambenih zgrada na periferiji Kijeva.

Kijev Foto: Twitter/StahivUA via AP

16:20 – Ukrajinci saopštili zahteve

Ukrajinska strana ima tri zahteva na kojima će insistirati tokom današnjih pregovora sa ruskom delegacijom. Kako je istakao član pregovaračkog tima Ukrajine Mihail Podoljak, neophodan je trenutni prekid vatre, proglašenje primirja i formiranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz područja koja su stalno granatirana.

Pregovori o Ukrajini Foto: Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

16:03 – Zaharova: Očekujemo da će pregovori doneti mir u Donbasu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da Rusija očekuje da će pregovori sa Ukrajinom dovesti do brzog rešenja situacije i uspostavljanju mira u Donbasu.

Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia

15:50 – Počeli pregovori Rusije i Ukrajine

Pregovori ukrajinske i ruske delegacije su počeli, prenela je RIA.

15:45 – Ukrajina zaplenjuje imovinu Rusa

Ukrajinski parlament odobrio je zakon kojim se dozvoljava zaplena imovine u Ukrajini koja se nalazi u vlasništvu Rusije ili ruskih državljana zbog invazije koju je pokrenula Rusija.

Usvojeni zakon nalaže da vlada može da predloži Savetu bezbednosti koju imovinu da konfiskuje, nakon čega će Savet dati saglasnost da ona pređe u državnu imovinu, preneo je Rojters.

Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia

15:37 – „Krv na Putinovim rukama“

Sergej, otac tinejdžera Ilije, fotografisan je kako plače nad telom svog sina koji je stradao tokom granatiranja Marijupolja.

Ilija je samo jedan od nekoliko desetina civila koji su poginuli u Marijupolju, gradu koji je već 24 sata pod konstantnim granatiranjem Rusije. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Fotografije Sergeja koji plače nad telom sina pojavile su se u momentu kada je zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova rekao Savetu UN da „Putin proliva krv ukrajinske dece“.

15:20 – Makron poručio Putinu: Pravite veliku grešku u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da pravi „veliku grešku“ u Ukrajini, da se zavarava u vezi sa vladom u Kijevu i da će rat skupo koštati Rusiju.

U telefonskom razgovoru koji je Putin inicirao u četvrtak, ruski lider je ponovio svoju odlučnost da postigne neutralizaciju i razoružavanje Ukrajine, bilo diplomatskim putem ili oružjem, rekao je francuski zvaničnik Rojtersu.

Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia

15:05 – Ukrajinski pregovarači stigli u Belorusiju

Ukrajinska delegacija stigla je helikopterom na pregovore sa ruskom stranom u Belorusiju, javila je ruska državna agencija TASS, prenosi Gardijan.

U sredu je belorusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo fotografiju konferencijske sale, rekavši da je ona biti mesto druge runde pregovora.

14:51 – Gruzija zatražila prijem u EU

Nakon Ukrajine, koja je zbog aktuelnog rata aplicirala za hitan prijem u Evropsku uniju, to je sada po istom principu učinila i Gruzija.

Foto:AP Photo/Bernat Armangue

14:34 – Ambasada Srbije evakuisana iz Ukrajine

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je iz razloga zaštite bezbednosti osoblja danas privremeno zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastaviće da do sticanja uslova za povratak posao obavlja iz Beograda, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Aca Jovanović Foto:printscreen

14:23 – Potonuo teretni brod kod Odese

Teretni brod je potonuo kod ukrajinske luke Odesa nakon eksplozije, prenela je agencija Rojters.

Dva člana posade teretnog broda pronađena su u čamcu za spasavanje, dok se četiri osobe vode kao nestale.

Sklonište u tržnom centru u Odesi Foto: AP Photo/Sergei Grits

14:16 – Putin poručio Makronu: Rusija neće odustati od vojnih ciljeva

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i tom prilikom poručio da će vojni ciljevi Rusije u svakom slučaju biti ispunjeni. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Odesa, Ukrajina, rat
Foto: Gilles Bader / Zuma Press / Profimedia

14:07 – Gradonačelnik Marijupolja: Rusi sprečavaju evakuaciju civila

„Ruske snage pokušavaju da spreče evakuaciju civila“, rekao je gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko.

Lokalne vlasti tvrde da ruske trupe aktivno napadaju železničke veze i mostove u pokušaju da spreče civile da pobegnu od granatiranja.

Foto: TANJUG/AP Photo/Evgeniy Maloletka

14:02 – Zvaničnici EU veruju u istinitost podataka o ruskim žrtvama

Zvaničnici EU u Briselu izjavili su da veruju da su ukrajinske brojke u vezi sa smrću ruskih vojnika tačne.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je 9.000 ruskih vojnika poginulo u borbama od početka invazije 24. februara.

Međutim, Moskva je saopštila da je 498 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini, a 1.597 ranjeno.

Švajcarska, humanitarna pomoć, Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/MASSIMO PICCOLI

13:44 – Na pregovorima će biti reči o prekidu vatre

Reporterka N1 Aleksandra Godfroa kaže da se zvanična Moskva nada na će doći do pregovora i dodaje da je Vladimir Medinski, šef ruske pregovaračke delegacije, prema informacijama koje ima, rekao da se ukrajinska delegacija okupila u Poljskoj pa krenula ka Breskoj oblasti gde će se pregovori obaviti. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Anketa povodom rata u Ukrajini
Foto: N1

13:32 – Mađarska seli ambasadu iz Kijeva

I Mađarska je odlučila da svoju ambasadu preseli iz Kijeva u Lavov zbog velike opasnosti u glavnom gradu Ukrajine.

Foto: EPA-EFE/TORSTEIN BOE

13:20 – Ukrajinci krenuli na pregovore

Ukrajinska delegacija krenula je helikopterom na drugu rundu pregovora u Belorusiji, koji će se održati u 15 sati po lokalnom vremenu.

Ruski pregovarači su ranije istakli da je prekid vatre na dnevnom redu, ali Ukrajina kaže da su zahtevi Moskve neprihvatljivi.

13:05 – Razgovarali Makron i Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Foto: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

12:57 – Ikea prestaje sa radom u Rusiji

Kompanija Ikea odlučila je da obustavi rad u Rusiji zbog rata koji se već osmi dan vodi u Ukrajini.

Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

12:48 – Češka uvodi vanredno stanje zbog izbeglica

Vlade Češke proglasila je vanredno stanje koje stupa na snagu sutra, zbog velikog priliva izbeglica iz Ukrajine. Vanredno stanje će trajati 30 dana, a vlada može da ga produži ako bude neophodno.

Ukrajinske izbeglice u Poljskoj Foto: Alejandro Martínez Vélez / ContactoPhoto / Profimedia

12.31 – Francuska zaplenila jahtu sankcionisanog ruskog oligarha

Francuske vlasti zaplenile su jahtu Igora Sehina, izvršnog direktora ruske državne kompanije Rosnjeft, navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva finansija, prenosi CNN.

12:22 – Prevrnuo se autobus sa izbeglicama u Poljskoj

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u Poljskoj u četvrtak ujutru, kada se prevrnuo autobus pun izbeglica iz Ukrajine. Nesreća se dogodila na nacionalnom putu broj 17, deonica Lublin-Krasnistav u mestu Kolonija Sidliski. U bolnicu je primljeno petoro dece i jedna odrasla osoba, saopštila je policija. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti. 

Foto:Policia Lubelska

11:55 – Zelenski Putinu: „Idi kući“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je poručio ruskom predsedniku Putinu: „Idi kući, u svoj dom“.

On je rekao da Putin treba da brani ljude koji govore ruski, ali ne širom sveta, već u svom domu.

„I tamo ih ima dosta, oko 150 miliona“, rekao je on.

11:50 – Ukrajinci napravili barijeru između Rusa i nuklearne elektrane

Gomile Ukrajinaca formirale su u sredu barijeru između ruskih snaga i nuklearne elektrane u gradu Enerhodar, blokirajući njihovo napredovanje.

Na snimcima koji je ukrajinski zvaničnik podelio na društvenim mrežama, vide se ljudi koji drže ukrajinske zastave, kak okupljeni stoje ispred i oko barikada, automobila, kamiona, guma i džakova peska.

Enerhodar je dom Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

11:45 – Brod pogođen u luci Olvija

Projektil ili bomba pogodili su teretni brod u vlasništvu Bangladeša u ukrajinskoj crnomorskoj luci Olviji, ubivši jednog člana posade, a u toku su napori da se ostali spasu sa broda.

„Brod napadnut, a jedan inženjer je poginuo“, rekao je za Rojters Pijuš Duta, izvršni direktor Bangladeš Šiping Korpa.

11:35 – U Harkovu poginula 34 civila

U napadima Rusije na severoistočnu ukrajinsku oblast Harkov ubijeno je 34 civila, a povređeno je 285 ljudi za 24 sata do četvrtka ujutro, saopštile su su službe za vanredne situacije.

„Neprijatelj je nastavio da pogađa stambene četvrti i čitava naselja svojim smrtonosnim bombama i granatama“, navodi se u saopštenju ukrajinske Državne službe za vanredne situacije.

Foto: TANJUG/AP Photo/Pavel Dorogoy

11:30 – EU spremna da preduzme dodatne korake protiv Rusije 

Evropska unija će preduzeti dodatne korake protiv Rusije ako se situacija u Ukrajini pogorša, izjavila je u četvrtak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Blok se takođe priprema za slučaj ruske odmazde, uključujući diverzifikaciju snabdevanja bloka energentima, preneo je Rojters.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen Foto: REUTERS/Johanna Geron

„Naš cilj je da smanjima kopacitet Kremlja da vodi rat protiv svojih suseda“, rekla je Fon der Lajen.

11:10 – TASS: Ruska vojska deli humanitarnu pomoć 

Ruska državna agencija TASS objavila je fotografije na kojima se kako tvrdi vidi kako ruski vojnici dele humanitarnu pomoć narodu u Ukrajini.

Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Oni ističlu da su ruski vojnici dopremili 30 tona humanitarne pomoći iz Belgorodske oblasti građanima Ukrajine.

Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

11:00 – Lavrov: Treći svetski rat bi bio nuklearni

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov održava konferenciju za štampu u Mosvki.

On je rekao da američki predsednik Džo Bajden poručio da je jedina alternativa sankcijama Treći svetski rat, pa je na to dodao da bi „treći svetski rat mogao da bude samo nuklearni rat“.

Istakao je da je to u glavama zapadnih političara, ali da nije u glavama ruskog naroda.

Foto:: – / Sputnik / Profimedia

10:57 – „Ovo je genocid nad ukrajinskim narodom“

Gradsko veće Marijupolja je saopštilo da je Rusija stalno granatira ključnu infrastrukturu, ostavljajući grad bez vode, grejanja ili struje.

„Oni sprečavaju dostavljanje hrane, stavljaju nas pod blokadu, kao u starom Lenjingradu“, navodi se u saopštenju Saveta, prenela je agencija Rojters.

„Namerno, već sedam dana uništavaju infrastrukturu, Nemamo ni svetla, ni vode, a ni grejanje“, dodaje se. U saopštenju se ističe da ih Rusi uništavaju kao naciju i da je „ovo genocid nad ukrajinskim narodom“.

10:50 – Zelenski kaže da linije odbrane odolevaju ruskim napadima

Odbrambene linije Ukrajine se drže protiv ruskog napada, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u svom najnovijem obraćanju u četvrtak, dodajući da oko ponoći nije bilo perdaha u granatiranju Ukrajine od strane Moskve.

„Nemamo šta da izgubimo osim sopstvene slobode“, rekao je Zelenski dodajući da Ukrajina svakodnevno dobija zalihe oružja od svojih međunarodnih saveznika.

10:36 – Stanovnicima Hersona potrebna hrana i medicinska pomoć

Jedan stanovnik Hersona kaže da je otvorio volonterski centar za pomoć ljudima u hrani, vodi i lekovima, pošto je grad pao pod rusku kontrolu.

Govoreći u programu BBC-ja, on je rekao da zalihe hrane nisu dovolje i da ima mnogo ranjenih civila koje treba izvesti iz grada na lečenje.

Kaže da Rusi „ne dozvoljavaju Crvenom krstu da donese lekove i kola hitne pomoći kako bi pomogli ljudima“.

Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

10:31 – Ruska vojska objavila da napreduje oko Marijupolja

Ruska vojska je najavila napred oko ključnog grada Marijupolja na jugoistoku Ukrajine i ponavlja da ne gađa civilna područja tokom invazije.

„Jedinice oružanih snaga Donjecke Narodne Republike suzile su obruč oko grada Marijupolja, a takođe su preuzele konrolu nad naseljima Vinogradonje, Sartaka i Vodjanoje“, rekao je general-major Igor Konašenkov na video brifingu.

Foto: EPA-EFE/ALISA YAKUBOVYCH

10:26 – Odesa sprema odbranu

Stanovnici ključne crnomorske luke u Odesi su pojačali pripreme za odbranu od potencijalnog ruskog amfibijskog iskrcavanja, usred uočavanja konvoja ruskih ratnih brodova i upozorenja SAD da bi iskrcavanje u Odesu moglo da se dogodi u četvrtak.

Odesa, Ukrajina, rat
Foto: Gilles Bader / Zuma Press / Profimedia

Stanovnici grada izvestili su u četvrtak o značajnom porastu ruskih vazdušnih napada u sredu pošto su se pojavile slike plaža u blizini grada na koje su postavljene mine.

Odesa, Ukrajina, rat
Foto: Gilles Bader / Zuma Press / Profimedia

10:21 – Lavrov potvrdio: Pregovori će se održati danas

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej  Lavrov održao je pres konferenciju na kojoj je potvrdio da će se pregovori ukrajinske i ruske delegacije održati u toku dana.

Pregovori Rusije i Ukarjine Foto: Alexander Kryazhev / TASS / Profimedia

10:13 – Britanija tvrdi: Harkov, Černigov i Marijupolj pod nisu pod ruskom kontrolom

Ukrajinski gradovi Harkov, Černigov i Marijupolj „ostaju u ukrajinskim rukama“, uprkos teškom granatiranju od strane ruskih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

„Neke ruske snage su ušle u grad Herson, ali vojna situacija je i dalje nejasna“, navelo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajina, rat
Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS

10:02 – Pogođeno skladište nafte u Černigovu

Skladište nafte u gradu Černigov na severu Ukrajine pogođeno je granatama tokom vazdušnog napada, saopštila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije.

Ukraijna rat
Foto: Press service of the Ukrainian State Emergency Service/Handout via REUTERS

09:50 – Više desetina civila stradalo u Harkovu

Ukupno 34 civila je poginulo u Harkovu, saopštile su službe za vanredne situacije Ukrajine.

Harkov Ukrajina
Harkov Ukrajina Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

09:44 – Milion ljudi napustilo Ukrajinu

Prema podacima UN više od milion ljudi je napustilo Ukrajinu od početka rata u četvrtak, 24. februara.

Izbeglice iz Ukrajine
Izbeglice iz Ukrajine Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

09:36 – Pregovori na ukrajinsko-beloruskoj granici

Kako prenosi ruska Gazeta, pregovori će se održati kako je planirano, nedaleko od poljsko-ukrajinske granice, ali na području između gradova Grodno i Brest.

09:15 – Metro u Kijevu – jedino utočište od bombardovanja

Veliki broj Ukrajinaca koji žive u Kijevu, noći i dana provode u hodnicima metroa kako bi se zaštitili od ruskog bombardovanja. Svako od njih je poneo u metro ono najosnovije, što bi moglo da mu zatreba.

Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Na fotografijama koje objavljuju svetske agencije i mediji vidi se da ljudi u metrou spavaju na podu i u šatorima. Na jednoj od slika vidimo oca vojnika koji grli i ljudi svog sina.

Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

09:05 – Marijupolj pod opsadom

Lučki grad Marijupolj na obali Crnog mora i dalje je pod stalnim napadima.

Gradonačelnik tog grada je imao dramatično obraćanje preko videa i tom prilikom je poručio: „Ne možemo ni ranjene da sklonimo sa ulica, iz stanova jer granatiranje ne prestaje“.

Rusko ministarstvo odbrane je pozvalo civile da napuste grad preko takozvanog „zelenog koridora“.

09:02 – Savetnik Zelenskog: Okupiranoj Ukrajini potrebna je pomoć spolja

Savetnik ukrajinskog predsednika kaže da bi u okupiranim delovima zemlje trebalo uspostaviti „humanitarne koridore“ kako bi do njih stigla humanitarna pomoć međunarodnih organizacija.

Mihail Podoljak takođe optužuje ruske snage da su dozvolile da ukrajinske oblasti pod njihovom kontrolom postanu mesta „za plačke i ubistva“.

08:55 – Britanski obaveštajci: Rusko napredovanje prema Kijevu usporava

Prema proceni britanske obaveštajne službe, u poslednja tri dana ruski konvoj je slabo napredovao prema Kijevu.

Glavnina vojne kolone, koja se približava prestonici sa severa „ostaje na preko 30 kilometara od cetra grada jer se suočava sa čvrstim ukrajinskim otporom, mehaničkim kvarovima i gužvom“.

Ukrajina, rat
Foto: Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

08:50 – Nemačka razmatra slanje vojne pomoći

Nemačka razmatra da isporuči 2.700 protivvazdušnih projektila Ukrajini dok pokušava da se odbrani od invazije Rusije, rekao je u četvrtak izvor iz vlade.

Nemačka novinska agencija DPA prenela je ranije da je ministarstvo ekonomije odobrilo snabdevanje sovjetskim raketama „Strela“ koje su deo invetara vojske bivše Nemačke Demokratske Republike.

Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

08:30 – Članica misije OEBS-a poginula u Harkovu

Ukrajinska članica misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) poginula je tokom ruskog bombardovanja Harkova, saopštila je sinoć ta organizacija.

„Marina Fenina, lokalna članica Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini poginula je u bombardovanju Harkova u utorak, 1. marta, prilikom nabavke namirnica za svoju porodicu u gradu koji je postao ratna zona“, navodi se u saopštenju.

Ukrajina, rat
Foto: Valery Kuleshov/via REUTERS

08:18 – Mađarska neće staviti veto na sankcije EU Rusiji

Mađarska neće staviti veto na sankcije Evropske unije Rusiji, a jedinstvo Unije od 27 država članica je „najvažnije“ usred rata u Ukrajini, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je dodao da su veze Mađarske sa Rusijom bile „uravnotežene i poštene“ sve do nedavno, ali da je rat stvorio novu situaciju. Ipak, dodao je da nema razloga za prekid energetskih veza sa Moskvom.

Ukrajina, rat
Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS

08:10 – Ukrajinski ministar odbrane poslao snažnu poruku

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznjikov objavio je svoju najnoviju fotografiju na Tviteru. Na slici pokazuje na majicu na kojoj piše „Bori se kao Ukrajinac“.

U opisu fotografije stoji: „Ukrajinska vojska i ukrajinski narod su pravi heroji! Ruski teroristi koji su došli u našu zemlju su to osetili! Sa nama je istina, sa nama je ceo svet, sa nama je pobeda“.

08:00 – Magazin „Tajm“ odaje počast Zelenskom i Ukrajini

Magazin „Tajm“ u novom broju odao je počast Ukrajini i njenom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Naslovnicu krase boje ukrajinske zastave.

Iznad naslova „Vladimir Zelenski i heroji Ukrajine“, na ukrajinskom pišu reči koje je Zelenski izgovorio u Evropskom parlamentu u utorak: „Život će pobediti smrt, a svetlost će pobediti tamu“.

07:49 – Amerika Putinu: Odmah prekini ovo krvoproliće

Američki Stejt Dipartment pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da „odmah prekine ovo krvoproliće i povuče trupe s ukrajinske teritorije“.

Pročitajte još:

U saopštenju je SAD takođe optužila Rusiju da je pokrenula „potpuni napad na slobodu medija i istinu blokiranjem pristupa nezavisnim novinskim kućama, sprečavajući njihovu mogućnost emitovanja informacija o invaziji“.

07:37 – Separatisti prete Marijupolju

Proruske snage mogu pokrenuti ciljane udare na grad Marijupolj na jugu Ukrajine ako se tamošnje ukrajinske snage ne predaju, rekao je u četvrtak komandant separatista iz Donjecka Eduard Basurin, a prenosi agencija Interfaks.

Rusija i separatisti kažu da su opkolili grad od 430.000 stanovnika koji se nalazi na obali Azovskog mora. Međutim, ukrajinska vojska navodi da grad ostaje u ukrajinskim rukama.

Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/ALISA YAKUBOVYCH

07:28 – Međunarodni krivični sud počinje skupljanje dokaza o ratnim zločinima

Međunarodni krivični sud, koji je ranije potvrdio da otvara istragu o situaciji u Ukrajini, oglasio se saopštenjem u kojem se navodi da je počelo prikupljanje dokaza o ratnim zločinima za koje se sumnja da su ih počinile ruske snage.

Ukrajina, rat
Foto: Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

07:19 – Ruske trupe patroliraju Hersonom

Gradonačelnik Hersona Igor Kolihajev potvrdio je da su se ruske snage iskrcale u grad u obbjavi na Fejsbuku napisanoj oko 22 sata u sredu uveče.

Video snimci koje su snimili oni koji se trenutno nalaze u gradu Hersonu na jugu Ukrajine prikazuje ruske trupe kako patroliraju ulicama grada, piše Gardijan.

07:14 – Ukrajinsko ministarstvo odbrane: Marijupolj je našim rukama

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage i dalje „neuspešne“ u pravcima u kojima napreduju i da južni grad Marijupolj ostaje u ukrajinskim rukama.

Foto: printscreen AP/Video

Mariupolj, koji je bio izložen intenzivnom granatiranju, smatra se ključnom metom Rusije jer bi udružio njihove snage na jugu i istoku.

Pročitajte još:

07:07 – Eksplozije u Kijevu, ciljevi nisu poznati

Snažne eksplozije čule su se u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima u sredu uveče i četvrtak ujutru, javlja BBC.

Najmanje četiri velike eksplozije oko 03:00 po lokalnom vremenu obasjale su nebo u glavnom gradu. Nejasno je šta su bile mete napada ni da li ima povređenih.

Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/ALISA YAKUBOVYCH

07:00 – UN: Milion ljudi pobeglo iz Ukrajine

Milion izbeglica pobeglo je iz Ukrajine u susedne zemlje od početka ruskog napada na tu zemlju pre nedelju dana, izjavio je u četvrtak visoki poverenik UN-a za izbeglice Filipo Grandi.

„U samo sedam dana svedočili smo egzodusu milion izbeglica iz Ukrajine u susedne zemlje“, napisao je Grandi na svom Tviteru.

BONUS VIDEO Harkov – borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u razrušenom centru grada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare