Mustafa Salih sudjenje u Hagu, Hag
Foto: Printscreen

Specijalizovano tužilaštvo tražilo je danas da suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljihu Mustafi počne u martu, dok je odbrana zatražila da počne u julu.

Saljih Mustafa, poznat kao komandant Cilji, tereti se za „lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest osoba u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila te godine, kao i za ubistvo“.

Mustafa nije prisustvovao jučerašnjoj statusnoj konferenciji održanoj pred tzv. Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu.

Tužilac Cezar Mihalčuk je naglasio da će tužilaštvo sredinom februara predati dosije preliminarne istrage.

„Mislimo da ćemo završiti preliminarnu fazu u februaru i nastaviti s podnošenjem preliminarnog spisa, koji ćemo predati 15. februara. Slučaj bismo trebali da pokrenemo 15. marta 2021. godine“, rekao je, između ostalog, tužilac Mihalčuk.

S druge strane, Mustafin branilac Džulijus fon Bone rekao je da suđenje može da počne najranije u julu, iako će istraga odbrane biti završena u avgustu.

On je naglasio da bi do početka sudskog procesa Mustafa trebalo da bude pušten na privremenu slobodu.

Reagovao je zamenik glavnog tužioca Aleks Vajting, koji je taj zahtev nazvao „istinski neosnovanim“ jer optužnica protiv Mustafe nije komplikovana.

Inače, optužnica protiv Mustafe potvrđena je 19. juna prošle godine.

On je uhapšen u Prištini 24. septembra 2020. da bi sutradan bio izručen u Hag.

Mustafa se nije odmah izjasnio o krivici, pošto je u prvom pojavljivanju pred sudijom, održanom 28. septembra prošle godine, to odbio.

Međutim, mesec dana kasnije, izjavio je da nije kriv.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar