Dalekovod struja
Dalekovodi struja Foto:EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Vlada Kosova proglasila je vanredno stanje u snabdevanju strujom i najavila da bi restrikcije mogle trajati u narednih 60 dana.

Kako je saopšteno, vlada je usvojila hitne mere koje uključuju uvođenje ograničenja u snabdevanju potrošača energijom i nametanje posebnih obaveza elektroenergetskim preduzećima.

Predviđeno je formiranje Hitne tehničke komisije, koja Ministarstvu privrede treba da uputi preporuke o sprovođenju mera za rešavanje negativnih efekata restrikcija na ekonomska kretanja.

U obrazloženju odluke vlade se navodi da se elektroenergetski sistem Kosova trenutno suočava sa „značajnim poteškoćama usled značajnog povećanja potrošnje električne energije u zemlji, nedovoljne unutrašnje proizvodnje za pokrivanje potrošnje i globalne energetske krize, koja je rezultirala enormnim povećanjem cene električne energije na međunarodnim berzama“.

Na osnovu usvojenih mera, Kosovska elektroenergetska korporacija je u obavezi da uvoz struje plaća sredstvima koje dobija od vlade.

Skupština Kosova najkasnije u roku od sedam dana treba da podrži ili ukine mere koje vlada bude usvojila, a koje su predviđene tom odlukom.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o malverzacijama u EPS-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar