Protest zbog energetske krize Priština
Protest zbog energetske krize Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Manji broj građana protestovao je danas ispred zgrade KEDS-a u Prištini povodom energetske krize na Kosovu, tj. restrikcija struje. Današnji protest je najavljen još prošle nedelje, a svega sat vremena pre održavanja, kosovski premijer oglasio se sa porukom da su restrikcije takoreći obustavljene.

Građani Kosova se suočavaju sa isključenjima struje još od prošle nedelje, a usled energetske krize, tj. uvećanja cene struje koja se uvozi, odnosno umanjene proizvodnje iste na Kosovu, nakon što je izbio kvar u Bloku B u Obiliću, objavio je Kossev.

Grupa građana najavila je prošle nedelje da će danas u 13.00 održati protest na kojem će zahtevati da se ukinu restrikcije, tj. da se uspostavi celodnevno snabdevanje strujom.

Ovaj zahtev izneli su danas ispred prostorija KEDS-a u Prištini, a ujedno su i zatražili smenu kosovske ministarke ekonomije, Artane Rizvanoli.

Imali su još jedan zahtev – da se KEDS vrati javnom sektoru, tj. da se „nacionalizuje“.

„Želimo struju 24/7 – što se navodi u ugovoru KEDS-a, ugovor kojeg se KEDS ne pridržava i ne snosi odgovornost za ono što se dešava“, rekla je Ljiridona (Liridona) Sijarina, jedna od organizatora protesta, prenosi Zeri.

Gračanica Online piše da je protest obezbeđivao veliki broj pripadnika Kosovske policije, te da su učesnici – njih pedesetak, uzvikivali parole “Hoćemo struju, a ne izgovore”, “Isključi struju-napusti KEDS”, “Nećemo da plaćamo struju za sever”, i bacali sijalice ka zgradi ove kompanije.

Organizator protesta Dibran Hodža kazao je da je KEDS privatizovan, tj. prodat „za parče hleba“.

„Ovaj objekat zarađuje više od 26 miliona evra. Da li ste znali da je od prodaje ove kompanije, kako je portparol KEDS-a rekao, ostvareno 140 miliona evra”, rekao je Hodža, a prenela Gračanica Onlajn.

Nakon protesta ispred sedišta KEDS-a, učesnici su se uputili ka zgradi kosovske vlade.

Svega sat vremena pre održavanja protesta koji je najavljen još prošle nedelje, na Fejsbuku se oglasio kosovski premijer, Aljbin Kurti, sa porukom da su restrikcije struje skoro pa ukinute. Kurti je, međutim, pozvao građane da i dalje racionalno troše električnu energiju.

„Povećanjem likvidnosti i subvencionisanjem uvoza uspeli smo da stabilizujemo snabdevanje i restrikcije su skoro ukinute. Činimo sve što možemo. Hvala vam na podršci i molim vas da štedite i racionalizujete svoju potrošnju koliko god možete“, poručio je Kurti.

BONUS VIDEO Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar