Aleksandar Vučić predsednik Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksandar Vučić, možda ne i formalno, bio je krojač svih vlada od 2012, pa na ovamo. Za to vreme, samo je jedna ministarka iz nekih razloga uživala njegovo potpuno poverenje. Naime, u poslednjih 10 godina jedino je Zorana Mihajlović uspela da održi kontinuitet i zadrži ministarsku fotelju, iako je bilo bočnih udara - što iz SNS, što iz tabloida.

U zgradi Vlade Srbije, u Nemanjinoj 11, prodefilovali su brojni ministri. Ulazile su i izlazile nestranačke ličnosti, smenjivali se stranački funkcioneri, pa prelazili na nove funkcije.

Aleksandar Vučić je kao lider SNS imao odlučujući uticaj na formiranje svake vlade u poslednjih 10 godina, pa i one na čijem je čelu dve godine bio Ivica Dačić. A kada se vidi spisak ministara iz tog vremena, samo je jedna osoba zadržala funkciju ministra, a da u isto vreme nije važila za najbližeg Vučićevog saradnika.

Od 2012. do danas ministarsku fotelju uspela je da zadrži Zorana Mihajlović, jedna od retkih koja nije potekla iz radikalskog miljea. Verovatno zbog toga i nije prihvaćena među izvornim naprednjacima (radikalima), iako je proteklo mnogo vremena.

I danas ističe da je ponosna zbog svog učešća na velikim istorijskim demonstracijama 5. oktobra, kada je srušen Slobodan Milošević, a time i vlast SPS i SRS, među čijim liderima je bio i Aleksandar Vučić. Za razliku od ostalih naprednjaka, ne krije privreženost Zapadu, ali se ipak prilagođava politici svog lidera.

Po potrebi, ali daleko ređe od ostalih stranačkih kolega, ističe zasluge Vučića za ovo ili ono, tek da bi bar javno potvrdila da je uz njega, “dok ga svi napadaju”.

Uprkos tome, nije bila pošteđena napada tabloida bliskih SNS-u i njihovih čelnika. Tako je bila prozvana da je “deo mafijaške hobotnice koja se obavila oko Vučića”, da mu nije odana, da puno solira i slično.

Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Prozivali su je i istaknuti naprednjaci, tvrdeći da hoće da prizna Kosovo, da želi Srbiju da konfrontira sa Ruskom Federacijom (mnogo pre rata u Ukrajini), da hoće da sruši Vučića…

Dešavalo se da ti napadi imaju kontinuitet i svima se učini da je ciljano skrojena atmosfera za njenu smenu. Međutim, Zorana Mihajlović je opstala, pa čak je i unapređena u potpredsednicu Vlade.

A kako, može samo da se nagađa. Pričalo se da joj čuva leđa Zapad, tačnije određeni krugovi iz SAD, ali svi znamo da na Vučića “niko ne može da utiče”.

Pre ulaska u SNS 2010, Mihajlović je bila u politici i to kao savetnica potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa za energetiku i politiku zaštite životne sredine. Posle toga bila je zaposlena u JP Aerodrom Nikola Tesla kao savetnica generalnog direktora, a do ulaska u SNS obavljala je savetničke poslove za Milorada Dodika.

Među najdugovečnijim saradnicima je i Vanja Udovičić, ministar sporta, koji je u Vladu ušao nakon rekonstrukcije 2013. U isto vreme u ministarsku fotelju seo je i Aleksandar Vulin, koji je tada postao ministar bez portfelja zadužen za KiM.

Među najdugovečnijim ministrima su i Nebojša Stefanović i Jadranka Joksimović, koji su prvi put u Vladu izbarani 2014.

BONUS VIDEO Zorana MIhajlović u novom sukobu sa stranačkim kolegama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare