Obraćanje Aleksandra Vučića povodom Ukrajine Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u narednom periodu moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, nakon čega postoji mogućnost promene Rezolucije 1244 i prizanje Kosova od strane zemalja Evrope koje to još nisu učinile.

“To je naravno ideja albanskih lobista… Da li je to moguće ili nije, ako smem da budem otvoren, uopšte ne isključujem tu mogućnost”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Beogradu.

On je kazao da očekuje izbacivanje Rusije iz UN, a posle toga pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije 1244. Posle toga, kako je rekao, Srbija više nema pravni osnov na koji može da se pozove radi očuvanja teritorijalnog integriteta, a zatim sledi priznanje Kosova od onih zemalja koje to nisu uradile.

Aleksandar Vučić je na konferenciji izjavio da se Srbija na današnjoj sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada Rusije na Ukrajinu.

„Sa naše strane je važno da osudimo narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice“, objasnio je Vučić.

Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, ocenio je i dodao da je naša zemlja suočena sa ogromnim pritiskom.

„Kriza zbog rata u Ukrajini je nešto što na dramatičan način pogađa Srbiju. Naime, od petka kada sam se obratio poslednji put dogodile su se brojne promene, ceo svet je postao drugačiji za 3-4 dana“, rekao je Vučić.

Formirani timovi za sakupljanje humanitarne pomoći, ali i prijem ranjenika i izbeglica

Predsednik Srbije je na konferenciji za novinare saopštio da su danas formirani posebni timovi za sakupljanje humanitarne pomoći Ukrajini, ali i za prijem izbeglica.

On je naveo da treba videti da li Srbija može poput EU većom brzinom da izdaje boravišne dozvole i državljanstva i to da uskladi po principima EU.

„Formiran je i poseban tim za primanje ranjenih i povrđenih iz Ukrajine“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da Srbija neće učestvovati u izvozu oružja, niti će preko njene teritorije ići oružje u ratom zahvaćena područja. Predsednik Srbije je dodao da će se kontrolisati i privatni trgovci oružja.

Bonus video – Vučić upozorava: Situacija je sve teža, cene rastu dramatično

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar