Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović i Milorad Grčić
Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović i Milorad Grčić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/EPS/Promo

Ministarstvo energetike, koje od oktobra prošle godine vodi Zorana Mihajlović, podnelo je krivičnu prijavu protiv sada već bivšeg direktora EPS-a Milorada Grčića, između ostalog, jer je obavljao dužnost direktora EPS iako mu je po zakonu istekao mandat. Ovakav Grčićev status ne bi bio moguć bez odluke Vlade Srbije, koja raspisuje konkurse i imenuje direktore, a u kojoj ministarka i sama sedi.

Bivši direktor „Elektroprivrede“ Milorad Grčić na čelo EPS-a došao je u martu 2016. godine nakon smene Aleksandra Obradovića. Na dan njegovog imenovanja Vlada Srbije je raspisala konkurs za izbor direktora.

Nakon godinu dana raspisan je novi, ali nikada nije završen. Tako je Grčić najvećim javnim preduzećem upravljao kao v. d. direktora. I to punih šest godina, od čega pet mimo zakona.

Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC/

Od marta 2017. je, kako je to ranije napomenula organizacija „Transparentnost Srbija“, u nelegalnom statusu. Naime, prema Zakonu o javnim preduzećima, on je v. d. direktora mogao da bude najduže godinu dana.

Imajući to u vidu, svaka odluka koju je Grčić doneo u tom periodu nije bila zakonita, odnosno nije važila.

Milorad Grčić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Uprkos činjenici da je u nelegalnom statusu bio pet godina, Vlada Srbije nije učinila ništa da to promeni. Od marta 2017. nije raspisan nijedan konkurs za izbor direktora, a ni prethodni nije završen.

Nemanja Nenadić, iz organizacije „Transparentnost Srbija“, za „Novu“ kaže da u slučaju Grčića postoji i njegova odgovornost kao i odgovornost Vlade Srbije.

Nemanja Nenadić Foto: N1

– Milorad Grčić je prekršio zakon. On se jeste lažno predstavljao, zato ima elemenata za krivičnu prijavu. Po sili zakona prestao je da bude v. d. u martu 2017. godine – navodi Nenadić.

On kaže i da bi u slučaju vođenja krivičnog postupka Grčić mogao da u svoju odbranu iznese činjenicu da je vlada to tolerisala i da nije donela rešenje kojim njemu prestaje mandat.

– Mogao bi da kaže da ga je Vlada dovela u zabludu. Ono što svakako treba napomenuti je da je odgovornost i na jednoj i na drugoj strani. Vlada je nepostupanjem dovela do toga da javno preduzeće vodi neko kome je istekao mandat. Osim njih, odgovornost je i na Ministarstvu privrede, koje vrši nadzor – objašnjava Nenadić.

Dug je spisak direktora za krivične prijave

Prema podacima organizacije „Transparentnost Srbija“, u ovom trenutku od 33 javna preduzeća, u v. d. statusu su čak 22 direktora.
Na toj listi je direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Reč je o direktoru i preduzeću koje je bilo takođe u nadležnosti ministarke Zorane Mihajlović u periodu dok je vodila sektor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je krajem 2011. godine imenovan za v. d. direktora. Dve godine kasnije raspisan je konkurs za izbor novog rukovodioca. Tada je Vlada konstatovala da je Drobnjaku prestao mandat i ponovo ga imenovala za v. d. direktora.

Od tada pa do danas Drobnjak upravlja „Putevima Srbije“ kao v. d. direktora mimo zakona. Poslednji konkurs je raspisan 2017., ali nikada nije završen.

Protiv njega nije podneta krivična prijava, kao ni protiv svih onih direktora kojima su mandati istekli i koji se zapravo lažno predstavljaju.
„Železnice Srbije“, recimo, u v. d. statusu vodi Goran Adžić od aprila 2019. „Srbija voz“ Jugoslav Jović bez rešenja o prestanku manadata od 2017, a „Srbija Kargo“ Dušan Garibović od septembra 2017.

Među rekorderima je i v. d. direktora JP „Nuklearni objekti Srbije“ Dalibor Arbutina. On je u statusu v. d. od 2014. godine.
„Transnaftu“, takođe, vodi v. d. direktora u nelegalnom statusu Bogdan Kuzmanović, a „Srbijašume“
Igor Braunović već četiri godine.

Bajatović rekorder
Na čelu „Srbijagasa“ je više od 13 godina socijalista Dušan Bajatović. On je na toj funkciji ostao i posle promene vlasti. U tom preduzeću je više puta raspisivan konkurs za izbor direktora, ali nijedan nije okončan, a Bajatoviću je mandat direktora od četiri godine istekao još 2018. Poslednji je raspisan u novembru ove godine. Bajatović, inače, slovi za direktora sa ubedljivo najvećim primanjima. Svakog meseca inkasira čak 34.000 evra.

Bonus video: Vučić u Novoj Varoši predlaže Grčiću da od Nove godine radi nešto drugo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare