Vladimir Đukanović i Nebojša Stefanović Foto: Goran Srdanov, Dragan Mujan/Nova.rs

Već duže vreme traje medijsko prepucavanje stranačkih kolega iz SNS, ministra odbrane Nebojše Stefanovića i Vladimira Đukanovića, advokata i narodnog poslanika, koji otvoreno optužuju jedan drugog za najrazličitije vidove zloupotreba. Da li je Stefanović znao šta rade njegovi saradnici koji su danas na optuženičkim klupama i suočavaju se sa teškim optužbama, odnosno da li Đukanović misteriozno dolazi do poslova i promoviše svoj advokatski biznis, pitanja su koja, na prvi pogled, naprednjacima važnija od toga da li će njihov lider Aleksandar Vučić stati uz Zapad ili Rusiju.

Javni sukob između Đukanovića i Stefanovića traje, sa povremenim prekidima, duže od godinu dana. Počelo je još krajem 2020. godine sa aferom o navodnom prisluškivanju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koju su svi u stranci videli kao maslo aktuelnog ministra vojnog, a bivšeg ministra policije. U optužbama je prednjačio Đukanović, koji je u više navrata pozivao Stefanovića da podnese ostavku, uz ocenu da bi trebalo da “ide u zatvor” ako je pokrovitelj kriminalaca.

Prvi čin: Đuka pozvao Stefanovića na suđenje

Sve vreme, Stefanović je ćutao i nije odgovarao na optužbe. Reakcija je usledila tek pošto je njegova nekadašnja saradnica u MUP-u, Dijana Hraklović, rekla pred sudom, gde se protiv nje vodi proces za zloupotrebu službenog položaja, da je radila po Stefanovićevom nalogu, a sve je dopunila Đukanovića izjava da je predložio sudu da Stefanović bude svedok.

Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

“Nema dileme da je Nebojša Stefanović trebalo da bude ovde i to na optuženičkoj klupi. Više puta je u izjavama svedoka prozvan u negativnom smislu. Moj predlog je da on bude pozvan kao svedok”, poručio je Đukanović.

Drugi čin : Stefanovićev odgovor – lažeš i promoviše svoj biznis

Neočekivano, dva dana kasnije, Stefanović se pojavio u jutarnjem programu televizije Pink, gde je govorio o optužbama koje je na njegov račun izneo Đukanović. Istovremeno, on je “primetio par zanimljivosti” vezanih za Đukanovićev poslovni angažman.

Pročitajte još...

“On je odgovoran za pravljenje ovakve strategije odbrane. On je taj koji odbranu ne zasniva na informacijama i dokazima, već na lažima i manipulacijama, ali to je odnos njega i njegove klijentkinje. Nažalost, pravne posledice takvog dogovora će snositi samo ona (Dijana Hrkalović, prim. aut.). Đukanović nije samo advokat, već i član Visokog saveta sudstva i on utiče na izbor sudija. On u medijima i na sudu zastupa svoje klijente, nekad zvanično, nekad nezvanično. Zašto kažem nezvanično? Zato što je misteriozno, pod nejasnim okolnostima postao advokat Dijane Hrkalović, ali on ima pravo na to. Posredno je uključen u odbranu nekih ljudi kroz medijske kampanje na televizijama i kroz televizijsku emisiju koju sam vodi”, rekao je Stefanović, koji je, čini se, tek pošto ga je Đukanović pozvao da dođe na sud primetio ono na šta pravnici odavno ukazuju.

Foto: Printscreen Pink

I tu nije stao. Ministar vojni izrazio je sumnju da to što radi njegov stranački kolega “nije samo nemoralno”.

“On je političar i član VSS koji ima uticaj. Sve radi da bi promovisao svoj advokatski biznis. To je suština i ogoljena istina. Ovo je, u najmanju ruku nemoralno, spajanje političara i advokata, a možda i nešto teže. Matrica njegovog rada sa klijentima je već poznata svima; on direktno preuzima odbranu osumnjičenih u nekim teškim krivičnim delima, kao što je to Dijana Hrkalović ili zove neke osumnjičene, gde nije advokat, u svoje emisije. Od tog trenutka oni menjaju svoje ranije date iskaze i krivicu svaljuju na nekom drugom, u nekim slučajevima i na mene”, pojasnio je gledaocima TV Pink “prosvetljeni” ministar Stefanović.

Treći čin – Đuka u istoj stolici, u istom studiju, samo sa drugom pričom

Da bi cirkus bio u potpunosti ružičast postarao se pomenuti Đukanović koji se istog jutra, odmah posle Stefanovića, pojavio na televiziji Pink kako bi ponudio svoju verziju istine.

“Čuo sam da je sve što pričao čitao s papirića. Ja ne moram da čitam s papirića, jer imam spremne odgovore”, samouvereno je poručivao advokat iz redova naprednjaka.

Na optužbe Stefanovića nije imao konkretan odgovor, izuzev poruke da se kaje što ikad postao to što jeste – čovek koji ima uticaj na izbor sudija.

“Posebno mi je simpatično od ‘čitača s puškica’ da on to tako priča. Svi njegovi saradnici, koje je birao, o njemu danas govore i neki su na optuženičkim klupama, a on, onako pilatovski, pere ruke od njih. To je nečuveno i nemoralno. Kako je moguće da su oni ‘do guše’ umešani u nešto? To su ti najbolji saradnici bili, ti si ih birao, ti si ih tamo postavljao… A ti? Sve super, nikom ništa, nisam ja odavde. To više govori o njemu”, rekao je Đukanović o Stefanoviću, da bi se potom osvrnuo i na optužbe Stefanovića da putem medija vrši pritisak na pravosuđe.

Vladimir Đukanović Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

“Na isti način me napada i opozicija, a sad mi je jasno ko to kreira. Bukvalno iste rečenice koriste. Je l’ neko ko je advokat ne može da dođe u neke emisije? Nikad u životu nisam komentarisao tuđi predmet.. Ako ja na Jutjubu imam takav uticaj, onda ne moram da imam emisiju… Ne moram nigde ni da gostujem”, rekao je Đukanović, koji se ubrzo sutradan pojavio kao gost TV Prva sa još jednom porukom:

„Čak je rekao da dobijam volšebno neke klijente, evo pitam ga kako, da li mi to neko iz vlasti omogućava. Da li to napadaš predsednika (Aleksandra) Vučića i vlast čiji si deo. To je jako perfidno, nečuveno je”.

Četvrti čin – Stefanović posle druženja s Vučićem poslao saopštenje o Đuki

Dok je Đukanović pokušavao javnosti da objasni koliko je loš Nebojša Stefanović, isti je uživao posmatrajući sposobnost Vojske Srbije u društvu čoveka za čiju naklonost se obojica bore – Aleksandra Vučića.

Dan kasnije, posle druženja s predsednikom, Stefanović je odlučio da zašilji pero i još jednom napiše šta misli o Đukanoviću, ali i koliko voli Vučića.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

„Postoji i autoritet Aleksandra Vučića da nam pomogne da radimo još bolje u službi naroda, ali ne postoje njegova leđa da štite nezakonitosti“, ukazao je Stefanović i naveo da Vladimir Ðukanović „odlično zna šta sam mislio kad sam rekao da volšebno počinje da brani optužene za teška krivična dela, obećavajući im povlašćen tretman ako mene lažno optuže ili zaposlenje u nekom od državnih organa“.

„Neka preispita trougao između svog privatnog biznisa, svojih visokih državnih funkcija i svojih medijskih nastupa, pa će lako da nađe odgovor. A od prvog dana kada je počeo napade na mene, postao je velika zvezda Ðilasovih medija, koji svaku njegovu reč egzaltirano prenose“, naveo je Stefanović.

Epilog – nikom ništa

Medijski rat Đukanovića i Stefanovića, koji je počeo kroz debatu o zlopupotrebama, a nastavio se kroz borbu za naklonost lidera naprednjaka, izvesno će se završiti kao i svaki do sada unutar SNS – nikom neće biti ništa.

Pročitajte još...

Niti će Stefanović, za kog se vezuju različite afere, od diplome do “Krušika”, prestati da bude važan šraf u mašineriji vlasti, niti će Đukanović izgubiti status “uticajnog advokata” koji je zaslužio svojim stranačkim angažmanom.

Možda se i stvarno ne vole, ali ih obojicu snažno vezuje ljubav prema čoveku kom u ovom trenutku i odgovara da njegovi stranački puleni zamajavaju javnost svojim sukobom i skreću pažnju s drugih tema – poput one da li će Srbija krenuti put Istoka ili Zapada.

Cirkus je otvoren, zauzmite mesta, dvojac Stefanović-Đukanović se tek zagreva.

Nastaviće se…

BONUS VIDEO: Koga štiti Nebojša Stefanović, a ko štiti njega

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare