Obrenovac Termoelektrana i Ana Brnabic
Obrenovac Termoelektrana i Ana Brnabić Foto:EPA-EFE/Andrej Cukic/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Nakon što je premijerka Brnabić izjavila da je mogući razlog nestanka struje i grejanja sabotaža u TENT-u, deluje da ćemo videti na delu staru taktiku: naći krivca u nekome drugom, po mogućstvu da ima veze sa opozicijom, te da još jednom ne pogledamo istini u oči jasno kažemo – da, krivci su kadrovi koje je postavila najveća partija u zemlji. Svima je jasno da je krivac SNS. Iako su ostavke bojažljivo najavljene, za sada ih nema, ali ima prostora za bujnu maštu funkcionera SNS.

Svake zime postrojenja TENT-a rade punim kapacitetom, a ljudi iznad svih svojih mogućnosti. Struja je nestajala i prethodnih godina i ne treba biti neiskren pa reći da se to oduvek dešavalo. Ipak, ove godine situacija je drugačija: pojedini građani nisu imali struju ni nakon 100 sati, a odgovornost za ovakav presedan u 21. veku nije preuzeo niko.

Delovalo je da će nakon sednice Vlade, koja je bila otvorena za medije biti smenjen direktor EPS-a Milorad Grčić, a svoje nezadovoljstvo nije krio ni predsednik Aleksandar Grčić.

„Mićo, ne znam šta bih ti rekao. Očekujem tvoju reakciju u narednih nekoliko dana“, poručio je Vučić, a svima je „mirisalo“ na ostavke na čelu preduzeća zaduženog za distribuciju električne energije.

Umesto ostavke Grčića, dobili smo izjavu premijerke Ane Brnabić koja nije isključila mogućnost da je za katastrofu u EPS-u kriva sabotaža.

“Svakako je nekompetentnost ili nestručnost u svakom smislu. A da li je bilo još nešto, meni se čini da je malo prevelika slučajnost da u jednom trenutku ispadne svih šest blokova, ali to je ta nestručnost, neshvatljiva za Elektroprivredu Srbije koja ima ljude i inženjere koji rade decenijama. Ima osnova da sve bezbednosne službe na tome rade. Nisam pobornik teorija zavere, ali da ima nekih neverovatnih stvari – ima“, rekla je Brnabić.

Očigledno da ima osnova za sve moguće scenarije, osim da jednom za 10 godina neko preuzme odgovornost i glasno i jasno kaže: krivi smo, podnećemo ostavke makar iz moralnih razloga.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić rekla je u izjavi za Nova.rs da premijerka svojom izjavom „prosto briljira“.

„Gospođa Brnabić je ovog puta potpuno u pravu, prosto briljira. Od kada su ona i Vučić i Siniša Mali i Grčić došli na vlast – i EPS i Telekom i svi sistemi i cela država su nam pod njihovim svakodnevnim sabotažama i diverzijama. Svaki put kada treba da prikriju kolaps sistema zbog svog lopovluka, nesposobnosti i izvlačenja državnih para građana u privatne džepove partije i bratije, oni se dosete sabotaža i diverzija, a oni su glavni izvršioci. Pa sećate se kada je Vučić ‘otkrio diverziju u kovid bolnici u Batajnici’ kako je navodno neko spaljivao električne sklopke samo da on ne bi otvorio bolnicu kad je najavio. Imali su i onaj biser da su otkrili neku sabotažu kada se obrušio potporni zid kod Grdelice, pa se i BIA čak uključila“, podvukla je Tepić u izjavi za Nova.rs i dodala:

Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Samo nisu otkrili sabotažu EPS-a preko firme rođenog brata upravo gospođe Brnabić „Asseco“, koja je od kada je brat Igor postao direktor, a sestra Ana premijerka, izvukla više od 40 miliona evra novca građana samo iz EPS-a. A izvlačila odakle god je stigla. I kada sam to otkrila i o tome obavestila bord direktora kompanije Asseco, brat Igor je bio prinuđen da podnese ostavku, a sestra Ana da zaćuti kako je sva ta korupcija na štetu EPS-a i građana za nju sasvim normalna stvar. Zato 3. aprila moramo da oteramo sve ove prevarante koji se igraju države dok je opljačkaše i zadužiše kao niko u istoriji“, zaključila je Tepić.

Energetski stručnjak Miodrag Kapor rekao je za Nova.rs da je u praktičnom smislu gotovo nemoguće izvesti sabotažu na ovom postrojenju.

Miodrag Kapor

„Teško je baviti se domenom spekulacija, ali ovakav način odgovara na realne probleme jeste pokušavanje nivelisanje štete koja je nastala u javnosti. Sada pokušavaju da prebace odgovornost na svakog, pa se pojavila mogućnost i sabotaže. Za sabotažu postoji teoretska šansa, ali u praksi je to skoro nemoguće“, rekao je on i dodao:

„Ne vidim ko bi to i zbog čega radio, posebno da to bezbednosne službe i policija ne mogu da utvrde. Još jednom podvlačim, rekao bih da u pitanjju prebacivanje odgovornosti sa realnih krivaca”, rekao je za Nova.rs energetski stručnjak.

Bonus video: Nenadić EPS-u treba detaljna istraga, propusti nisu samo Grčićevi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare